ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

19 Μαρ 2013

Κύπρος: Συνεχής ενημέρωση

Οι διεθνείς δανειστές και η Κύπρος συμφώνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σε εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και σε 6,7% για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, σε μια απόφαση που δεν έχει προηγούμενο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.



20:18 Έληξε η ψηφοφορία με 36 κατά και 19 αποχή.


20:05 Με δήλωσή του στο Reuters, ο κ. Σαρρής διέψευσε πληροφορίες που είχαν νωρίτερα δημοσιευθεί σε κυπριακά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία, ο ίδιος είχε υποβάλει την παραίτησή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών ταξίδεψε στη Μόσχα προκειμένου να ενημερώσει τον ομόλογό του Ρώσο ΥΠΟΙΚ για τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο, ύστερα από την απόφαση του Eurogroup για συμμετοχή των καταθετών στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου με έκτακτη φορολόγηση.






18:40 Bloomberg-Reuters: Παραίτηση Σαρρή-CNBC: Δεν δέχεται ο πρόεδρος.

 

18:30 Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε πριν από λίγο αναβολή και της αποψινής ολομέλειας.
ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ διαφωνούν και ζητούν να μην υπάρξει αναβολή και να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Το ίδιο ζητάει και το ΔΗΚΟ.

18:22 Διακόπηκε προσωρινά η ολομέλεια της Βουλής για να συζητηθεί η πρότασης Κουλίας ώστε να ποινικοποιηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση σε λογαριασμό πολίτη της Δημοκρατίας.

18:15 Άρχισε η ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής.


17:44  Αποφασίστηκε να γίνει η ψηφοφορία. Αναμένεται ΟΜΟΦΩΝΗ απόρριψη με αποχή του κόμματος Αναστασιάδη (ΔΗΣΥ).

17:43 Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ ενώνουν αυτή την ώρα τη φωνή τους με τους διαδηλωτές οι οποίοι έχουν φτάσει ήδη τους 2.000, σύμφωνα με το sigmalive.com.

17:30 Στις 6 το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση στην κυπριακή βουλή. 


17:23 Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΔΗΣΥ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.


17:20 Υπό παραίτηση τελεί ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, σύμφωνα με πληροφορίες. Σύμφωνα με τις ίδιες η παραίτηση υποβλήθηκε ώστε να διευκολυνθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το sigmalive.com.

17:00 Εδώ και λίγη ώρα έχει αποκοπεί το τμήμα του δρόμου μπροστά από τη Βουλή, ενώ ήδη βρίσκονται κάποιοι διαδηλωτές στα φώτα πριν από το κτίριο, στην λεωφόρο Λόρδου Βύρωνος.
Έξω από τη Βουλή βρίσκεται αστυνομική δύναμη και άνδρες της ΜΑΔΔ, αλλά και δεκάδες τηλεοπτικά συνεργία ξένων ΜΜΕ που βρίσκονται εδώ για να καλύψουν την συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής. Οι πορείες διαμαρτυρομένων που αναμένεται να φθάσουν στη Βουλή γύρω στις 5 θα καταλήξουν στην κάθετη λεωφόρου Λόρδου Βύρωνος μπροστά από το Αρχαιολογικό μουσείο.

Κάγκελα έχουν τοποθετηθεί και στο ύψους του δρόμου που βρίσκεται η είσοδος στο χώρο του παλιού νοσοκομείου απέναντι από το κτίριο της Βουλής. (Από 24h)



16:40 Το απόγευμα και συγκεκριμένα στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων με τον πρόεδρο της βουλής, όπως μεταδίδει το κυπριακό πρακτορείο. Σε αυτή τη σύσκεψη θα παρθεί και η οριστική απόφαση για τη συνεδρία ή όχι της Ολομέλειας της Βουλής


16:35 Συνεδριάζει αυτή την ώρα το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ για να αποφασίσει την στάση που θα κρατήσει εάν θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για το κούρεμα.


16:00 Ο Νίκος Αναστασιάδης ανήρτησε μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.



14.32 Αναβάλλεται εκ νέου η κρίσιμη ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καλεί σήμερα, Τρίτη 19/3, στις 6 ώρα το απόγευμα σε συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο και αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα (Βασ. Σοφίας 2).








11:25 Στη Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκεται το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την είσπραξη τέλους επί των καταθέσεων με βάση τη νέα αναθεωρημένη απόφαση στην οποία κατέληξε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης: Το νέο νομοσχέδιο για τις καταθέσεις


11:00 Κλειστό θα παραμείνει σήμερα και αύριο το Χρηματιστήριο, μετά από απόφαση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή της κυπριακής Κεφαλαιαγοράς. 


10:50 Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ούτε σήμερα ψηφοφορία επί του επίμαχου νομοσχεδίου δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου μιλώντας στην τηλεόραση του SKAI. Όπως είπε αυτό, αν συμβεί, θα έχει ως στόχο να δοθεί χρόνος ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να βελτιωθούν οι όροι της συμφωνίας διάσωσης. 


10:25 Δεν έχει ακόμα παραληφθεί από τις υπηρεσίες της Βουλής των Αντιπροσώπων το διαμορφωμένο κείμενο του νομοσχεδίου για το τέλος επί των καταθέσεων, όπως προνοείται στη συμφωνία με το Eurogroup για εξεύρεση €5,8 δισ., σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.
Η ώρα συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών παραμένει η ίδια, δηλαδή 11.00.
Όσον αφορά κατά πόσο η συνεδρία θα είναι ανοιχτή ή κλειστή, αυτό θα αποφασιστεί από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής κατά την έναρξη της συνεδρίας.


9:45 Επαφές Ν. Αναστασιάδη με Ευρωπαίους ηγέτες και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είχε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μεταξύ των οποίων ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ. Σήμερα αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν και νέα συνομιλία με Α.Μέρκελ.
Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η απόφαση του Eurogroup δεν θα περάσει από την Κυπριακή Βουλή.

8:55 "Κακή η απόφαση για την Κύπρο, δηλώνει το το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). IIF: "Η ζημιά φαίνεται να έχει γίνει"

8:45 Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα Τρίτη 19 και αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.  Τα  ΑΤΜ, τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, πάντως των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα λειτουργούν κανονικά. 

8:20 Συνέρχεται σήμερα (19/3) στις 11.00, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών της Κύπρου για να συζητήσει το νέο κείμενο νόμου για το τέλος επί των καταθέσεων ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα του Eurogroup για εξεύρεση €5,8 δισ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ