ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

8 Μαρ 2013

Παγκόσμια ημέρα των γυναικών

Η 8η Μάρτη δεν είναι η μια μέρα το χρόνο «που οι άντρες χαρίζουν λουλούδια στις μανάδες και τις αδελφές τους» - είναι η μέρα που θυμίζει πως ο αγώνας για τη διεκδίκηση της ισότητας των φύλων συνεχίζεται, πως οι γυναίκες αποκλείονται από την αγορά εργασίας, πως εργάζονται με μισθούς εξευτελιστικούς, πως οι διακρίσεις και η βία εναντίον τους, στο σπίτι, στη δουλειά, στο δρόμο, αποτελούν καθημερινότητα που δεν έχει ανατραπεί, αφού παραμένουν ισχυρές οι πατριαρχικές αντιλήψεις που θέλουν τη γυναίκα ιδιοκτησία του άντρα, του συζύγου, του πατέρα.156 χρόνια μετά την 8η Μαρτίου του 1857, και τη μεγάλη διαμαρτυρία των εργατριών της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, το ζήτημα της ισότητας των φύλων παραμένει μια παγκόσμια εκκρεμότητα, ένας αγώνας διαρκείας για να σπάσει η σιωπή.

Τα στοιχεία για την κατάσταση παγκοσμίως δείχνουν πως μένει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί. Ενδεικτικά, τα σχετικά στοιχεία από τη Unicef - κι ας θυμίσουμε και το πρόσφατο περιστατικό ομαδικού βιασμού στην Ινδία, πέρα από τους αριθμούς:

Χιλιάδες νέοι κατέβηκαν στη διαδήλωση με αφορμή τον ομαδικό βιασμό της νεάς γυναίκας

  • 287.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού, εξαιτίας έλλειψης σωστής φροντίδας.

  •  Τουλάχιστον 120 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν βιώσει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων,

  • πάνω από 64 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών σε όλο τον κόσμο, έχουν παντρευτεί πριν τα 18 τους χρόνια.

  • Τα δύο τρίτα από τα 775 εκατομμύρια αναλφάβητων του κόσμου είναι γυναίκες,

  • σε 47 από 162 χώρες, με διαθέσιμα στοιχεία, τα κορίτσια έχουν λιγότερες πιθανότητες από τα αγόρια να τελειώσουν το δημοτικό.

Kαι στην Ελλάδα της κρίσης;

«Οι γυναίκες αποτελούν το 63% των μερικά απασχολουμένων με μισθούς εξευτελιστικούς -κάτω από το όριο της φτώχειας, χιλιάδες ανασφάλιστες. Σε πολλές περιπτώσεις απολυμένες λόγω εγκυμοσύνης. Με εργασιακές συνθήκες βίας, απειλών και σεξουαλικής παρενόχλησης  -  ενώ οι άδειες μητρότητας για τους γονείς στο δημόσιο τομέα  καταργούνται, όπως και μια σειρά επιδόματα (επίδομα γέννας). Οι γυναίκες αναγκάζονται να  αναπληρώσουν το διαλυμένο κοινωνικό κράτος με διπλά και τριπλά ωράρια φροντίζοντας παιδιά και ηλικιωμένους, αποκλεισμένες στο σπίτι. (...) Οι πολιτικές των μνημονίων που καταργούν συλλογικές συμβάσεις, αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης, ακυρώνουν παροχές (νοσήλια στα δημόσια μαιευτήρια) φορτώνουν κι άλλη καταπίεση στις πλάτες τους, εντείνουν τις ανισότητες και διακρίσεις. Οξύνουν τις πατριαρχικές αντιλήψεις και τα συντηρητικά στερεότυπα.

Οι διακρίσεις και η βία κατά των γυναικών στο σπίτι, στη δουλειά, στο δρόμο, τη μέρα, τη νύχτα, σε όλες τις ηλικίες, είναι γεγονός καθημερινό πια. Οι παραδοσιακές, πατριαρχικές  αντιλήψεις που θέλουν  τη γυναίκα στην ιδιοκτησία του άντρα, συζύγου-πατέρα, ενισχύονται σε συνθήκες κρίσης και σε ένα κλίμα γενικής οπισθοχώρησης, με την αυξανόμενη επιρροή των ακροδεξιών ιδεών και προτύπων συμπεριφοράς, τον πολυδιάστατο ρατσισμό, τον συντηρητισμό και την ανυπόκριτη βία που αποπνέουν.

Οι γυναίκες προβάλλονται σαν εμπόρευμα και αντικείμενο στα ΜΜΕ, ενώ μετανάστριες θύματα του trafficking βιάζονται καθημερινά για να ζήσουν, βιώνοντας μόνο τον τρόμο. Γυναίκες οροθετικές διαπομπεύονται , οι θύτες γίνονται κατήγοροι».
(από το μήνυμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την 8η του Μάρτη)
Το τμήμα φεμινιστικής πολιτικής/φύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, καλεί σε συμμετοχή στις παρακάτω δράσεις:

       Παρασκευή, 8/3, 11:00. Επίσκεψη στον ΟΑΕΔ Ομόνοιας (Σταδίου 54 και Εμ. Μπενάκη). Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους εκεί, παρέμβαση με πανό και ανακοινώσεις στον κόσμο.

        Παρασκευή, 8/3, 18:00. Συγκέντρωση φεμινιστικών οργανώσεων στο Μοναστηράκι, με δρώμενο δρόμου.

        Παρασκευή, 8/3, 20:00. Θεατρική παράσταση "Διάδρομος" στο θέατρο Ενδορφίνη, στ. μετρό Μεταξουργείο (δείτε παρακάτω)

        Παρασκευή 8/3, 23:30. Αναχώρηση από Αγ. Κωνσταντίνου με πούλμαν για Ξάνθη.
      Ο Πολυχώρος της Ανοιχτής Πόλης οργανώνει μουσική εκδήλωση.  Δείτε σχετικά:  «Τραγούδια γένους Θηλυκού»

        Σάββατο, 9/3: Συμμετοχή στην πορεία και εκδήλωση-συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, που διοργανώνει η πρωτοβουλία κατά της ομοφοβίας του σεξισμού και του ρατσισμού Ξάνθης, με αφορμή το βιασμό και τη δολοφονία που συνέβη εκεί. Δείτε σχετικά εδώ


 Η 8η Μάρτη είναι μία ημέρα σαν όλες τις άλλες...

Το βίντεο παρακάτω, λέει με εικόνες όσα θα ήθελαν πολλές λέξεις για να ειπωθούν. Ετοιμάστηκε από την Ομάδα φύλου - Νέες και Νέοι ΣΥΡΙΖΑ:Και συνοδεύεται από το παρακάτω κείμενο:

Η 8η Μάρτη είναι μία ημέρα σαν όλες τις άλλες...

Αλλά θα μπορούσε και να μην είναι έτσι...Αγωνιζόμαστε για την ισότητα.

Διεκδικούμε το δικαίωμα στο λόγο και στον ελεύθερο προσδιορισμό.

Συγκρουόμαστε με τις δομές που συντηρούν την έμφυλη καταπίεση.


ομάδα φύλου
Νέες και Νέοι ΣΥΡΙΖΑ

πηγή left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ