ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

11 Απρ 2013

Ερώτηση της Μαρίας Κανελλοπούλου για την επιγραφή των αρχαίων Δυμαίων

Η βουλευτής Αχαΐας και υπεύθυνη Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαρία Κανελλοπούλου, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τη διεκδίκηση επαναπατρισμού της επιγραφής των αρχαίων Δυμαίων που βρίσκεται σε βρετανικό μουσείο.Η ερώτηση έχει ως εξής:





ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Παιδεία και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: Διεκδίκηση επαναπατρισμού αρχαίας επιγραφής αναφερόμενης στην επανάσταση των αρχαίων Δυμαίων (Δυτική Αχαΐα)

Με την υπ' αριθμ. 4/2011 απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, ενέκρινε ομόφωνα τη μετονομασία του Δήμου σε “Δήμο Δυμαίων”.
Η ονομασία αυτή τεκμηριώνεται από σημαντικά αρχαιολογικά δεδομένα, όπως μια αρχαία επιγραφή της Δύμης, η οποία αναφέρεται στην επανάσταση των των Δυμαίων κατά των Ρωμαίων, κατά τα πρώτα χρόνια της παρουσίας των τελευταίων στον ελλαδικό χώρο.
Η συγκεκριμένη επιγραφή παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και βρίσκεται στο Fitzwilliam Museum, στο Cabridge του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η επιγραφή βρέθηκε το 1797 στην Κάτω Αχαΐα, από τον J. Hawkins, σε ένα από τα σημεία όπου αναζητούνταν τα ερείπια της Δύμης (ναός Αγίου Ιωάννη). Πριν μεταφερθεί στο ανωτέρω μουσείο, εντοπίστηκε το 1824 στη βιβλιοθήκη του Trinity College του Cabridge.
Επειδή στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, τα αρχαιολογικά ευρήματα πληθαίνουν (Τείχος Δυμαίων, Αρχαιολογικός χώρος Πορτών) και έτσι οι δυνατότητες για πολιτιστική και τουριστική ανάδειξη των συγκεκριμένων περιοχών είναι σημαντικές
Επειδή το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών παρέχει όλες τις επιστημονικές και τεχνικές εγγυήσεις για μόνιμη φιλοξενία ευρημάτων όπως η συγκεκριμένη επιγραφή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να επαναπατριστεί η επιγραφή των Δυμαίων;

Η ερωτώσα βουλευτής
Μαρία Κανελλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ