ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

9 Σεπ 2013

Το κίνημα του νερού ένωσε τους αγώνες και έφερε τον λαό στο να πάρει την εξουσία στα χέρια του

Στη Βολιβία, από το νερό ο κόσμος αναγκάστηκε να οικειοποιηθεί την πολιτική για να πάρει, ουσιαστικά, τη χώρα του στα χέρια του
Η συνομιλία του Β. Χατζηλάμπρου με τον υπουργό Πολιτισμών της Βολιβίας Pablo Cesar Groux Canedo για την εμπειρία του αγώνα του βολιβιάνικου λαού για το νερό

Με τον υπουργό Πολιτισμών της Βολιβίας Pablo Cesar Groux Canedo συναντήθηκε σήμερα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Αλ. Τσίπρα. Ο Pablo Cesar Groux Canedo βρίσκεται από χθες στη συμπρωτεύουσα, όπου συμμετείχε στην εκδήλωση και κινητοποίηση της κίνησης SOSτε το ΝΕΡΟ, σε συνεργασία με το σωματείο εργαζομένων της -υπό ιδιωτικοποίησης- ΕΥΑΘ (Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης).
Ακολουθεί η συνομιλία του Β. Χατζηλάμπρου, μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, με τον υπουργό Πολιτισμών της Βολιβίας.

Συνέντευξη της Μαρίας Κανελλοπούλου στο Ράδιο Γάμμα Πάτρας και τον Μιχάλη Μπαΐρακτάρη



Μπαϊρακτάρης:Καλή σας ημέρα κα Κανελλοπούλου και καλή εβδομάδα


Κανελλοπούλου: Καλημέρα σας κε Μπαϊρακτάρη και καλή εβδομάδα σε εσάς και τους ακροατές σας.


Μ: Είναι συγκλονιστικό να λέει ένας 19χρονος φοιτητής ''για ποιο πλεόνασμα μιλάτε κε Πρωθυπουργέ; Ο πατέρας μου αυτοκτόνησε''.


Κ: Ναι. Ακούστε, για να συμπληρώσω αυτό που είπατε, θα σας πω ότι εχθές αυτοκτόνησε μια συντρόφισσά μας, εδώ στην Αθήνα, ένα πολύ ενεργό μέλος της αντιφασιστικής κοινότητας, του ''Απελάστε το Ρατσισμό'' και είμαστε όλοι εδώ συγκλονισμένοι. Κοιτάξτε, είναι προφανές ότι η ελληνική κοινωνία είναι μοιρασμένη στα δύο. Και δεν το εννοώ με ποσοστά. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι είναι 50-50. Από τη μία, η ελληνική κοινωνία είναι χωρισμένη σε αυτούς που υποφέρουν, που καταστρέφονται. Από την άλλη, είναι αυτοί που βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ, πλεονάσματα, πρωτογενή και άλλα, και σε αυτούς που θεωρούν ότι καθυστέρησαν να γίνουν οι αλλαγές. Και όταν μιλούν για αλλαγές, εννοούν την καταστροφική αυτή πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα εδώ και 4-5 χρόνια. Εδώ και 40 χρόνια, θα σας έλεγα. Ο κ. Σαμαράς εκφράζει αυτό το μέρος της κοινωνίας. Κατά τη γνώμη μου είναι ελάχιστο, είναι πολύ μικρό. Ο κ. Σαμαράς μπορεί χωρίς ντροπή να βγαίνει και να λέει ό,τι λέει, μπροστά σε 1,5 εκατομμύριο ανέργους- που δεν είναι 1,5. Τόσοι είναι καταγεγραμμένοι, αλλά σκεφτείτε ότι πολλοί εξ αυτών έχουν οικογένειες.Πολλούς από αυτούς τους ακολουθεί οικογένεια με μηδενικό εισόδημα από πίσω...

Καταστροφική η ενδεχόμενη κατασκευή επίγειας σιδηροδρομικής γραμμής

«Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων υπό τον περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας με θέμα την επέκταση του προαστιακού καθώς και την συνέχιση των έργων σύνδεσης της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα-Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα. Με βάση τα αποτελέσματα της συζήτησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα έχουμε να κάνουμε τις εξής επισημάνσεις.

Ο εκπρόσωπος της ΕΡΓΟΣΕ εμμέσως πλην σαφώς με την τοποθέτησή του για το απαγορευτικό του προϋπολογισμού της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής και της ανάγκης επαναπροσδιορισμού του τρόπου διέλευσης της μέσα από την πόλη της Πάτρας, ουσιαστικά προέταξε την πιθανότητα επίγειας γραμμής, πράγμα πλήρως καταστροφικό για το μέλλον της πόλης και των πολιτών της αφού αποκόβει την πόλη από το παραλιακό μέτωπο.

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Ετ3


Για να μην περάσουν οι απολύσεις και το «λύκειο για λίγους»: επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφασίζουν οι εκπαιδευτικοί

Σήμερα αποφασίζουν οι πρόεδροι των τοπικών συνελεύσεων των καθηγητών την κάθοδο σε 5νθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Συλλαλητήριο την Τρίτη 10/9 στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα, την ώρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί το νέο «κλειστό» λύκειο-εξεταστικό κέντρο.


Την κάθοδο σε απεργία διαρκείας  από τις 16 Σεπτεμβρίου ενέκρινε η πλειοψηφία των καθηγητών στις συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ (72 από 88 ΕΛΜΕ ψήφισαν υπέρ των 5νθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών), απόφαση που αναμένεται να κατακυρώσει η σημερινή συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ και του ΔΣ της ΟΛΜΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη - η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

Αλ. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ο κόσμος δείχνει κουρασμένος και καχύποπτος απέναντι στην πολιτική και τα κόμματα. Έχει χορτάσει από εξαγγελίες. Θα έχετε, φαντάζομαι, ακούσει να συνδέουν αρκετοί τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ που υποσχέθηκε πολλά αλλά έκανε ακριβώς τα αντίθετα. Σε αυτό τον κόσμο που αντιμετωπίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με σκεπτικισμό, σαν το νέο ΠΑΣΟΚ τι θα λέγατε;
Ο κόσμος κάνει πάρα πολύ καλά και είναι καχύποπτος γιατί τα μάτια του έχουν δει πάρα πολλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν είναι ούτε νέο, ούτε άλλο ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής, για να παραφράσω το ποιητή. Εκφράζει την οργή του κόσμου για την αποτυχία του φθαρμένου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης, αλλά και την ανάγκη της εποχής για ριζική αλλαγή πορείας και για κοινωνικούς μετασχηματισμούς.  
Συνεπώς, η σύγκριση με άλλες δεκαετίες και άλλες καταστάσεις είναι τουλάχιστον αδόκιμη. Άλλωστε εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ούτε μαγικό ραβδί διαθέτουμε, ούτε αυτόματες λύσεις για κάθε πρόβλημα. Πολύ έγκαιρα δε, εξηγήσαμε ότι εδώ που μας έφτασαν δεν υπάρχουν ούτε εύκολες, ούτε ανώδυνες λύσεις.
Πρέπει, όμως, να υπάρξουν λύσεις. Χρειάζεται να πάρουμε αποφάσεις με τόλμη. Η κατάσταση θα αλλάξει μόνο με αγώνα, με συγκρούσεις, με διαφορετική νοοτροπία. Αυτό που χρειάζεται πιο πολύ απ’ όλα, όμως, είναι η συμμετοχή του ίδιου του κόσμου στα πράγματα. Όπου η κοινωνία εγκατέλειψε την παθητικότητα και διεκδίκησε ενεργό ρόλο, τα πράγματα προχώρησαν προς τα εμπρός και μάλιστα με πολύ γρήγορους ρυθμούς.   
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ