ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

12 Απρ 2013

Αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ EKM συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα

Αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ EKM συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα για τα προβλήματα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
  Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με επικεφαλής τον  συντονιστή της ΕΕΚΕ Παιδείας – Πολιτισμού Τάσο Κουράκη, αποτελούμενη από τους βουλευτές Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Αμμανατίδου, Γιάννη Αμμανατίδη, και Δέσποινα Χαραλαμπίδου και την υπεύθυνη Πολιτισμού της ΕΚΚΕ Μαρία Κανελλοπούλου συναντήθηκε την Πέμπτη 11.4.2013,  με τον   Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού  κ. Κώστα  Τζαβάρα για τα θέματα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ).


          Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έθεσε υπόψη του Υπουργού τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΘΒΕ εξαιτίας της περικοπής της επιχορήγησης, η οποία από 8,1 εκ ευρώ μειώθηκε στα 6,8 εκ ευρώ εκ των οποίων τα 5,7 αφορούν δαπάνες  μισθοδοσίας. Η περικοπή αυτή προκαλεί μεγάλες  δυσχέρειες στον προγραμματισμό των δράσεών του θεάτρου και τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, οι οποίοι με την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο έχουν ήδη υποστεί  μείωση των μισθών τους που φτάνει  έως το 25%.

      Υπογραμμίστηκαν τα ιδιαιτέρως  οξυμένα οικονομικά  προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ,  οι οποίοι είναι συμβασιούχοι, με πεντάμηνες ή στην καλύτερη περίπτωση οκτάμηνες συμβάσεις και καλούνται με τους πενιχρούς μισθούς των πέντε ή οχτώ μηνών να επιβιώσουν ολόκληρο το χρόνο.  Επιπλέον, τονίστηκε ότι η  υπαγωγή του θεάτρου στο καθεστώς των ΔΕΚΟ εδώ και δύο χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της εκτός έδρας αποζημίωσης των εργαζομένων από  800.000 σε 450.000, γεγονός που καθιστά αμφίβολες τις περιοδείες του ΚΘΒΕ εκτός Θεσσαλονίκης  και την παρουσία του στο φετινό φεστιβάλ Επιδαύρου.

       Τέθηκε επίσης στον υπουργό το θέμα των οικονομικών υποχρεώσεων της Όπερας που ανέρχονται στο 1,5 εκ ευρώ,  με τις οποίες αδίκως επιβαρύνθηκε  το ΚΘΒΕ, καθιστώντας δραματική την ήδη δυσχερή οικονομική του κατάσταση  και ζητήθηκε η  άμεση παρέμβασή του Υπουργού για το θέμα αυτό είτε μέσω νομοθετικής ρύθμισης είτε  μέσω  έκτακτης επιχορήγησης.

       Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έθεσε και τα γενικότερα θέματα που αφορούν τον πολιτισμό, όπως η υποχρηματοδότηση των διαφόρων πολιτιστικών φορέων της χώρας και η συρρίκνωση των δομών του πολιτισμού μέσω του νέου οργανογράμματος της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού και ζήτησαν από τον Υπουργό να δεσμευτεί ότι δεν θα γίνουν απολύσεις εργαζομένων, καθώς ο  πολιτισμός έχει πολύ μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό, και η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού είναι  ήδη υποστελεχωμένη.

        Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν  ακόμη μία φορά στον Υπουργό την ανάγκη οι αρχαιότητες, που εντοπίστηκαν στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης να παραμείνουν στο χώρο σε αρμονική συνύπαρξη με το απαραίτητο για την πόλη έργο του Μετρό.  Επισημάνθηκε επίσης  ότι, όπως ήδη έγινε ένα βήμα και από την ανυπαρξία οποιασδήποτε τεχνικής λύσης, όπως διατείνονταν  οι αρμόδιοι, μετά την πίεση της κοινωνίας, βρέθηκε  μία μέση λύση, θα πρέπει να γίνει και το επόμενο βήμα προς την εξεύρεση της βέλτιστης τεχνικής λύσης, που θα εξασφαλίζει και τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στο χώρο, χωρίς αποξήλωση και τη λειτουργία του σταθμού.

     Από την πλευρά του ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει όλα τα θέματα που ετέθησαν και ότι άμεσα θα προχωρήσει στην καταβολή μέρους της επιχορήγησης στο ΚΘΒΕ, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεν θα γίνουν απολύσεις εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού.
       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ