ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

12 Μαΐ 2009

Μήνυμα του υποψηφίου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, Τζουλιάνο Τζουλιάνι


Σας ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση να είμαι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Διέθεσα όλη την ζωή μου στους αγώνες της ιταλικής εργατικής τάξης μέσα από τις γραμμές του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου, της Γενικής Συνομοσπονδία Ιταλών Εργατών. Στις 20 Ιουλίου του 2001 στην Γένοβα κατά την διάρκεια της βίαιης καταστολής της πορείας των συγκεντρωμένων κατά της συνόδου των G8 δολοφονήσανε τον γιο μου Κάρλο Τζουλιάνι. Από τότε η κύρια προσπάθειά μου είναι να θυμίζω και να καταγγέλλω εκείνα τα τραγικά γεγονότα, να ζητώ την αλήθεια και την δικαιοσύνη. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και των συνταγματικών δικαιωμάτων, που καταπατώνται όλο και πιο συστηματικά τα τελευταία χρόνια, είναι αναγκαία για να βάλουμε φράγμα στους αυταρχικούς κατήφορους που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλά μέρη της Ευρώπης και ιδιαίτερα στην Ιταλία. Με ιδιαίτερη συγκίνηση θυμάμαι και χαιρετίζω τους πρόσφατους αγώνες της ελληνικής νεολαίας που έδωσαν νέα ώθηση και ελπίδα στους αγώνες όλης της ευρωπαϊκής νεολαίας.Ενώνω την φωνή μου με τις δικές σας προσπάθειες για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στην μάχη των ευρωεκλογών.


Τζουλιάνο Τζουλιάνι



1. ΧΟΥΝΤΗΣ ΝΙΚΟΣ, γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ2. ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΛΕΝΗ, μέλος Δ.Σ. Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων3. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ευρωβουλευτής4. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΝΙΑ, ηθοποιός5. ΤΡΙΓΑΖΗΣ ΠΑΝΟΣ, οικονομολόγος6. ΣΠΑΝΟΥΔΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, οικολογικός χώρος, Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα, κίνημα Ασωπού7. ΘΕΩΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, πρ. ευρωβουλευτής, πρ. Γεν. Γραμμ. ΓΣΕΕ8. ΝΤΙΛΕK ΧΑΜΠΙΠ, κοινωνιολόγος, Θράκη9. ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, συγγραφέας10. ΤΑΧΤΑΛΙΔΟΥ ΝΤΙΝΑ, συνδικαλίστρια, πρόεδρος συνδικάτου Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας Β.Ελλάδας και αντιπρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΜΙΝΕΡΒΑ11. ΓΙΑΜΠΟΥΡΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, οδηγός δικύκλου (courier)12. ΦΩΤΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ, πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής σωματείου εργαζομένων με Stage13. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, αγρότης, Λάρισα14. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΖΩΗ, δικηγόρος, ειδική στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανθρώπινα δικαιώματα, Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου15. ΜΠΑΣΙΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, γιατρός, πανεπιστημιακός, Γιάννενα16.

ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ ΝΑΝΤΙΑ, γιατρός, αντιρατσιστικό κίνημα, Πάτρα17. ΤΖΟΥΛΙΑΝΙ ΤΖΟΥΛΙΑΝΟ, συνδικαλιστής, Ιταλός18. ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Σωματείο ΟΛΠ19. ΠΑΝΤΖΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ηθοποιός20. ΡΙΣΜΑΟΥΪ-ΣΙΝΟΓΛΟΥ ΝΟΡΜΑ, ιδιωτική υπάλληλος, Παλαιστίνια, μέλος του συλλόγου Alawda21. ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, πανεπιστημιακός* ΚΑΝΤΙΤΖΑ ΣΑΝΚΟ, μετανάστρια β' γενιάς, σπουδάστρια - Δεν έχει αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια

Δηλώσεις Ελένης Σωτηρίου και Δημήτρη Παπαδημούλη, υποψήφιων ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, στην κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον, το Σάββατο 9 Μα

Στο πλαίσιο του διήμερου δράσεων για το περιβάλλον που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Μαΐου 200, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σωτηρίου και Δημήτρης Παπαδημούλης, το Σάββατο 9 Μαΐου παραβρέθηκαν στην κεντρική εκδήλωση στο Σύνταγμα στη συμβολική δράση «περικύκλωσης» της Βουλής.
Στη συνέχεια οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές έκαναν δηλώσεις:

Ελένη Σωτηρίου:

Σήμερα, όλος ο ΣΥΡΙΖΑ και στους 52 νομούς της Ελλάδας, είναι στους δρόμους.
Η κινητοποίηση αυτή αναδεικνύει ότι η οικολογική κρίση, τα μεγάλα περιβαλλοντικά εγκλήματα κατά της ζωής μας και κατά των επόμενων γενιών, έχουν υπεύθυνους.
Υπεύθυνη είναι η αναγόρευση του κέρδους σε κινητήριο μοχλό της κοινωνίας. Υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που και το περιβάλλον καταστρέφουν και κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν παίρνουν, ενώ μας πουλάνε περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Υπεύθυνη είναι και η ΕΕ της πυρηνικής ενέργειας, της μη εφαρμογής ούτε καν του πρωτοκόλλου του Κιότο, η ΕΕ που «εξάγει ρύπανση» σε ολόκληρο τον πλανήτη με το εξωφρενικό εμπόριο ρύπων και τα τοξικά της απόβλητα.
Η οικολογική κρίση είναι η άλλη όψη της οικονομικής και κοινωνικής χρεοκοπίας του νεοφιλελευθερισμού.
Δεν φταίμε όλοι οι πολίτες για την περιβαλλοντική κρίση, όπως θέλουν να πείσουν με μεγάλες διαφημιστικές εκστρατείες αυτοί ακριβώς που τη δημιούργησαν, αυτοί που σήμερα την εντείνουν με τις πολιτικές τους.
Όλο το προηγούμενο διάστημα ως ΣΥΡΙΖΑ δώσαμε μάχες για το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους και πετύχαμε νίκες. Αυτό δείχνει ότι τα κινήματα των πολιτών είναι το μεγάλο μας όπλο για να αντιστρέψουμε τις καταστροφικές πολιτικές. Τα κινήματα και όχι ο επιφανειακός και μιντιακός περιβαλλοντισμός.

Δ.Παπαδημούλης:

Η Αθήνα είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με το λιγότερο πράσινο, το περισσότερο τσιμέντο, την χειρότερη ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα και τριτοκοσμική διαχείριση των απορριμμάτων.
Η συνεχιζόμενη λεηλασία και υποβάθμιση του περιβάλλοντος για να υπηρετηθούν η ψηφοθηρία των κυβερνώντων και ορισμένα οικονομικά συμφέροντα, μπορεί να σταματήσει, μόνο με την κινητοποίηση των πολιτών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οικολογική δύναμη της πράξης και της δράσης με εκατοντάδες παρεμβάσεις για να σταματήσουν οικολογικά εγκλήματα σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών.
Εμείς θα επιμείνουμε αριστερά και οικολογικά, μέσα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, με διαρκείς ενωτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες.
To Γραφείο Τύπου

O Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας και ο Συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Θεωνάς παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου το ευρωψηφοδέλτιο του Σ

O Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας και ο Συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Θεωνάς παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 7ης Ιουνίου.
Στη συνέντευξη Τύπου παρευρίσκονταν και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας τόνισε:
«Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία εδώ.
Δεν θα πω πολλά στη συνέντευξη Τύπου, γιατί έχουμε και την έναρξη της εκλογικής μας εκστρατείας σήμερα το βράδυ με μια δημόσια ανοιχτή συγκέντρωση στον Πειραιά, στην Πλ. Κοραή στις 7.30 το απόγευμα.
Θα ήθελα μόνο να πω δυο λόγια για όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα και μετά να παρουσιάσω το ψηφοδέλτιο.
Και θα θελα, ξεκινώντας -επειδή ήμουν στη Γερμανία το προηγούμενο διήμερο- να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για μια μεγάλη απώλεια, τη βαθιά μου θλίψη γιατί έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος του οποίου το έργο αλλά και η φωνή έχει στιγματίσει τα δικά μου παιδικά χρόνια -φαντάζομαι και των περισσοτέρων- ο πατέρας του Καραγκιόζη, του Θεάτρου Σκιών. Η παράσταση έλαβε τέλος.
Δεν ξέρω όμως πότε θα λάβει τέλος η άλλη παράσταση, το άλλο θέατρο σκιών, που είναι η πολιτική ζωή του τόπου. Και είναι άδικο να παρομοιάζουμε βεβαίως έναν λαϊκό ήρωα, που έλεγε τα πράγματα έξω από τα δόντια όπως ο Καραγκιόζης, με τα καραγκιοζιλίκια της πολιτικής μας ζωής.
Όμως είναι μια διαρκής παράσταση τα τελευταία χρόνια, ένα θέατρο σκιών που κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει.
Παράσταση πρώτα -πρώτα αυτός ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, που τα δυο κόμματα έχουν ψηφίσει για να βγάζουν λάδι όλους όσοι έχουν πολιτική ευθύνη και διαπράττουν αδικήματα. Παράσταση όλα όσα είδαμε για το κουκούλωμα όλων των υποθέσεων, από το Βατοπέδι, όπου έδωσε την παράσταση της απουσίας της η κυβερνητική πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο στη συζήτηση για τηn προκαταρκτική επιτροπή, από την υπόθεση της Siemens, η παράσταση του κ. Παυλίδη στο Κοινοβούλιο, η παράσταση του κ. Βερελή με τη δακρύβρεχτη επιστολή παραίτησης. Και, τέλος, το τελευταίο στάδιο αυτής της κωμωδίας, η απεγνωσμένη προσπάθεια του κ. Καραμανλή να κατεβάσει αυλαία στη λειτουργία του Κοινοβουλίου.
Ο Πρωθυπουργός τρέχει πανικόβλητος να κρυφτεί, κλείνοντας μία-μία τις πόρτες πίσω του, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποποιηθεί τις δικές του ευθύνες. Τελευταία πόρτα που έκλεισε η πόρτα του Κοινοβουλίου.
Στην πραγματικότητα προσπαθούν να κλείσουν την πόρτα της δημοκρατίας. Η δημοκρατία όμως θα απαντήσει και είναι στο χέρι των πολιτών στις 7 του Ιούνη να στείλει το λογαριασμό σε όλους όσους υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, σε όλους όσους με την πολιτική τους δημιούργησαν την μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση, τη βαθύτερη κρίση που έχουμε γνωρίσει από τη μεταπολίτευση και μετά και δημιούργησαν ένα σκηνικό σκανδάλων, απαξίωσης της πολιτικής ζωής, που κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει.
Το πρόβλημα είναι ότι το πολιτικό σύστημα, και κυρίως η ανάγκη να ξεμπερδεύουμε με το δημόσιο πλούτο, παράγει πολύ περισσότερα σκάνδαλα απ΄ όσα μπορεί να αντέξει ο πολίτης, απ΄ όσα μπορεί να αντέξει το πολιτικό μας σύστημα.
Κι όλα όσα υποκριτικά ακούγονται το τελευταίο διάστημα, να εμποδίσουμε τη σκανδαλολογία για να ασχοληθούμε με τα πραγματικά πολιτικά προβλήματα είναι υποκριτικά, γιατί επί της ουσίας ούτε η κυβέρνηση φυσικά αλλά ούτε και η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν καταθέσει αξιόπιστη ουσιαστική εναλλακτική πρόταση απέναντι στην πολιτική που οι ίδιοι εφήρμοσαν τα τελευταία χρόνια,
Υπ΄ αυτή την έννοια εμείς σ΄ αυτές τις ευρωεκλογές, που θέλουμε να είναι εκλογές ελπίδας, που θέλουμε να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρώπη, στην Ευρώπη ότι δυο πολιτικές οικογένειες της ευρωπαϊκής δεξιάς και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του κ,. Μπαρόζο και του κ. Αλμούνια που χέρι-χέρι και αμετανόητοι θέλουν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την ίδια πολιτική, αυτή η πολιτική λοιπόν λέμε ότι μπορεί και πρέπει να σταματήσει και το ισχυρό αυτό μήνυμα είναι ότι δεν μπορούν να λογαριάζουν διαρκώς χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι οι λαοί, που είναι οι πολίτες,
Και υπ΄ αυτή την έννοια εμείς λέμε ότι αυτή τη φορά πρέπει να κυριαρχήσουν οι ανάγκες των πολλών, των εργαζόμενων, της νεολαίας, όλων όσων δουλεύουν σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Να κυριαρχήσουν οι δικές τους ανάγκες.
Η 7η του Ιούνη λοιπόν είναι μια ευκαιρία και ως μια ευκαιρία τη βλέπουμε εμείς. Και καλούμε τους πολίτες μαζικά να έρθουν στην κάλπη. Καλούμε τους νέους ανθρώπους μαζικά να έρθουν στην κάλπη
Θέλουν να μας πείσουν το τελευταίο διάστημα ότι η οργή και η δυσαρέσκεια να διοχετευθεί στην αποχή. Η αποχή είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαν να φανταστούν όσοι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Η οργή και η δυσαρέσκεια πρέπει να διοχετευθεί στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ώστε το βράδυ της 7ης Ιούνη να έχουμε έναν ισχυρό πολιτικό σεισμό ικανό να αλλάξει τα πράγματα, ικανό να μπλοκάρει τις πολιτικές των σκανδάλων και της κρίσης, ικανό να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια μεγάλη ανατροπή στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
plati_sinenteuksis_tipou

Θα ήθελα να περάσω στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου.

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο θα δείτε να συμμετέχουν όλες μία-μία οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι πολύ παραπάνω από το άθροισμα των συνιστωσών. Είναι ένα ψηφοδέλτιο που εκφράζει τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Και για πρώτη φορά επιλέξαμε την ίση συμμετοχή και παρουσία ανδρών και γυναικών. 50% άνδρες, 50% γυναίκες.
Είναι ένα ψηφοδέλτιο μάχης και αγώνα, που εκπροσωπεί τα σημαντικότερα κινήματα που είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα στη χώρα μας, εκπροσωπεί κοινωνικές κατηγορίες. Και πιστεύουμε ότι μπορεί το ψηφοδέλτιο αυτό να αγκαλιάσει τις αγωνίες, τις διεκδικήσεις της νέας γενιάς και των εργαζόμενων για μια άλλη πορεία για τον τόπο.
Ξεκινώντας την παρουσίαση του ψηφοδελτίου θα ήθελα να πω ότι, παρά το γεγονός ότι θα σας παρουσιάσω 22 ονόματα, όσα προβλέπει και ο νόμος, το ψηφοδέλτιό μας, αυτό που θα βρείτε στην κάλπη στις 7 του Ιούνη θα έχει 21 ονόματα. Γιατί;
Γιατί μία υποψήφιά μας που, κατά τη γνώμη μας, είναι μια πολύ σημαντική και συμβολική παρουσία στο ψηφοδέλτιό μας, δεν έχει το δικαίωμα, δεν της δίνουν οι νόμοι του ελληνικού κράτους το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Παρά το γεγονός ότι και αυτή, όπως και άλλοι 200 χιλιάδες συμπολίτες μας, που βρίσκονται από τότε που γεννήθηκαν σ’ αυτή τη χώρα, που μεγάλωσαν εδώ, έχουν μάθει την ελληνική γλώσσα και σπουδάσανε εδώ και συμβάλουν με το μόχθο τους στην παραγωγικότητα αυτού του τόπου, δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική πολιτεία. Δεν υπάρχουν, δεν έχουν ταυτότητα. Κι εμείς δίνουμε έναν αγώνα για να τους δώσουμε ταυτότητα.
Η υποψηφιότητα λοιπόν της Καντίτζα Σάνκο, της νέας κοπέλας που είχα την τιμή να με συνοδεύσει στο Προεδρικό Μέγαρο στις 24 του Ιούλη πέρυσι στη γιορτή για τη Δημοκρατία, γνωρίζουμε ότι δεν θα γίνει δεκτή από τον ‘Aρειο Πάγο. Όμως εμείς είπαμε ότι θα την καταθέσουμε δημόσια. Και μ΄ αυτόν τον συμβολικό τρόπο θα αναδείξουμε την επιμονή μας, την επιμονή μας αυτές οι 200 χιλιάδες ψυχές συμπολίτες μας να αποκτήσουν ταυτότητα και φωνή. Και πιστεύουμε ότι είναι η άλλη όψη ενός νομίσματος που τα κυρίαρχα ΜΜΕ θέλουν να μας το παρουσιάσουν ως σκοτεινό νόμισμα. Το πρόσωπο του μετανάστη σήμερα είναι του μετανάστη της παραβατικότητας, του επικίνδυνου για την κοινωνική ζωή. Εμείς θέλουμε να παρουσιάσουμε το άλλο πρόσωπο. Και μ΄ αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι η φίλη μας η Κατίντζα μπορεί να συμβολίσει αυτό το άλλο πρόσωπο. Δεν είναι σήμερα εδώ μαζί μας, γιατί σπουδάζει και είναι στη σχολή της, στο μάθημά της. Θα είναι όμως σήμερα το βράδυ μαζί μας και θα ανέβει στην εξέδρα. Θα την παρουσιάσουμε το βράδυ μαζί με τους άλλους υποψήφιους στον Πειραιά.
Ξεκινώ λοιπόν με την σειρά. Θα σας ανακοινώσω τα υπόλοιπα 21 ονόματα.
Επικεφαλής του ψηφοδελτίου, όπως γνωρίζετε, είναι ο Νίκος Χουντής, Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ.
Δεύτερη στο ψηφοδέλτιο είναι η Ελένη Σωτηρίου, μέλος του Δ.Σ. Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ενεργό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενη από την ΚΟΕ.
Τρίτος στο ψηφοδέλτιό μας είναι ο ευρωβουλευτής μας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Δεν έχει νόημα να πω πολλά για τον Δημήτρη. Το γεγονός ότι φίλοι και αντίπαλοι τον κατατάσσουν ως έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους μας, όχι μόνο της Αριστεράς αλλά και της χώρας μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με τη δράση, την παρουσία του όλο το προηγούμενο διάστημα είναι κάτι που μιλάει από μόνο του.
Στην τέταρτη θέση είναι η Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός, στέλεχος του κοινωνικού χώρου της Αριστεράς, ανένταχτη και πιστεύουμε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για μας να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιό μας και να εκπροσωπεί έναν πολύ σημαντικό για μας χώρο, τον χώρο του πολιτισμού.
Στην πέμπτη θέση είναι ο Πάνος Τριγάζης. Οικονομολόγος, στέλεχος της Αριστεράς, παλιότερα στο ΚΚΕ, από το ‘90 και μετά στον ΣΥΝ, ενεργό στέλεχος στο παγκόσμιο κίνημα ειρήνης. Με ευθύνη τώρα στις διεθνείς σχέσεις στον ΣΥΝ και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ.
Στην έκτη θέση είναι μία πολύ σημαντική εκπρόσωπος του οικολογικού χώρου. Όχι απ΄ αυτούς που παρουσιάζονται ως μαϊντανοί ή ως πασπαρτού ή ως γαρνίρισμα στα πιάτα που μας σερβίρουν, αλλά μια εκπρόσωπος που είχε ενεργό συμμετοχή σ΄ένα από τα σημαντικότερα κινήματα για το περιβάλλον που είδαμε τα τελευταία χρόνια, που ήταν το κίνημα για την προστασία του Ασωπού. Και βεβαίως το κίνημα που νίκησε, το κίνημα των Πολιτών κατά του Λιθάνθρακα. Διότι πετυχαίνουμε και σημαντικές νίκες όταν αγωνιζόμαστε κι όταν αγωνιζόμαστε συλλογικά. Και μία από τις μεγαλύτερες νίκες που έχουμε ήταν η νίκη που ανέτρεψε τα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία εγκαταστάσεων λιθάνθρακα σε όλη τη χώρα. Πρόκειται λοιπόν για την Δέσποινα Σπανούδη, η οποία μας κάνει την τιμή να είναι στην έκτη θέση του ψηφοδελτίου μας.
Στην έβδομη θέση είναι ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ευρωβουλευτής, πρώην Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ και οικονομολόγος, ο Γιάννης Θεωνάς.
Στην όγδοη θέση του ψηφοδελτίου μας είναι ένα ενεργό στέλεχος της μειονότητας της Θράκης. Πρόκειται για την Ντιλέκ Χαμπίπ, μια νέα κοπέλα, κοινωνιολόγος από την Κομοτηνή.
Στην ένατη θέση έχουμε τη μεγάλη χαρά και την τιμή να έχουμε στο ψηφοδέλτιό μας έναν πολύ σημαντικό πνευματικό άνθρωπο. Τον συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη. Τον άνθρωπο που έγραψε σε βιβλίο ένα χρόνο πριν όλα όσα διαδραματίστηκαν και είδαμε στις οθόνες της τηλεόρασής μας σε σχέση με το ‘Αγιον Όρος και το Βατοπέδι. Ο Βασ. Αλεξάκης μας κάνει την τιμή να συμμετέχει στον αγώνα μας, αν και το περισσότερο διάστημα μοιράζει την παρουσία του ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία. Σήμερα βρίσκεται στο Παρίσι. Θα έχουμε όμως την χαρά προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου και για 20 μέρες να τον έχουμε μαζί μας και να συμβάλει στον αγώνα μας.
Στη δέκατη θέση έχουμε μια εκπρόσωπο του εργατικού κινήματος που δίνει σημαντικές μάχες το τελευταίο διάστημα απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική των απολύσεων και αναφέρομαι στην Ντίνα Ταχταλίδου, συνδικαλίστρια πρόεδρος συνδικάτου Ιματισμού-Κλωστοϋφαντουργίας Β. Ελλάδας και αντιπρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΜΙΝΕΡΒΑ
Στην ενδέκατη θέση και στη δωδέκατη έχουμε δυο εκπροσώπους, δυο νέα παιδιά, εκπροσώπους των εργαζομένων της επισφάλειας. Μια ολοένα και διευρυνόμενη κατηγορία εργαζομένων, νέων ως επί το πλείστον, των οποίων τις διεκδικήσεις θέλουμε να αναδείξουμε και τα δικαιώματα να προασπίσουμε. Πιστεύουμε ότι αν έχει λόγο ύπαρξης σήμερα η Αριστερά είναι για να βρίσκεται δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους.
Στην ενδέκατη θέση είναι ο Χρήστος Γιαμπουράνης, κούριερ, οδηγός δικύκλου και συνδικαλιστής
Και στη δωδέκατη θέση είναι η Στέλλα Φωτάκη, Πρόεδρος του νεοσύστατου σωματείου εργαζομένων σε προγράμματα stage, σε αυτά τα προγράμματα όχι απόκτησης εργασιακής εμπειρίας αλλά στα προγράμματα κοροϊδίας.
Στη δέκατη τρίτη θέση είναι ένας εκπρόσωπος του αγροτικού κινήματος, ο Νίκος Παπαδόπουλος, αγρότης από τη Λάρισα.
Στην δέκατη τέταρτη θέση είναι μια νέα επιστήμονας με ιδιαίτερη συμμετοχή στα νομικά πράγματα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δικηγόρος, ειδική στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου.
Στη δέκατη πέμπτη θέση είναι από τα Γιάννενα, από το χώρο των πανεπιστημιακών ο Κώστα Μπασιούκας, ο οποίος είναι γιατρός και καθηγητής.
Στη δέκατη έκτη θέση είναι η Νάντια Κουλουμπή, ενεργό στέλεχος του αντιρατσιστικού κινήματος, γιατρός από την Πάτρα, με ενεργό συμμετοχή στο κίνημα που αναπτύχθηκε εκεί από τους ενεργούς πολίτες της Πάτρας, προκειμένου να αντισταθούν σε αυτή την βαρβαρότητα, την ανθρωπιστική τραγωδία που έχουμε στο λιμάνι της Πάτρας με τον καταυλισμό των προσφύγων.
Στην δέκατη έβδομη θέση έχουμε την μεγάλη χαρά και την τιμή να έχουμε έναν σύντροφο και αγωνιστή, όχι από την χώρα μας, αλλά από την Ευρώπη, από την Ιταλία. Έναν σύντροφο και αγωνιστή του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και του κινήματος ενάντια στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, τον Τζουλιάνο Τζουλιάνι, πατέρα του αδικοχαμένου Κάρλος Τζουλιάνι στα γεγονότα της Γένοβα το 2001, ο οποίος μας κάνει την τιμή να μετέχει στο ψηφοδέλτιό μας και υπό αυτή την έννοια να σηματοδοτήσει ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι μια στενά εθνική υπόθεση. Δίνουμε τη μάχη όλοι μαζί για να αλλάξουμε την Ευρώπη μαζί με τα κινήματα της Ευρώπης, μαζί με την Αριστερά της Ευρώπης. Ο Τζουλιάνο Τζουλιάνι θα είναι μαζί μας προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου για να συνδράμει στην προσπάθειά μας.
Στην δέκατη όγδοη θέση είναι η Αναστασία Φραντζεσκάκη, συνδικαλίστρια στο Σωματείο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, που όλο το προηγούμενο διάστημα δώσαμε μια πολύ μεγάλη μάχη για να διατηρηθούν τα λιμάνια μας δημόσιος εθνικός χώρος, κόντρα στις κυρίαρχες επιλογές της κυβέρνησης να ξεπουλήσουν τα λιμάνια, τον ΟΛΠ σε κινέζικα συμφέροντα.
Στην δέκατη ένατη θέση δεν χρειάζεται να πω πολλά είναι ο Γιώργος Πάντζας, αγωνιστής της Αριστεράς, ηθοποιός, ενεργό στέλεχος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος, μας κάνει την τιμή να είναι στο ψηφοδέλτιό μας όχι σε πρώτες θέσεις, μας κάνει την τιμή να συμμετέχει για να δώσουμε μαζί την μάχη για έναν πολύ σημαντικό αγώνα και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό.
Στην εικοστή θέση είναι μία Παλαιστίνια, η Νόρμα Ρισμάουϊ, η οποία βεβαίως έχει τη δυνατότητα να είναι στο ψηφοδέλτιό μας, έχει πάρει την ελληνική υπηκοότητα. Η Νόρμα Ρισμάουϊ είναι ιδιωτική υπάλληλος μέλος του Συλλόγου Alawda, ενεργό στέλεχος του κινήματος για δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη. Είναι πολύ σημαντική για εμάς και τιμητική η παρουσία της στο ψηφοδέλτιο.
Και τελευταίος κλείνει τιμητικά το ψηφοδέλτιό μας ο Κώστας Βεργόπουλος, συγγραφέας, πανεπιστημιακός, αρθρογράφος, μαχητικός, ο άνθρωπος που ανέλυσε αρκετά έγκαιρα την επερχόμενη πολιτική και κοινωνική κρίση της λαίλαπας του νεοφιλελευθερισμού. Και είναι για εμάς ιδιαίτερα τιμητική η συμβολή του και η συμμετοχή του. Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για εμάς να κλείνει το ψηφοδέλτιό μας, πράγμα που σηματοδοτεί και την επιδίωξή μας να απευθυνθούμε σε ένα ευρύτερο κοινό, σε ένα ευρύτερο κοινό που προβληματίζεται σήμερα για την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο και που αναζητεί την ελπίδα από μια ριζοσπαστική, ενωτική αριστερά που μπορεί να εκφράσει ευρύτερες δυνάμεις από τα αριστερά της αριστεράς ως τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας.
Φίλες και φίλοι αυτό είναι το ψηφοδέλτιό μας, με αυτό το ψηφοδέλτιο θα απευθυνθούμε στους έλληνες πολίτες στις 7 του Ιούνη και είμαστε όλοι εμείς εδώ βαθειά πεπεισμένοι ότι θα είναι ένα ψηφοδέλτιο νίκης. Είμαστε βαθειά πεπεισμένοι ότι το βράδυ της 7ης Ιουνίου ο συνδυασμός μας, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα καταγράψει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό και είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι το πιο μεγάλο ποσοστό που έχει καταγράψει ο χώρος μας σε εκλογική αναμέτρηση.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

- .. Συνθήκες πόλωσης αν μπορούν να λειτουργήσουν αποενεχοποιητικά ως προς το εκλογικό σώμα.
Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε την κρίση των πολιτών. Φοβούνται την κρίση των πολιτών όλοι όσοι με τις πολιτικές τους επιλογές όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν οδηγήσει την κατάσταση εδώ που έχουμε βρεθεί. Οι συνθήκες πόλωσης δεν είναι κάτι καινούργιο, το έργο αυτό το έχουμε δει πολλές φορές ξανά και ξανά, γνωρίζουμε όμως πάρα πολύ καλά ότι ο κόσμος έχει φτάσει σε ένα σημείο που λέει «φτάνει πια». Όλα όσα βλέπει να διαδραματίζονται γύρω του τα αντιλαμβάνεται ως κωμωδία ως ένα ξαναζεσταμένο πιάτο το οποίο μας καλούνε να ξαναδοκιμάσουμε κι εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι οι πολίτες στις 7 του Ιούνη θα θέσουν ένα τέρμα σε αυτήν την κωμωδία.
Βεβαίως αναφερθήκατε στις συνθήκες πόλωσης οι οποίες σε μεγάλο βαθμό είναι τεχνητές, βλέπουμε μια δικομματική αντιπαράθεση κάθε βράδυ στους δέκτες μας, έχουν αρχίσει και εξαφανίζονται από τα τηλεοπτικά παράθυρα οι άλλες απόψεις, πράγμα το οποίο κατά την γνώμη μας είναι αναμενόμενο, όμως θα αντισταθούμε. Θα αντισταθούμε διεκδικώντας ισονομία και ισοτιμία με βάση τους νόμους και τους κανόνες. Κι αυτό έχει να κάνει τόσο με τις συνθήκες που πρέπει να επιβληθούν από την διακομματική επιτροπή κι αναφέρομαι στο Ραδιοτηλεοπτικό τοπίο όσο όμως και από τις συνθήκες της πολιτικής αντιπαράθεσης. Πράγμα που σημαίνει ότι θα διεκδικήσουμε και διεκδικούμε για άλλη μια φορά, να γίνει ουσιαστικός πολιτικός διάλογος να συζητήσουμε για τις θέσεις μας το πρόγραμμα των πολιτικών δυνάμεων για την υπέρβαση της κρίσης αυτό ταλανίζει σήμερα τους έλληνες πολίτες και με αυτήν την ευκαιρία επαναφέρω την πρόταση την οποία έχουμε καταθέσει να υπάρχει γύρος συζητήσεων των πολιτικών αρχηγών με θεματική ατζέντα και να σταματήσει αυτή η κοκορομαχία και η προσπάθεια να κρύβονται όλοι πίσω από εύκολους λόγους που διαβάζουν από βήματος στις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις. Ο κόσμος θέλει να γνωρίζει τις θέσεις των πολιτικών δυνάμεων στα μεγάλα προβλήματα που τον απασχολούν.
- Σχετικά με την απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για το κλείσιμο της Βουλής.
Θα σας μιλήσω με ειλικρίνεια. Ο λόγος που το έκανε ήταν ότι δεν μπορούσε να μπλοκάρει τις έρευνες για πολιτικά πρόσωπα. Δεν μπορούσε να πάει στις εκλογές αθωώνοντας διαρκώς τον κ. Παυλίδη ή φεύγοντας όπως στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Όμως υπάρχει ένα μυστικό πίσω από αυτήν την πράξη. Ένα μυστικό που δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αφορά και την αξιωματική αντιπολίτευση όσο κι αν φωνάζει. Ποιο είναι αυτό το μυστικό; Το γνωρίζουν οι πολίτες, το γνωρίζουν όλοι: η παραγραφή. Κι η παραγραφή, κακά τα ψέματα εξυπηρετεί και τους δύο.
- Σχετικά με τα αυξημένα δημοσκοπικά ποσοστά των Οικολόγων – Πράσινων και την συσχέτιση αυτού με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.
Εμάς δεν μας ανησυχεί η ύπαρξη διαφόρων κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών. Όπως πολύ σωστά είπατε είναι ένας πολιτικός σχηματισμός που από ότι φαίνεται, δημοσκοπικά τουλάχιστον, προσελκύει ψήφους διαμαρτυρίας. Εμείς θέλουμε να απευθυνθούμε στον πολιτικό λαό διεκδικώντας όχι μόνο την ψήφο διαμαρτυρίας του για την κρίση αλλά ζητώντας του να κάνει μια σοφή επιλογή για το ξεπέρασμα της κρίσης. Και καλούμε τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους να ψηφίσουν με το εξής κριτήριο όχι με το κριτήριο να μας δώσουν την δυνατότητα να διατηρηθούμε, να επανεκλέξουμε τους ευρωβουλευτές σημαντικοί στόχοι αυτοί για εμάς αλλά δεν νομίζω ότι αφορούν τους ανθρώπους γύρω μας, ιδίως τους νέους ανθρώπους που έχουν το δίλλημα να πάμε για μπάνιο στις 7 του Ιούνη και να μην πάμε στην κάλπη ή να πάμε στην κάλπη για να τιμωρήσουμε;
Για εμάς λοιπόν η δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα είναι η ενωτική Αριστερά που δικαιώθηκε για την κριτική της στο πολιτικό σύστημα, που δικαιώθηκε για την κριτική στον νεοφιλελευθερισμό να βγει ενισχυμένη την επόμενη των εκλογών. Και κυρίως η Αριστερά εκείνη που μέσα από τις μάχες της, τους αγώνες της, τις συγκρούσεις της, ανέδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα μια σειρά από μέτωπα που αφορούν στο περιβάλλον.
Είπα και πιο πριν, για εμάς το να είναι κανείς μια οικολογική δύναμη και να αγωνίζεται για το περιβάλλον δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να δοθεί μέσα από έναν τίτλο. Θα έχετε δει κι όλο το προηγούμενο διάστημα ότι όλοι κάθε φορά που πηγαίνουμε προς τις εκλογές όλοι μιλάνε για την οικολογία και το περιβάλλον από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ ως τον τελευταίο πολιτικό σχηματισμό. Εμείς έχουμε παράσημα μέσα από αγώνες και συγκρούσεις για το περιβάλλον. Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον ως μια γαρνιτούρα στα φυλλάδιά μας αλλά εμείς αντιλαμβανόμαστε τον αγώνα για την διεκδίκηση του περιβάλλοντος και για την οικολογία ως έναν αγώνα σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα. Αυτό κάναμε στον Ασωπό, αυτό κάναμε στον λιθάνθρακα, αυτό κάναμε στην Μονή Τοπλού στην Μονή Βατοπεδίου, αυτό κάναμε στην υπόθεση του Βοτανικού. Σε μία από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις που δώσαμε για να μην πραγματοποιηθεί ένα εμπορικό κέντρο 75.000τμ σε έναν χώρο που με προεδρικό διάταγμα από το 1995 έχει χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου και σε αυτήν την μάχη -δυστυχώς λέμε εμείς θα θέλαμε να τους έχουμε όλους δίπλα μας- σε αυτήν την μάχη δεν είναι είδαμε δίπλα μας κανένα από αυτούς που τώρα παρουσιάζονται ως οικολόγοι σε όλα τα κόμματα και διεκδικούν την ψήφο των πολιτών.
Άρα λοιπόν οι πολίτες πρέπει να έχουν κριτήριο. Και πρέπει να έχουν κριτήριο και γι αυτά που έγιναν μέχρι σήμερα αλλά και γι αυτά που θα ακολουθήσουν από αύριο.
- Ήδη από την Παρασκευή το βράδυ, με την αιφνίδια λήξη των εργασιών της Βουλής, έχουν ανοίξει σενάρια για πρόωρες εκλογές.. …. Θέλω να ρωτήσω αν βλέπετε πρόωρες εκλογές και πότε;….
Είναι μια ερώτηση την οποία σχεδόν από την επομένη των εκλογών του Σεπτέμβρη την ακούμε σχεδόν κάθε φορά που δίνουμε συνέντευξη Τύπου. Γιατί την ακούμε αυτή την ερώτηση; Γιατί μου κάνετε αυτή την ερώτηση σήμερα ξανά; Προφανώς όχι γιατί δεν υπάρχουν τρόποι να τα καταφέρει ο Πρωθυπουργός έστω και με μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είτε αποσύροντάς τους, είτε κλείνοντας τη Βουλή, είτε κάνοντας διάφορα τερτίπια. Υπάρχουν τρόποι. Ο βασικός λόγος που με ρωτάτε ξανά και ξανά το ίδιο ερώτημα είναι διότι η κυβέρνηση που μας κυβερνά με 151 βουλευτές έχει χάσει την πλειοψηφία στην ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση πια γνωρίζει και το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Καραμανλής ότι κυβερνά χωρίς τη συναίνεση της κοινωνίας, των πολιτών, ακόμα και αυτών που τον ψήφισαν το 2004 και το 2007.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος. Κι όταν έχεις ένα τόσο σημαντικό θέμα να αντιμετωπίσεις δεν μπορείς να πας πολύ μακριά.
Μ΄ αυτή την έννοια, κατά τη γνώμη μου, είναι απολύτως λογικό να σκέφτεται κανείς ότι θα έχουμε κάποια στιγμή πρόωρες εκλογές. Το πότε θα τις έχουμε όμως είναι κάτι το οποίο πολύ καλά γνωρίζετε δεν έχει να κάνει με εμάς. Είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και κυρίως αποτέλεσμα των διεργασιών, των δυναμικών, των εξελίξεων που θα έχουμε στο πολιτικό πεδίο.
Εμείς πιστεύουμε ότι θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό το επόμενο διάστημα. Δεν θα έχουμε ένα καλοκαίρι ήσυχο. Θα έχουμε ένα καλοκαίρι πυκνών πολιτικών εξελίξεων. Και κατά τη γνώμη μας η πιθανότητα οι εξελίξεις αυτές να είναι σε θετική κατεύθυνση, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την παρέμβαση των εργαζομένων, της νεολαίας, του λαού, των κινημάτων που οφείλουμε, όλοι μας οφείλουμε να δώσουμε μια μεγάλη μάχη για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Διότι πολύ καλά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυο δρόμοι για να ξεπεράσουμε την κρίση. Αυτή που μας προτείνει ο κ. Μπαρόζο και ο κ. Αλμούνια, τα δυο κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα, που λένε να ξεπεράσουμε την κρίση με την κοινωνία εξουθενωμένη και ο άλλος δρόμος που προτείνει η Αριστερά. Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, οι τραπεζίτες, όλοι όσοι όλο τα προηγούμενο διάστημα κέρδισαν πάρα πολλά. Να μην την πληρώσουν οι πολίτες την κρίση.
Υπ΄ αυτή την έννοια, πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να δώσει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την εξέλιξη της πολιτικής ζωής του τόπου, για τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Δεν θα είναι αδιάφορο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις και άρα και σε σχέση με το πότε θα έχουμε εκλογές.
- … Την ώρα που τα άλλα κόμματα ψάχνουν για μεγάλα ονόματα ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει το ψηφοδέλτιό του με εργαζόμενους σε προγράμματα stage, με κούριερ, μετανάστες.. Δεν φοβάστε μήπως τα εκλογικά ποσοστά… που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις .. θα υπάρξει μια πτώση του ΣΥΡΙΖΑ;…
Κατ΄ αρχήν πρέπει να σας πω ότι το ψηφοδέλτιό μας είναι ιδιαίτερα πλούσιο εξ αιτίας της συμμετοχής αυτών των ανθρώπων. Και βεβαίως πρέπει να σας πω ότι είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε σύγκριση με τα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων. Όσον αφορά τη συμμετοχή εκπροσώπων του μόχθου και του αγώνα για μια καλύτερη ζωή και όσον αφορά και τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών…….
Παρά ταύτα θέλω να σας πω ότι είναι τα παράσημά μας η συμμετοχή αυτών των ανθρώπων στα ψηφοδέλτιά μας. Τα παράσημα τα δικά μας όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν οι συγκρούσεις που είχαμε μέσα στους κοινωνικούς χώρους, οι αγώνες που δώσαμε δίπλα σ΄ αυτούς που δεν έχουν φωνή, δίπλα σ΄ αυτούς που αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή. Και είναι μεγάλη τιμή για μας να έχουμε στο ψηφοδέλτιο εκπροσώπους από τους εργαζόμενους σε επισφάλεια, απ΄ όλη αυτή τη γενιά των 700 €, που δεν είναι ούτε καν 700. Τα stage είναι με 480 € ανασφάλιστη εργασία, ένας πελατειακός στρατός που έφτιαξαν τα δύο κόμματα εξουσίας.
Και είναι τιμή μας να έχουμε εκπροσώπους μεταναστών. Είναι τιμή μας να είμαστε η Αριστερά που δεν συμβιβάζεται και που βρίσκεται στο πλάι των ανθρώπων που δεν έχουν φωνή.
Εξίσου μεγάλη τιμή βεβαίως με την τιμή που μας κάνουν πολύ σημαντικές προσωπικότητες που κοσμούν το ψηφοδέλτιό μας.
Γ. ΘΕΩΝΑΣ: Να συμπληρώσω κάτι σχετικά με τις δημοσκοπήσεις. Σήμερα το πρωί στη διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε στο Υπουργείο Εσωτερικών, εμείς θέσαμε το θέμα του ελέγχου, του ουσιαστικού ελέγχου των κριτηρίων με απαιτητικότητα πια με τις οποίες διενεργούνται οι δημοσκοπήσεις. Γιατί, με βάση το νόμο που ψηφίστηκε, ενώ σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις απαγορεύονταν δημοσκοπήσεις 15 μέρες πριν τις εκλογές, με το νέο νόμο επιτρέπονται μέχρι και την Παρασκευή πριν τις εκλογές. Δηλαδή μόνο το Σάββατο δεν επιτρέπονται. Και θέσαμε θέμα αυστηρότητας στα κριτήρια. Γιατί δυστυχώς οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δεν γίνονται για να αποτυπώσουν την κοινή γνώμη, αλλά για να τη διαμορφώσουν. Και θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι, παρά την απαίτηση της θεωρίας οι δημοσκοπήσεις για πρόθεση ψήφου να μην γίνονται τηλεφωνικά, σχεδόν το σύνολο των δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα είναι τηλεφωνικές. Και άρα ουσιαστικά αναξιόπιστες. Έτσι για να μην βγάζουμε πολλά συμπεράσματα από τις δημοσκοπήσεις και να μην θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει από τις δημοσκοπήσεις.
Ήδη ο Αλ. Τσίπρας έδωσε τη διάσταση και των αγώνων αλλά και του ψηφοδελτίου μάχης που εκφράζει αυτούς τους αγώνες …
- ‘Ένα σχόλιο για τη δήλωση του Μ. Γλέζου σχετικά με την κοινή κάθοδο ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ…. Και κάτι για τη Μάνια Παπαδημητρίου….
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο Μ. Γλέζος είναι ένα ιστορικό στέλεχος της αριστεράς και των αγώνων, της εθνικής αντίστασης πάνω απ΄ όλα, μια σημαντική προσωπικότητα της νεώτερης ιστορίας της χώρας μας που γνωρίζει πολύ καλά και αντιλαμβάνεται τον παλμό της κοινωνίας και γνωρίζει πάρα πολύ καλά να διατυπώνει τις απόψεις του, όταν αφουγκράζεται τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας και του κόσμου, του δημοκρατικού κόσμου και του κόσμου της Αριστεράς.
Άρα λοιπόν δεν θα ήθελα να σχολιάσω την άποψη του Μ. Γλέζου ο οποίος κατέθεσε μια δήλωση. Θα ήθελα να πω μόνο αυτό ότι για πρώτη φορά σε προεκλογική αναμέτρηση υπάρχει μια τόσο σημαντική συσπείρωση πολλών και διαφορετικών δυνάμεων του ευρύτερου χώρου της αριστεράς; της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Κι αυτή η συσπείρωση εκφράζεται μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Και νομίζω ότι είναι σημαντικό να το τονίσουμε αυτό, γιατί σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει επιτευχθεί τόσο ευρεία συσπείρωση και ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς όση έχουμε πετύχει εμείς εδώ με δυσκολίες -δεν τις κρύβουμε, δεν είναι εύκολη διαδικασία η δράση και η ενότητα. Πολλές φορές με συγκρούσεις, αλλά σήμερα βρισκόμαστε μαζί εδώ ενωμένοι και πιστεύω ότι έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία η οποία αποτελεί τον διακαή πόθο των αριστερών ανθρώπων που είναι η ενότητα της αριστεράς. Η ενότητα της Αριστεράς έχει ξεκινήσει μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ξεκινήσει και πιστεύουμε ότι θα πάει πολύ μακρύτερα από δω που την έχουμε φέρει ως σήμερα.
Μ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Θέλω να πω ότι είμαι ενεργή στο χώρο του συνδικαλισμού εδώ και ενάμισι χρόνο και ανήκω στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς εδώ και πολλά χρόνια. Και ήταν για μένα τιμή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης έχω κατέβει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές το 2004. Θέλω να πω ότι στοιχίζομαι με την προσπάθεια της ένωσης των αριστερών δυνάμεων και θα … πάντα με κάτι τέτοιο, γιατί πιστεύω ότι μόνον έτσι μπορεί να ηττηθεί ο δικομματισμός και ο τρόπος που λειτουργεί η πολιτική στη χώρα μας. Θα βρίσκομαι και θα παλεύω πάντα από την πλευρά των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και χαίρομαι πάρα πολύ για τους μετανάστες που συμμετέχουν, που βρισκόμαστε στο ίδιο ψηφοδέλτιο με ανθρώπους οι οποίοι ζουν στη χώρα μας σαν πολίτες τρίτης, τέταρτης κατηγορίας γιατί πολλοί άνθρωποι στον πολιτιστικό χώρο ζουν σε ανάλογες συνθήκες.. Ο χώρος μας έχει γνώση από τέτοιου είδους διαφορές.
To Γραφείο Τύπου
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ