ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

29 Μαρ 2013

Ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Γ. Σταθά για την επιτακτική ανάγκη κοινωνικά δίκαιης ρύθμισης των λογαριασμών ρεύματος των αγροτών

 29/3/2013
Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και  Δικτύων

Οι αγρότες βρίσκονται σε αδυναμία συνέχισης των παραγωγικών δραστηριοτήτων λόγω αφενός της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος και αφετέρου της συνεχούς αύξησης του κόστους των απαιτούμενων αγροτικών πρώτων υλών (ρεύμα, λιπάσματα, φάρμακα, εργαλεία κ.ά.).

Την περίοδο που διανύουμε οι αγρότες πρέπει να σπείρουν για να μπορέσουν, όπως λέει και ο λαός, να θερίσουν.
Ωστόσο με την εφαρμογή των μνημονίων, οι αγρότες δεν έχουν πια την δυνατότητα να αγοράσουν τις πρώτες ύλες ώστε να μπορέσουν να σπείρουν, καθώς με την έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά, λόγω του ξεπουλήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς, δεν έχουν πρόσβαση σε δάνεια και άλλες διευκολύνσεις όπως στο παρελθόν. Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα για την λειτουργία των αντλιοστασίων τους και το πότισμα των χωραφιών.
Η ΔΕΗ λειτουργει πλέον ως εισπρακτικός μηχανισμός, δεν κάνει οικονομικές διευκολύνσεις στις πληρωμές του ρεύματος όπως στο παρελθόν, τώρα που οι συνθήκες, όπως περιγράψαμε και ανωτέρω, είναι τραγικές. Αίτημα λογικό και ρεαλιστικό των αγροτών ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, είναι η καταβολή των χρήματων με δόσεις από την 31η Μαίου 2013, όταν θα έχουν λάβει την επιστροφή του ΦΠΑ, ιδιαίτερα των αγροτών της περιοχής του κάμπου της Θήβας και της περιοχής Οινοφύτων – Σχηματαρίου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες για την ρύθμιση της πληρωμής του ρεύματος σε δόσεις, αρχής γενομένης με την καταβολή της πρώτης δόσης μετά την 31η Μαίου 2013, όταν δηλαδή οι αγρότες πληρωθούν την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται;
Ο ερωτών βουλευτής
Σταθάς Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ