ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

9 Σεπ 2013

Το κίνημα του νερού ένωσε τους αγώνες και έφερε τον λαό στο να πάρει την εξουσία στα χέρια του

Στη Βολιβία, από το νερό ο κόσμος αναγκάστηκε να οικειοποιηθεί την πολιτική για να πάρει, ουσιαστικά, τη χώρα του στα χέρια του
Η συνομιλία του Β. Χατζηλάμπρου με τον υπουργό Πολιτισμών της Βολιβίας Pablo Cesar Groux Canedo για την εμπειρία του αγώνα του βολιβιάνικου λαού για το νερό

Με τον υπουργό Πολιτισμών της Βολιβίας Pablo Cesar Groux Canedo συναντήθηκε σήμερα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Αλ. Τσίπρα. Ο Pablo Cesar Groux Canedo βρίσκεται από χθες στη συμπρωτεύουσα, όπου συμμετείχε στην εκδήλωση και κινητοποίηση της κίνησης SOSτε το ΝΕΡΟ, σε συνεργασία με το σωματείο εργαζομένων της -υπό ιδιωτικοποίησης- ΕΥΑΘ (Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης).
Ακολουθεί η συνομιλία του Β. Χατζηλάμπρου, μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, με τον υπουργό Πολιτισμών της Βολιβίας.


Β. Χατζηλάμπρου: Να σε ευχαριστούμε από βάθος καρδιάς για την παρουσία σου εδώ και για όλα όσα έδωσες με τη συμμετοχή σου. Συζητώντας με τους συντρόφους μετά από τη χθεσινή εκδήλωση, το πολύ ενδιαφέρον βρίσκεται στον τρόπο που συνέδεσες αυτή την πραγματικότητα που έχετε ζήσει: πώς, δηλαδή, από το νερό ο κόσμος αναγκάστηκε να οικειοποιηθεί την πολιτική για να πάρει, ουσιαστικά, τη χώρα του στα χέρια του.
Ενδιαφέρον μεγάλο «γέννησε» το τι ήταν τελικά αυτό το κίνημα στη Βολιβία, που ένωσε όσους δεν είχαν φωνή, ένωσε τα μικρά κινήματα, τα θεματικά κινήματα και τα έφερε όλα αυτά μαζί, δηλαδή τον λαό της Βολιβίας, να πάρει την εξουσία στα χέρια του.
Στο αέρα στην Ελλάδα, στην ατμόσφαιρα που αναπνέουμε, αυτή είναι μια επιτακτική ανάγκη. Η προβληματική και στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο είναι ακριβώς αυτή: πώς θα δημιουργηθεί αυτό το ρεύμα μέσα στην κοινωνία, από αυτά που συνάντησες και εσύ στην ΕΡΤ3: τους σχολικούς φύλακες, τις λαϊκές συνελεύσεις, τους καθηγητές, αυτό όλο πώς θα αποτελέσει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το μπλοκ των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που να μπορέσουν να διεκδικήσουν, απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, τη χώρα. Τη χώρα και το μέλλον της.
Από αυτή την άποψη και η πιο μικρή πληροφορία που μας έδωσες είναι πολλαπλά χρήσιμη για το κίνημα και για εμάς εδώ στην Ελλάδα. Για άλλη μια φορά να σε ευχαριστήσουμε που ήσουν εδώ αυτές τις ημέρες και χρωμάτισες με την παρουσία σου τις εκδηλώσεις για το νερό και την οικειοποίηση των αγαθών των δημόσιων από τον λαό της Ελλάδας.
Pablo Cesar Groux Canedo: Είμαι ευγνώμων για την πρόσκληση που απευθύνατε στον πρόεδρο Μοράλες, τον οποίο εκπροσωπώ εδώ. Για εμάς είναι υποχρέωση να μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας και να συζητήσουμε με την αριστερά και τα κινήματα στην Ελλάδα για το πώς μπορεί να προχωρήσει ο αγώνας. Ο Έβο Μοράλες είναι πεπεισμένος ότι ο αγώνας για το νερό μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια ουσιαστική ενότητα όλων των κινημάτων στην Ελλάδα που αγωνίζονται για μια διαφορετική ζωή, για μια αλλαγή. Για αυτό έδωσε εντολή σε έναν από τους υπουργούς του να ταξιδέψει 35 ώρες, να περάσει από πέντε αεροδρόμια για να έρθει να μεταφέρει και τη δική μας εμπειρία και τη δική μας συνεισφορά σε αυτόν τον αγώνα.
Ο αγώνας για ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας δεν σταματά ποτέ. Και όπως λένε οι σύντροφοι και επαναλαμβάνουμε σε όλη την ιστορία μας: Venceremos! Θα νικήσουμε!
Β. Χατζηλάμπρου: Venceremos!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ