ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

25 Μαρ 2013

Οδυνηρή συμφωνία μετά από ολονύχτιο θρίλερ για την Κύπρο

Τι προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας
Όλες οι ειδήσεις για την Κύπρο εδώ



****
Διαβάστε την Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις εξελίξεις στην Κύπρο και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης: ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για τις εξελίξεις στην Κύπρο: Ντροπή η στάση της τρικομματικής κυβέρνησης

Τσίπρας προς Σαμαρά: Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε έμπρακτα δίπλα στο Κυπριακό λαό
***
Τι προβλέπει η συμφωνία που ενέκρινε το Eurogroup για την Κύπρο

Κύπρος: Τηλεοπτικό μήνυμα Αναστασιάδη απόψε - Πολιτικές αντιδράσεις κομμάτων

Δηλώσεις Ρεν-Λαγκάρντ-Άσμουσεν μετά τη συμφωνία

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Αποφεύχθηκε η άτακτη χρεοκοπία της Λαϊκής

Ως Τράπεζα Πειραιώς θ' ανοίξουν την Τρίτη τα καταστήματα κυπριακών τραπεζών 

Συνέντευξη Τύπου του κύπριου ΥΠΟΙΚ, Μιχάλη Σαρρή

Σόιμπλε: Δεν χρειάζεται επικύρωση από την κυπριακή βουλή η συμφωνία

Η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ για τη συμφωνία

Β. Σόιμπλε: "Δίκαιο το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου"

«Βαρύ το πλήγμα» λένε οι Βρετανοί για την Κύπρο

ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: "Η λύση απέχει πολύ από το τέλειο"

Μπαρόζο καλεί επενδυτές στην Κύπρο

Επίτροπος Μπαρνιέ: "Οποιοιδήποτε έλεγχοι κεφαλαίων στην Κύπρο δεν θα διαρκέσουν για καιρό"

Πούτιν: Εντολή για αναδιάρθρωση του κυπριακού δανείου

Τα γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζουν τη συμφωνία για την Κύπρο

Μεντβέντεφ: «Συνεχίζεται η ληστεία» στην Κύπρο

Κύπρος: «Τα δύσκολα σήμερα αρχίζουν»

Κύπρος: Η πρώτη αντίδραση των τραπεζικών υπαλλήλων



Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε «ικανοποιημένος» από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με κορυφαία στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ κατά την αποχώρησή του από την έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

2:24 Τι προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας
Σχέδιο συμφωνίας το οποίο προβλέπει "κούρεμα" των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου, ενώ μπαίνει σε διαδικασία εκκαθάρισης η Λαϊκή και δημιουργείται μια "καλή" και μια "κακή" τράπεζα, παρουσιάστηκε πριν από λίγο στο Eurogroup. Οι καταθέσεις στη Λαϊκή μέχρι 100.000 ανά δικαιούχο διασώζονται και μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου χωρίς "κούρεμα". Επίσης με εξαίρεση τη Λαϊκή και την Κύπρου δεν θα υπάρξει "κούρεμα" σε καμία άλλη κυπριακή τράπεζα. Τέλος, η ρευστότητα των 9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Λαϊκή από την ΕΚΤ μεταφέρεται στην Τράπεζα Κύπρου, και προστίθενται στο 1 δισ. ευρώ που η εν λόγω τράπεζα είχε λάβει από την ΕΚΤ.

2:13 Επικοινωνία Σαμαρά-Αναστασιάδη.

2:10 Η Κύπρος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν σε ένα νέο σχέδιο για επίλυση των προβλημάτων των κυπριακών τραπεζών και για χρηματοδότηση της χώρας, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters.
Η πρόταση, η οποία θα πρέπει τώρα να υποβληθεί ενώπιον των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης για συζήτηση, θα περιλαμβάνει τη σύσταση μιας «καλής τράπεζας» και μιας «κακής τράπεζας», κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται με κλείσιμο της Λαϊκής, σύμφωνα με αξιοματούχο της ΕΕ τον οποίο επικαλείται το Reuters.

2:03 Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου επιβεβαίωσε πριν από λίγο  στο Προεδρικό τις πληροφορίες ότι επήλθε συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, ενώ αναμένεται αυτή να  επικυρωθεί σε λίγο από το Eurogroup.

Το tweet Αναστασιάδη: Ξεκινάει το Eurogroup...
 Name

01.18 Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες σε 15 λεπτά ξεκινάει το Eurogroup. Αναμένεται επιβεβαίωση. (από sigmalive.com)

00.46 Δεν υπάρχει θέμα αναβολής του eurogroup για το πρωί της Δευτέρας, υποστηρίζουν κύκλοι από το προεδρικό μέγαρο της Κύπρου, όπως μεταδίδει το ΡΙΚ.

00:05 ΚΥΠΕ: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δείπνο με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει και του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Οπως έγινε γνωστό στο δείπνο μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρίσκονται ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

«Οι διαβουλεύσεις με την κυπριακή πλευρά συνεχίζονται», δήλωσε πηγή της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί των άλλων χωρών ενημερώνονται από τον κ. Ντέισελμπλουμ σε τακτά χρονικά διαστήματα

23.48 Η Guardian μεταδίδει ότι η Κύπρος απείλησε: ή παίρνουμε στήριξη των τραπεζών ή φεύγουμε από το ευρώ. (από 24h.cy.com)

23.45 Κύπρος: «Κούρεμα» καταθέσεων 50-60% ζητά η τρόικα

23.41 Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νέα αναβολή του Eurogroup για αύριο το πρωί.

23.28 Ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντέισεμπλουμ κάλεσε όλους τους ΥΠΟΙΚ, πλην του Κύπριου για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις. Η κυπριακή πλευρά διαβουλεύεται με την τρόικα (από sigmalive.com)

23.12 Πληροφορίες για αίτημα ΔΝΤ και για Κυπριακό PSI

22.58 Με τρεισήμισι ώρες καθυστέρηση ξεκίνησε πριν από λίγο το κρίσιμο Eurogroup για τη διάσωση της Κυπριακής οικονομίας στις Βρυξέλλες. (από ΑΜΠΕ)

22.36 Νέα συνάντηση Αναστασιάδη με Ρομπάι και Μπαρόζο επτά ώρες μετά την πρώτη τους συνάντηση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η έναρξη του Eurogroup καθυστερεί. (από sigmalive.com)

22.28 Πληροφορίες από ΑΜΠΕ: Η έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχει ήδη καθυστερήσει τρείς ώρες από την αρχική προγραμματισμένη ώρα. Η τελευταία ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες ανέφερε ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει στις 22.00 ώρα Ελλάδος.Ωστόσο οι δύσκολες συνομιλίες απόψε στις Βρυξέλλες μεταξύ των κυπριακών αρχών και των διεθνών δανειστών, έχουν οδηγήσει στην καθυστέρηση της έναρξης της συνεδρίασης του Eurogroup.

"Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Καταβάλλουμε τις μέγιστες προσπάθειες για την Κύπρο", έγραψε νωρίτερα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στο λογαριασμό του στο Twitter.


22.13 Από αναβολή σε αναβολή η συνεδρία του Eurogroup: Υπάρχει ένα μπλοκάρισμα επί της διαδικασίας στις Βρυξέλλες και ως εκ τούτου καθυστερεί η έναρξη της συνεδρίας του Eurogroup

Σύμφωνα με την πληροφόρηση, υπήρξε έντονη συζήτηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και της Λανγκάρτ. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι το ΔΝΤ ζητά όπως: Η Τράπεζα Κύπρου επωμιστεί τα 9 δις της Λαϊκής. Το ΔΝΤ θέτει ζήτηα αξιοπιστίας της ΚΤΚ «που δεν ενημέρωσε επαρκώς την ΕΚΤ». Επόμενη επιλογή είναι να προχωρήσει η διαδικασία χωρίς το ΔΝΤ, το οποίο συμβάλει στη στήριξη της Κύπρου με μόνο 1 δις από το σύνολο των 10 δις. Αυτό δεν το δέχονται Ολλανδοί και Φιλανδοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς το ΔΝΤ διότι είναι αυτό που παρέχει την τεχνογνωσία».

21.22 Για τις 22.00 (ώρα Ελλάδας) ορίζεται η έναρξη του Eurogroup.

21.16 Ενδεχομένως να υπάρξει και νέα αναβολή του Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες.

20.50 «Με εξωθείτε σε παραίτηση» φέρεται να είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης στην διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ συμπλήρωσε ότι, «εάν παραιτηθώ θα το μετανιώσετε», όπως μετέδωσε λίγο νωρίτερα το ΡΙΚ. Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να το είπε στην προσπάθειά του να καταστήσει σαφές στους ευρωπαίους επισήμους, με τους οποίους συναντήθηκε ενόψει της έκτακτης συνόδου του Eurogroup, ότι δεν αποδέχεται συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα φορτωθεί τα εννέα δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA –στην οποία όμως θέση επέμεινε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ , Κριστίν Λαγκάρντ. (από enikos.gr)

20:45 Δηλώσεις Σόιμπλε - Μοσκοβισί προσερχόμενοι στο Eurogroup

20:35 Διαδηλώσεις αυτή την ώρα στη Λευκωσία: Στις Βρυξέλλες διαπραγμάτευση, στη Λευκωσία εξέγερση – Mαζικά συλλαλητήρια στους δρόμους (βίντεο)

 

20:17 Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κύπριος πρόεδρος απείλησε με παραίτηση και εκλογές στο δείπνο στις Βρυξέλλες.

20.11 O Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ευρωπαίους επισήμους, με τους οποίους συναντήθηκε ενόψει της έκτακτης συνόδου του Eurogroup, ότι δεν αποδέχεται συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα φορτωθεί τα εννέα δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA, όπως επιμένει στην θέση αυτή η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ , Κριστίν Λαγκάρντ.
Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε σε τηλεοπτική συζήτηση ότι αναλόγως της απόφασης στο Eurogroup θα πρέπει να συνέλθει αύριο ή τις επόμενες μέρες η Βουλή. Ο κ. Προδρόμου είπε ότι, αν η απόφαση δεν είναι θετική, «τότε θα πρέπει επειγόντως να γίνει σχεδιασμός για να εκτυπωθεί κυπριακή λίρα». Πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις, που απαιτεί η τρόικα, θα διαλυθεί η κυπριακή οικονομία.


Με καθυστέρηση η συνεδρίαση του Eurogroup λόγω διαβουλεύσεων με τα κράτη-μέλη

To tweet του Ν. Αναστασιάδη:
 
19:50 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστάσιαδη - Ντράγκι - Λαγκάρντ.

19:49 Εκατοντάδες Κύπριοι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία.

19:48 Σόιμπλε στο Eurogroup: Οποιαδήποτε λύση βασίζεται σε μία «ρεαλιστική αντίληψη» από Κύπρο

19:45 Το διακύβευμα δεν είναι μόνο η Κύπρος αλλά η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου

19:30 Για τις 21:00 αναβλήθηκε το Eurogroup για την Κύπρο.

19.14 Ισπανός ΥΠΟΙΚ: Πρέπει να προστατέψουμε τους καταθέτες ως 100.000 ευρω.

19.07 Ο Αναστασιάδης επικοινώνησε με τους αρχηγούς. Συνεχίζονται οι συζητήσεις. Σε αυτή τη φάση δεν έχει τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης της Tράπεζας Κύπρου. Ακόμη υπάρχει προβληματισμός για τον ELA. (από 24h.com.cy)

 19.03 ΕΤΥΚ: Όχι απολύσεις, όχι φάγωμα των Ταμείων Προνοίας

19.00 Noyer: Κανένας δεν θέλει έξοδο της Κύπρου

18:57 Βan Frieden (Λουξεμβούργιος ΥΠΟΙΚ): Χρειαζόμαστε συμφωνία για την Κύπρο απόψε - Διακυβεύεται η σταθερότητα της ευρωζώνης

18:14 Στα 100 ευρώ το όριο ανάληψης από τα ΑΤΜ Λαϊκής και Κύπρου. Θα ισχύει μέχρι την ημέρα που θα ανοίξουν οι τράπεζες κέντρο όριο που θα ανακοινωθεί. Η μείωση στο πόσο ανάληψης είναι με απόφαση της Κεντρικης Τράπεζας σε συνεργασία με τις 2 τράπεζες. (πηγή: 24h.com.cy)

18:10 Πρώην αυστριακός καγκελάριος: Τεράστιο καταστροφικό λάθος η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο

17:35  Άρχισε να μαζεύεται κόσμος έξω από τη Βουλή της Κύπρου.


Κόσμος έξω από τη Βουλή από 24hcomcy

Κόσμος έξω από τη Βουλή από 24hcomcy



17:30 Στα 100 ευρώ μείωσε το ποσό ανάληψης από τις ΑΤΜ η Λαϊκή Τράπεζα τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη. Την περασμένη βδομάδα η τράπεζα μείωσε το ποσό στα 250 ευρώ. (πηγή: sigmalive)

17:12 ΕΔΟΝ: «Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε» Σε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία, καλεί τους Κυπρίους η ΕΔΟΝ και το ΑΚΕΛ, στις 7 το βράδυ.

17:00 Mετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας οι αρχηγοί των κομμάτων βρίσκονται ήδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

16: 45 World Bank: Κίνδυνος για ξεπούλημα σε αναδυόμενες αγορές - Γρήγορα λύση για Κύπρο

16:42 Λίστα με ονόματα ζητά το Κίνημα Οικολόγων της Κύπρου

16:30 Το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις με βάση τα τελευταία οικονομικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η οικονομία του νησιού πηγαίνει χειρότερα από το αναμενόμενο, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires: Die Welt: Πρόσθετες ανάγκες 2 δισ. ευρώ για την Κύπρο

16: 22 Τώρα η συνάντηση Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ, Γερούν Ντάισλεμπλουμ, Όλι Ρεν με Αναστασιαδη: Άρχισαν οι επαφές Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες

16:18 Αισιόδοξος δηλώνει ο Άσμουσεν για την Κύπρο

15.47 Ξεκινά η συνάντηση Αναστασιάδη - Ρομπάι - Μπαρόζο

15:28 «Ουσιαστική βοήθεια από την Ελλάδα, στο αποψινό Eurogroup» ζητά η ΕΔΕΚ

15: 25 Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Canal +» υποστήριξε πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην «οικονομία - καζίνο» της Κύπρου. Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου που είναι επτά φορές το ΑΕΠ της χώρας με επιτόκια ύψους μέχρι και 6% έχει βαθιά προβλήματα και πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο: Πρέπει να τελειώνουμε με την "οικονομία-καζίνο" της Κύπρου, λέει ο Μοσκοβισί

15:10 Εμπλοκή στη συμφωνία για μεταβίβαση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα στην Τράπεζα Πειραιώς

Διαβάστε: Bloomberg: Τα σενάρια για Κύπρο εκτός ευρώ

14:52 Σε λίγο ξεκινάει η κρίσιμη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με Ντράγκι, Λαγκάρντ, Βαν Ρομπέι, Μπαρόζο και Ρεν.

14:08 Η νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση της Κύπρου είχε εγκλωβιστεί σε δύο βασικές πολιτικές διακηρύξεις τις όποιες εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο οι του ΔΝΤ και οι πολιτικοί ταγοί που τους καθοδηγούν, εκτιμά, σε ανακοίνωση του, ο πρώην Υπουργός Υγείας της Κύπρου Σταύρος Μαλάς. Η κυπριακή κυβέρνηση εγκλωβίστηκε σε δύο πολιτικές διακηρύξεις

Διαβάστε τι λένε σήμερα οι εφημερίδες για τις εξελίξεις στην Κύπρο: Οι κυπριακές εφημερίδες

13:45 Το πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες:
Στις 15:00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, θα συναντηθεί με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει και της Κομισιόν , Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Στις 16:00 η συνάντηση των τριών θα μετατραπεί σε γεύμα εργασίας, στο οποίο θα παρακαθίσουν επίσης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.  Στις 19:00 ξεκινάει το Εurogroup. (πηγή: 24h.com.cy)

13:20 Επιστολή Λιλλήκα σε Αναστασιάδη

13:10 Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει προετοιμάζει πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup μια συνάντηση υψηλού επιπέδου στην οποία θα λάβουν μέρος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ενδεχομένως κι άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι: Χέρμαν Βαν Ρόμπει: Συνάντηση και με τον Αναστασιάδη

12:50 Τηλεφωνική συνομιλία ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Τουρκίας για το κυπριακό

12:40 Η χρηματοοικονομική κρίση στην Κύπρο θα μπορούσε, από κάποια οπτική γωνία, θα θεωρηθεί ως «ευκαιρία», σύμφωνα με την Wall Street Journal: WSJ: "Ευκαιρία" για τους τουρκοκύπριους η κρίση

12:30 Για μετακύλιση ευθυνών, έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι ο τόπος μας μπαίνει σε δύσκολες περιπέτειες οι οποίες θα επιφέρουν πολλές συνέπειες τονίζοντας ότι θεωρεί ότι ο Πρόεδρος μπαίνει σε ένα μονόδρομο. Διαβάστε τις δηλώσεις: ΓΓ.ΑΚΕΛ: "Σε αδιέξοδο ο Πρόεδρος"

12:10 Με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί την ε/κ πλευρά να μην αυταπατώνται ότι είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του νησιού γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει μια νέα κρίση στην περιοχή. Όπως μεταδίδεται από τουρκικά και τ/κ ΜΜΕ, το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η σκέψη από την «ε/κ διοίκηση» να υποδειχθούν οι κοινοί φυσικοί πόροι του νησιού ως εγγύηση σε ένα επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης ή άλλο μοντέλο δανειοδότησης που θα δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης στην οποία βρίσκεται και να αυταπατώνται ότι είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες της Κύπρου, μπορεί να προκαλέσει μια νέα κρίση στην περιοχή. Κάνει δε λόγο για παράκαμψη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του «τ/κ λαού» στις φυσικές πηγές που είναι «ένα επικίνδυνο σημάδι ότι μπορεί να προκληθεί μια νέα κρίση στην περιοχή».  (πηγή: 24h.com.cy)

12:00 Η νεότερη ενημέρωση από τον κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο

11:55 Καταστοφική χαρακτηρίζουν πιθανή πτώχευση Κύπριοι οικονομολόγοι

11:35 Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο: Κακή η απόφαση του Eurogroup για Κύπρο

11:30 Νέα σενάρια λύσης για Κύπρο - Κούρεμα και κάτω από 100.000 ευρώ

8:50 Ο κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης στο αεροπλάνο με προορισμό τις Βρυξέλλες

8:00 Η δήλωση του κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου

06.10: Στις  Βρυξέλλες θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μετά το αδιέξοδο. Στις 7.15 π.μ. της Κυριακής αναχωρεί για εκεί ο Ν. Αναστασιάδης.
Και: Ο Β. Σόιμπλε ξαναχτυπά: Ή συμφωνεί με την Τρόικα ή βγαίνει από το ευρώ η Κύπρος

01:15 Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

01:03 Πριν από λίγο στο Προεδρικό και οι τραπεζίτες (πηγή: 24h.com.cy)

00:48 Κύπρος: Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι πολιτικοί αρχηγοί συνέχιζαν τις διαβουλεύσεις τους

23:45 Κύπρος: Αποχώρησε η τρόικα από το Προεδρικό. Η τρόικα απαιτεί η Τράπεζα Κύπρου να απορροφήσει την «καλή» Λαική Τράπεζα που θα προκύψει από την εξυγίανση της, πράγμα το οποίο η διοίκηση της Τρ. Κύπρου απορρίπτει καθώς θεωρεί πολύ αρνητικό στοιχείο τη δανειοδότηση της τράπεζας από ΕΛΑ ύψους περίπου €9 δισ.

22.15:  «Δεν είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας με την τρόικα» λέει ανώτερος αξιωματούχος της Κύπρου, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο ίδιος αποδίδει την εμπλοκή στη συνεχή αλλαγή στάσης της εκπροσώπου του ΔΝΤ ή πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, «στην άκαμπτη στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, η οποία όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, "κάθε μισή ώρα προβάλλει και νέες απαιτήσεις"». Σύμφωνα με το 24h.com.cy, το ΔΝΤ θέλει να περάσει η Λαϊκή στην Κύπρου επειδή φοβάται ότι θα υπάρξουν νομικές εμπλοκές.

21.30: Σε εξέλιξη η σύσκεψη των κύπριων πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, από τις 8 μ.μ. Στο Προεδρικό βρίσκεται και το κλιμάκιο της Τρόικας (πηγή: ΡΙΚ)

21.15: Δήλωση (μη κατονομαζόμενου)  «Υψηλόβαθμου Κύπριου αξιωματούχου για συμφωνία Κύπρου-ΕΕ με κούρεμα καταθέσεων 20% στην Τρ. Κύπρου και 4% στις υπόλοιπες τράπεζες (για ποσά άνω των 100.000€) αναπαράγεται από τα μεγάλα ειδησεογραφικά σάιτ.


20:50 Εάν οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα του τόπου δεν διαφυλάσσουν τις θέσεις εργασίας και τα ταμεία προνοίας, την Τρίτη θα κατέλθουν σε απεργία δήλωσαν διά του Προέδρου τους οι υπάλληλοι των τραπεζών. (πηγή: 24h.com.cy)

20.30: Δήλωση του Όλι Ρεν από τις Βρυξέλλες, που προετοιμάζει για σκληρή «λύση»: «H Κομισιόν εργάζεται σκληρά για να βρεθεί λύση στην Κύπρο», τόνισε ο Ολι Ρεν στη σημερινή δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, στις 8.30 ώρα Ελλάδας, σημειώνοντας πως «αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει κάνει  η κυπριακή κυβέρνηση για να ανοίξει το δρόμο για μια λύση. Οι επαφές θα συνεχιστούν τις επόμενες ώρες», πρόσθεσε, και διατηρώντας την αφόρητη πίεση επί της Κύπρου σημείωσε πως «είναι ζωτικό να επιτευχθεί μια συμφωνία στις Βρυξέλλες» (αύριο), «που θα πρεπει να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα».

Προετοιμάζοντας δε το έδαφος, δήλωσε ακόμα πως «τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι υπάρχουν μόνο δύσκολες επιλογές.  Με την υποστήριξη της Ευρώπης θα ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές (...) Είναι ξεκάθαρο ότι το προσεχές μέλλον θα είναι δύσκολο για την Κύπρο». Φρόντισε ωστόσο να προσθέσει ότι «η Κύπρος και ο κυπριακός λαός είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας»...

20.25: Αναμένεταi δήλωση Ολι Ρεν, σύμφωνα με τηλεοπτικά δίκτυα.
Σύμφωνα με το Reuters, η τρόικα συμφωνεί σε ένα σχέδιο που προβλέπει το κούρεμα κατά 20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και 4% στις υπόλοιπες τράπεζες, υποστηρίζει κυβερνητικό στέλεχος, σύμφωνα με το Reuters.  Aκόμα, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα έχουν απώλειες στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της κυπριακής Οικονομίας. (από το euro2day.gr)

20.10: Μήνυμα Αναστασιάδη στο Twitter ότι «εργάζεται αποφασιστικά»

19:45 Από τη συγκέντρωση των τραπεζοϋπαλλήλων: Νωρίτερα μιλώντας στο πλήθος έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου οι διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι στις τράπεζες έκαναν συγκέντρωση, ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ, Λοΐζος Χατζηκωστής είπε ότι γίνεται μεγάλη και σκληρή διαπραγμάτευση εντός του ΥΠΟΙΚ και αυτό που ζητούν – είπε – είναι να κάνουν το καλύτερο για τον τόπο. "Η λαοθάλασσα που έχετε δημιουργήσει στέλνει το μήνυμα εντός Κύπρου, αλλά κυρίως εκτός, ότι θα αγωνιστούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια", ανέφερε ο κ. Χατζηκωστής. Θα πρέπει, πρόσθεσε, να πάρουν το μήνυμα οι αρμόδιοι και κυρίως οι εργαζόμενοι, ότι όσο αγωνιζόμαστε για τα δίκαιά μας ενωμένοι, θα νικήσουμε. Απαιτούσαν και πάλι παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας φωνάζοντας συνθήματα με βαριούς χαρακτηρισμούς κατά του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Η συγκέντρωση έληξε πριν από λίγο. (πηγή: 24h.com.cy)

19:20 Κύπρος: Έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων κάλεσε για απόψε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης

18.55:  Δεν έγινε η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Σε λίγο νέα σύσκεψη στο Προεδρικό με την Τρόϊκα (πηγή: 24h.com.cy)

18:47 Αυτήν την ώρα σύσκεψη στο Προεδρικό με την Τρόικα. (πηγή: 24h.com.cy  Το σενάριο της αποκοπής 20 με 25% από καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου άνω των 100 χιλιάδων ευρώ, φαίνεται ότι είναι το επικρατέστερο στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

18.45:  Σύμφωνα με το sigmalive:

  • Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι κοντά στο να κλειστεί η συμφωνία για το 25% κούρεμα στην Κύπρου και ένα 10%-11% στις υπόλοιπες τράπεζες για την εξασφάλιση των ασφαλιστών ταμείων.
  • Aναβάλλονται ασκήσεις των εφέδρων της Εθνοφυλακής (στρατού) στην Κύπρο, λόγω της κατάστασης.

Επί δύο ημέρες εργαζόμενοι στη Λαϊκή Τράπεζα και όχι μόνο διαδηλώνουν στη Λευκωσία

Aπό την πορεία των τραπεζοϋπαλλήλων σήμερα στη Λευκωσία (ETYK=Eνωση Τραπεζοϋπαλλήλων Κύπρου)

18.30:  Δηλώσεις πριν λίγο του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ: Στις Βρυξέλλες αύριο ίσως κλείσει το θέμα του «κουρέματος», ενδεχομένως χωρίς νομοθετική ρύθμιση. Δεν προβλέπεται να συγκληθεί σήμερα η κυπριακή Βουλή (αναλυτικά) (πηγή: ΑΠΕ)

18:05 Γερμανία: Το 86% των στελεχών γερμανικών επιχειρήσεων τάσσεται υπέρ της χρεοκοπίας της Κύπρου, σύμφωνα με έρευνα

Der Spiegel: 25% κούρεμα στους ξένους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου

http://img32.imageshack.us/img32/2853/a93e3d98e0d24611ae9d97e.png
17.10: ΕΠΙΣΗΜΟ: Eurogroup αύριο στις 6 μ.μ. στις Βρυξέλλες για την Κύπρο, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο του Eurogroup στο Twitter.

Γ. Βαρουφάκης: "Να βρεθεί λύση εντός Ευρωζώνης για την Κύπρο"

17.00: Πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούν αυτή την ώρα εκατοντάδες τραπεζικοί υπαλλήλοι οι οποίοι διεκδικούν τις θέσεις εργασίας τους και τα δικαιώματά τους. (πηγή: sigmalive)




16.25: «Εντατικές συνομιλίες είναι σε εξέλιξη σε πολλά επίπεδα» για την Κύπρο, όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος του αρμόδιου  επιτρόπου Ολι Ρεν, στο λογαριασμό του στο Twitter.  (Πηγή: Ναυτεμπορική)

 «Πρόοδος μεν, αλλά...» στις συνομιλίες με την Τρόικα κατά τον υπουργό Μ. Σαρρή (βίντεο)

16.00: Πιθανότατη πλέον η αναβολή του EUrogroup για Δευτέρα - Βαθύτερο «κούρεμα» των καταθέσεων απαιτεί η Τρόικα για να εξαιρεθούν οι καταθέσεις των ταμείων Πρόνοιας (αναλυτικά)

15:10 Θα συνεχιστούν και το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις Λευκωσίας – τρόικας, οι οποίες γίνονται σε δύο επίπεδα, στο υπουργείο Οικονομικών και στην Κεντρική Τράπεζα.

ΓΓ ΑΚΕΛ: Ο Αναστασιάδης δεν έστειλε καμία επιστολή στον Πούτιν

Κύπρος: Κρίσιμη η συνάντηση με την Τρόικα στο ΥΠΟΙΚ

Κύπρος: Ο Πρόεδρος δεν αρνήθηκε πρόσκληση του Πούτιν

Spiegel: Έξω φρενών η Μέρκελ, φοβάται κίνδυνο ντόμινο στην ευρωζώνη

13:54 Αναβάλλεται και επίσημα η Ολομέλεια

13:47 Tο μήνυμα της ΕΤΥΚ για πορεία "OΛOI OI TPAΠEZOYΠAΛΛHΛOI ΣTHN ETYK ΣTIΣ 16:00 ΓIA ΠOPEIA ΔIAMAPTYPIAΣ. TO MEΛΛON MAΣ KPEMETAI AΠO MIA KΛΩΣTH. ΘA KATAKΛYΣOYME TOYΣ ΔPOMOYΣ ΓIA ΠPOAΣΠIΣH TOY MEΛΛONTOΣ MAΣ. ΔIAΔΩΣTE."

13:38 Διακόπηκε η συνάντηση Τρόικα - Υπουργείου Οικονομικών επανέναρξη η ώρα 16:00 έγινε πρόοδος είπε ο Υπουργός.

13:34 Νικόλας Παπαδόπουλος: Σκοπός των Ευρωπαίων ήταν να γονατίσουν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και φοβάμαι ότι σε αυτό συνεργάστηκε και ΚΤ

12:02 Συνάντηση ΥΠΟΙΚ - Τρόικας τώρα στο Υπουργείο Οικονομικών. H συνάντηση θα αφορά την συζήτηση των εξελίξεων μετά και τη χθεσινή ψηφοφορία από την Ολομέλεια της Βουλής των νομοσχεδίων για εξυγίανση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. Θα γίνει επίσης προετοιμασία για την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. (Από http://24h.com.cy)

Κύπρος: Mε αεροπλάνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πετάξει στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος Αναστασιάδης

12:00 Δεν θα πάει στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΑΚΕΛ.

Οι κυπριακές εφημερίδες

Αυστραλία: Κορυφαίοι οικονομολόγοι επικρίνουν τους Ευρωπαίους, για τους χειρισμούς στο θέμα της Κύπρου





9:58 Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι το ταμείο Αλληλεγγύης έγινε δεκτό από το Eurogroup με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργεί ως ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης. Δηλαδή οι δωρεές δεν θα πηγαίνουν μόνο στην ανακεφαλαίωση των Τραπεζών αλλά και σε έργα ανάπτυξης. 

09:47  Σύμφωνα με το stockwatch τα μέτρα που μπορεί δυνητικά να επιβληθούν περιλαμβάνουν τα εξής:  

(α) περιορισμό στις αναλήψεις μετρητών, 

(β) απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας, 

(γ) υποχρεωτικό επαναπρογραμματισμό της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας που λήγουν, 

(δ) απαγόρευση ή και περιορισμό ανοίγματος νέων λογαριασμών


9:15 Λάβρος εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος για όσους ευθύνονται για την κρίση.
Σε συνέντευξη του στην τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τόνισε ότι όσοι φταίνε για την κρίση και για τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο λαός πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί και να τιμωρηθούν. Επίσης είπε ότι εδώ και μήνες είχε προειδοποιήσει ότι πρέπει να παρθούν έγκαιρα μέτρα για να μη φτάσουμε στο σημερινό σημείο. (Από 24h.com.cy)




8:45 Την Κυριακή θα συνέλθει εκ νέου το Eurogroup για να συζητήσει το θέμα της Κύπρου. 

Οπως μεταδίδει το Reuters, πηγές της ευρωζώνης δήλωσαν στο πρακτορείο ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Από το Σάββατο θα βρεθεί στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος και θα έχει μαζί του και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.



************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ