ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

12 Απρ 2013

Eurogroup: Η υιοθέτηση του bail-in επικαθορίζει την υπόλοιπη ατζέντα

Το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου θα είναι στα 10 δισ. ευρώ όπως έχει συμφωνηθεί, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ
Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στο Δουβλίνο, όπου αναμένεται να δοθεί πολιτική έγκριση στο Κυπριακό Μνημόνιο, να συζητηθεί η πρόοδος στην αξιολόγηση του ελληνικού Προγράμματος Προσαρμογής και να παρθούν ενδεχομένως αποφάσεις σχετικά με το πλαίσιο που θα διέπει μελλοντικά την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Η συνέντευξη τύπου αναμένεται να αρχίσει στις 2:40 μ.μ (ώρα Aθήνας-Λευκωσίας).


Ο Ντάισελμπλου ακόμη επισήμανε ότι η Σλοβενία δεν είναι στην ατζέντα της συνάντησης, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη μιας συμφωνίας ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος σε Ιρλανδία και Πορτογαλία για να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

Κύπριος ΥΠΟΙΚ: Η πώληση χρυσού «είναι μια επιλογή»

Επίσκεψη στη Ρωσία τις επόμενες εβδομάδες προγραμματίζει η κυπριακή κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του δανείου, τονίζει ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του στο Dow Jones Newswires.

Όπως τόνισε, οι συναλλαγές των εγχώριων (κυπριακών) τραπεζών είναι πλέον ελεύθερες τώρα, ενώ πρόσθεσε πως εξετάζει τη χαλάρωση των περιορισμών για τις διεθνείς τράπεζες στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, δήλωσε πως οι πωλήσεις χρυσού αποτελούν μια επιλογή, καθώς και ότι αυτό εξαρτάται από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας του νησιού.

Ο Χ. Γεωργιάδης δήλωσε πως η Κύπρος έχει λάβει την επιστολή του προέδρου της ΕΚΤ, Mάριο Ντράγκι, και τόνισε πως συμφωνεί με αυτή σε ό,τι αφορά τους κανόνες ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας. Έσπευσε ωστόσο να δηλώσει ότι είναι ανάγκη για τη συνεργασία της κεντρικής τράπεζας με την κυβέρνηση.

«Εάν ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας παύσει, αυτό θα συμβεί με νόμιμες διαδικασίες», δήλωσε ο ίδιος.

Προέβλεψε ακόμη ότι η χώρα θα επιστρέψει σε ανάκαμψη σε δύο χρόνια, ενώ υπογράμμισε πως οι υψηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες προκύπτουν από το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Το διά ταύτα της συνεδρίασης: bail-in

Ο τρόπος εμπλοκής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) στις εξυγιάνσεις τραπεζών, θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για το βαθμό συμμετοχής των καταθετών στις διασώσεις τραπεζών, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης.

Τα επόμενα βήματα της τραπεζικής ενοποίησης, μετά την απόφαση για τη σύσταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, θα εξεταστούν σήμερα και αύριο στο Δουβλίνο, στη συνεδρίαση του Εurogroup και του Συμβουλίου ECO-FIN, αλλά δεν αναμένονται αποφάσεις.

Η ιρλανδική προεδρία, σημειώνει η «Ναυτεμπορική», αναμένει να υπενθυμίσει στα κράτη-μελη το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της (14-15 Μαρτίου) για να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τα τέλη Ιουνίου 2013. Ωστόσο, εκτιμάται ότι λόγω του πολιτικού χαρακτήρα που έχει λάβει το θέμα, στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι αποφάσεις για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση θα οριστικοποιηθούν μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η περίπτωση της Κύπρου, όπου κλήθηκαν να συνεισφέρουν στη διάσωση των τραπεζών, αρχικά όλοι οι καταθέτες, αλλά στη συνέχεια και αφού επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, η συνεισφορά περιορίστηκε στους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ, έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους πολίτες, παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή προβλέπεται από την πρόταση της Κομισιόν για το μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών.

Είναι αλήθεια ότι όταν η Κομισιόν παρουσίασε στον Τύπο την πρόταση, στα μέσα του 2012, είχε αποφύγει επιμελώς στην ανακοίνωσή της οποιαδήποτε αναφορά στην εμπλοκή των καταθετών, και έπρεπε κανείς να ανατρέξει στο νομοθετικό κείμενο της οδηγίας για να βρει την αναφορά.

Η πρόταση για τη σύσταση ευρωπαϊκής αρχής εξυγίανσης και εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών, προβλέπει ότι όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες καταρτίζουν σχέδια που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση επιδείνωσης της χρηματοοικονομικής τους κατάστασης, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά τους.

Τα βασικά εργαλεία εξυγίανσης είναι η πώληση μέρους ή του συνόλου της υπό πτώχευση τράπεζας σε άλλη τράπεζα και προσδιορισμός των υγιών περιουσιακών στοιχείων. Η διάσωση θα ξεκινάει με ίδια μέσα, με την τράπεζα να προβαίνει σε ανακεφαλαιοποίηση με διαγραφή ή αποδυνάμωση των μετόχων, ενώ οι απαιτήσεις των πιστωτών θα μειώνονται ή θα μετατρέπονται σε μετοχές. Εάν τα μέσα αυτά δεν επαρκούν, τότε θα εμπλέκονται και οι ανασφάλιστοι καταθέτες, δηλαδή άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη δέσμευση που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι ηγέτες μόλις ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση, οι τράπεζες που μπορούν να γίνουν βιώσιμες θα ανακεφαλαιώνονται υπό προϋποθέσεις απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ωστόσο, στην αρχική πρόταση της Κομισιόν δεν υπάρχει αναφορά σε εμπλοκή του ΕΜΣ γιατί τότε δεν υπήρχε η σχετική δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών.

Το Βερολίνο σημειώνει η «Ναυτεμπορική», αν και έχει δεσμευθεί πολιτικά, επιχειρεί να αποδυναμώσει τη συμμετοχή του ΕΜΣ, ωστόσο, σ’ αυτό το θέμα δεν έχει πολλούς συμμάχους, αφού μόνο οι δορυφόροι του (Ολλανδία, Φινλανδία), υποστηρίζουν τη γερμανική θέση. Συνεπώς, εκ των πραγμάτων η γερμανική πλευρά θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω, αλλά αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν τις εκλογές.

Μια από τις εναλλακτικές προτάσεις που βρίσκεται στο τραπέζι και η οποία θα μπορούσε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους καταθέτες, είναι ο ΕΜΣ να παρεμβαίνει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού προηγουμένως συμμετάσχουν στο κόστος εξυγίανσης οι μέτοχοι και οι πιστωτές, αλλά και το κράτος-μέλος σε ποσοστό 10-20%. Στην περίπτωση αυτή οι καταθέτες θα είναι η τελευταία εναλλακτική λύση που σημαίνει ότι η συνεισφορά τους στη διάσωση μιας τράπεζας θα ζητείται σε εξαιρετικά ακραίες περιπτώσεις.

Ενα άλλο θέμα που θα πρέπει επίσης να επιλυθεί στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου της τραπεζικής ενοποίησης, είναι αυτό της αναδρομικότητας των ανακεφαλαιοποιήσεων. Οι χώρες που ήδη έχουν προχωρήσει στις διασώσεις των τραπεζών με στήριξη της Ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία ζητούν ένα μέρος των κεφαλαίων που έχουν δώσει στις τράπεζες και έχει επιβαρύνει το δημόσιο χρέος να περάσει στον ΕΜΣ. Εάν αυτό γίνει δεκτό, τότε θα επωφεληθούν και η Ελλάδα με την Κύπρο.

Προς παράταση σε Ιρλανδία και Πορτογαλία

Είναι αρκετά πιθανό οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν στο σημερινό Eurogroup να δώσουν στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία περιθώριο ακόμη 7 ετών για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν λάβει από την Ε.Ε., σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο, προκειμένου να βοηθήσουν τις δύο χώρες να επιστρέψουν στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Το Δουβλίνο και η Λισαβόνα έχασαν την πρόσβαση σε επαρκή χρηματοδότηση το 2010 και 2011 αντίστοιχα και έλαβαν έκτακτη βοήθεια από την Ευρώπη και τώρα η επιμήκυνση των δανείων αυτών θα μπορούσε να άρει ένα σημαντικό βάρος από τις χώρες αυτές οι οποίες προσπαθούν να εξέλθουν από τα πακέτα διάσωσης. «Η πρόθεσή μας να επιμηκύνουμε το χρόνο αποπληρωμής των δανείων για Ιρλανδία και Πορτογαλία είναι πολύ σημαντική», δήλωσε χθες ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup.

Eπιβεβαιώνοντας το τηλεγράφημα του Reuters την Τρίτη, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ υπέβαλαν την πρόταση για επταετή επιμήκυνση, η οποία τελεί τώρα υπό συζήτηση. «Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να την ολοκληρώσουμε σήμερα», είπε, αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup. O Eυρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι βλέπει σημάδια ανάκαμψης της Ευρωζώνης προς το τέλος του έτους, ενώ ξεχώρισε την Ισπανία ως τη χώρα που θα μπορούσε να παρουσιάσει δυναμική βελτίωση.

Την ίδια στιγμή, ο Ασόκα Μόντι, πρώην επικεφαλής της αποστολής της τρόικας στην Ιρλανδία, δήλωσε χθες ότι έχει έρθει πλέον η στιγμή να χαλαρώσουμε τα μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι περαιτέρω καθυστέρηση προς αυτό το στόχο κινδυνεύει να υπονομεύσει την ανάκαμψη στην περιοχή.

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Από το 2014 η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η Κύπρος δεν θα είναι το κυρίαρχο θέμα σήμερα, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Michael Noona, προσερχόμενος για τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Δουβλίνο.
Πρόσθεσε ακόμη ότι το ζήτημα της Κύπρου έχει επιλυθεί αρκετά καλά, ενώ τόνισε ότι δεν βλέπει κάποια ένσταση αρχικά, στην προσπάθεια παράτασης του ιρλανδικού δανείου.

Ο Noonan δήλωσε ότι πλέον η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξετάζεται για το 2014, προσθέτοντας ότι οι διευθετήσεις για την κυπριακή διάσωση είναι κατάλληλες, και το κόστος σχετικά χαμηλό.


ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Δεν θα υπάρξει αύξηση της βοήθειας προς την Κύπρο

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα αυξήσουν την συμβολή τους ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, παρά τις πληροφορίες ότι το κόστος διάσωσης της Κύπρου θα είναι τελικά υψηλότερο από το αναμενόμενο.
"Πιστεύω ότι η (πολιτική) θέση θα είναι ότι το ύψος της συμβολής θα παραμείνει στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου στο γερμανικό ραδιόφωνο από το Δουβλίνο όπου θα διεξαχθεί σήμερα η σύνοδος του Eurogroup.
Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα ενδεχομένως θα μειώσει τις ανάγκες χρηματοδότησης και η λήψη άλλων μέτρων θα συμβάλει στην πλήρωση του κενού, είπε ο Λικ Φρίντεν.
Αρχικά η Κύπρος επρόκειτο να συμβάλει με 7 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αυξηθεί σε 13 δισεκατομμύρια, στο πλαίσιο ενός πακέτου διάσωσης που αναμένεται να είναι συνολικού ύψους 23 δισεκατομμυρίων ευρώ.
"Γνωρίζω ότι πλέον οι ανάγκες χρηματοδότησης είναι κάπως ψηλότερες για την περίοδο 2013-2016, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο", είπε.

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ