ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

10 Οκτ 2013

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή χρηματοδότησης κόμματος

Δημοσιοποιήθηκε σήμερα η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αναστολή χρηματοδότησης κόμματος. Την ερχόμενη εβδομάδα η σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ δίνεται η δυνατότητα στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτές) να περικόπτει την χρηματοδότηση κόμματος όταν σημαντικά στελέχη του δικαιούχου κόμματος έχουν παραπεμφθεί για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.



Η αναστολή της χρηματοδότησης δεν θα γίνεται αυτοδίκαια αλλά κατόπιν σχετικού ερωτήματος του Προέδρου της Βουλής και ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία. Σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης τότε να διακόπτεται οριστικά η χρηματοδότηση του ενώ αν υπάρξει αθωωτική απόφαση να επιστρέφονται αναδρομικά και άτοκα τα παρακρατηθέντα στον δικαιούχο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι χρειάζεται τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, ενώ ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι σκοπίμως δεν περιελήφθη στα αδικήματα η κατασκοπία, που είναι ιστορικά φορτισμένη.


Mε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, καταρρέει η φημολογία της γαλάζιας μονταζιέρας περί άρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρθούν πρωτοβουλίες για την περικοπή της χρηματοδότησης της εγκληματικής συμμορίας.


Διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία - προσθήκη του ΣΥΡΙΖΑ

Θέμα: Αναστολή Χρηματοδότησης κόμματος

Αιτιολογική Έκθεση

Με την παρούσα τροποποίηση του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων επιχειρείται να καλυφθεί το κενό που αναδεικνύει η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, όπως κορυφώθηκε με τον πρόσφατο φόνο του Παύλου Φύσσα. Προτείνεται, συνεπώς, όταν προκύπτει ότι σημαντικά στελέχη δικαιούχου κόμματος έχουν καταδικασθεί ή παραπεμφθεί, με βάσιμες ενδείξεις ενοχής για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 ΠΚ) να δίνεται η δυνατότητα στη Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία να αναστέλλει την κρατική χρηματοδότηση τους, με αυξημένη πλειοψηφία. Άλλα κακουργήματα, όπως της κατασκοπείας, σκοπίμως εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση, τόσο διότι η τέλεση τους δεν φαίνεται πιθανή από στελέχη κομμάτων υπό τις παρούσες συνθήκες, όσο και λόγω της ιδιαίτερα βεβαρημένης ιστορικής κατάχρησης τους κατά το μετεμφυλιακό παρελθόν της χώρας.


Η αναστολή της χρηματοδότησης δεν γίνεται αυτοδίκαια, αλλά κατόπιν σχετικού ερωτήματος του Πρόεδρου της Βουλής προς την Ολομέλεια, ώστε να γίνεται σεβαστή η αυτονομία του Κοινοβουλίου. Προβλέπεται ότι η Βουλή αποφασίζει με ονομαστική ψηφοφορία, αν και για το σκοπό αυτό θα πρέπει να γίνει παράλληλα και τροποποίηση του Κανονισμού της, διότι πρόκειται για θέμα αναγόμενο στη λειτουργία της. Η πρόβλεψη για την αυξημένη πλειοψηφία θα πρέπει, επίσης, να προβλεφθεί και σε μελλοντική συνταγματική ρύθμιση.


Τέλος, με το εδάφιο β της ρύθμισης προβλέπεται ότι σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης η κρατική χρηματοδότηση διακόπτεται οριστικά, ενώ, αντιθέτως,  σε περίπτωσης αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης ή αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος η αναστολή αίρεται αναδρομικά και τα παρακρατηθέντα ποσά αποδίδονται στο κόμμα.


Στο άρθρο 7 του νόμου 3023/2002  (ΦΕΚ Α΄ 146/25-6-2002) προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:

«4. α) Σε περίπτωση έκδοσης καταδικαστικής απόφασης ή επιβολής προσωρινής κράτησης,  κατ’άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος, σε βάρος αρχηγού κόμματος ή του προέδρου ή του μισού τουλάχιστον των μελών της κοινοβουλευτικής του ομάδας, για το έγκλημα του άρθρου  187 του Ποινικού Κώδικα, ο Πρόεδρος της Βουλής εισάγει στην Ολομέλεια του Σώματος ερώτημα αν πρέπει να ανασταλεί  η εν γένει κρατική χρηματοδότηση προς το κόμμα αυτό. Η αναστολή μπορεί να επιβληθεί εφόσον οι πράξεις των ως άνω φυσικών προσώπων τελέσθηκαν στο πλαίσιο δράσης του κόμματος στο οποίο ανήκουν ή στο όνομα αυτού. Η Βουλή αποφασίζει με ονομαστική ψηφοφορία και πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνόλου των βουλευτών.

β) Σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης η κρατική χρηματοδότηση διακόπτεται οριστικά. Σε περίπτωση αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης ή αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος η αναστολή αίρεται αναδρομικά και τα παρακρατηθέντα ποσά αποδίδονται στο δικαιούχο κόμμα άτοκα».


Την ερχόμενη εβδομάδα συζητώνται οι τροπολογίες

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί τελικά η τροπολογία για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα που διώκονται για ποινικά αδικήματα.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου διευκρινίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί γρήγορα η σχετική ρύθμιση και έτσι δεν κατατίθεται στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική παρακολούθηση υπόδικων και κατάδικων με άδεια, το οποίο συζητείται σήμερα σε Β' ανάγνωση αλλά η ψήφιση του στην Ολομέλεια θα γίνει ύστερα από δύο εβδομάδες.
- See more at: http://left.gr/news/i-tropologia-toy-syriza-gia-tin-anastoli-hrimatodotisis-kommatos#sthash.rG1KboRJ.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ