ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

27 Φεβ 2013

Αλέξης Τσίπρας στη ΒΙΟΜΕΤ: «Δίνετε και δίνουμε μια μάχη ταξική»

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, βρέθηκε στο εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, οι εργαζόμενοι της οποιας προχώρησαν στην επαναλειτουργία της παρά τα εκκρεμή νομικά και διαδικαστικά ζητήματα, που δημιουργούνται, λόγω της ανυπαρξίας διοίκησης της εγκαταλειμμένης ΒΙΟΜΕΤ και της πτώχευσης της μητρικής εταιρίας "Φίλκεραμ Τζόνσον"
Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕΤ:

Κατ΄ αρχήν η παρουσία μας εδώ έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, γατί θέλουμε να αναδείξουμε μια πολύ σημαντική, κατά την άποψή μας, πρωτοβουλία που έχετε πάρει. Την πρωτοβουλία να μπορέσετε εσείς οι εργαζόμενοι να πάρετε στα χέρια σας το εργοστάσιο, να πάρετε στα χέρια σας την παραγωγή, μετά την απόφαση των ιδιοκτητών να την εγκαταλείψουν. Κι αυτό έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, αλλά για μας αποτελεί κι ένα πιλοτικό εγχείρημα πάνω στο οποίο θα μπορούσαμε να βασιστούμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε σ΄ αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, την τρομακτική αύξηση της ανεργίας.

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου έχουν φτάσει οι άνεργοι το ενάμιση εκατομμύριο και σε μια κατάσταση που το θεσμικό πλαίσιο, έτσι όπως είναι διαμορφωμένο και το πτωχευτικό δίκαιο δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να παίρνει τα συσσωρευμένα κέρδη όλων των προηγούμενων ετών, να τα βγάζει έξω από τις επιχειρήσεις και να φορτώνει τα χρέη στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Κι αυτό δεν έχει γίνει μονάχα σε μια και δυο περιπτώσεις. Είναι εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες οι περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι πολλές φορές και το άρθρο 44, εκμεταλλευόμενοι δηλαδή τους νόμους που τους δίνουν τη δυνατότητα να παίρνουν τα κέρδη και να τα βγάζουν από την παραγωγή, αφήνοντας στον άσο τους εργαζόμενους.

Η δική σας η περίπτωση βεβαίως έχει τις ιδιαιτερότητές της. Όμως εμείς θέλουμε να δούμε συνολικά ένα πιλοτικό σχέδιο προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα, με αλλαγή φυσικά στο θεσμικό πλαίσιο, να υποστηριχθούν τέτοιες πρωτοβουλίες σαν τη δική σας.
Πριν από ενάμιση μήνα επισκέφτηκα τη Λατινική Αμερική. Και κάποιοι χλεύαζαν, κάποιοι που υποστηρίζουν σήμερα τους ίδιους πολιτικούς που εκεί έφυγαν με ελικόπτερο, όταν εφάρμοζαν την ίδια πολιτική που εφαρμόζουν εδώ στην Ελλάδα, που έχει αυξήσει την ανεργία στο 35%, και για τους νέους πάνω από 50%. Εκεί λοιπόν βρέθηκαν αυτοί που ανέλαβαν μετά μια κατεστραμμένη χώρα, μπροστά σε μια ανεργία 24%. Και μέσα σε έξι χρόνια την πήγαν στο 6%. Πώς; Ένας από τους τρόπους ήταν να αλλάζοντας το θεσμικό πλαίσιο και δίνοντας τη δυνατότητα σε συνεταιρισμούς εργαζομένων να πάρουν υπό το δικό τους έλεγχο την παραγωγή.

Βεβαίως υπήρξαν κι άλλες δράσεις αξιόλογες, τις οποίες θέλουμε να μελετήσουμε, όπως η χρηματοδότηση από δημόσιες τράπεζες των μικροπιστωτών, έτσι τους είπανε εκεί, μικρο creditors, δηλαδή συνεταιρισμών εργαζομένων που έπαιρναν μικρά δάνεια προκειμένου να κινήσουν τη δραστηριότητά τους, ταυτόχρονα όμως με ένα δίκτυο αγοράς αλληλεγγύης, ένα κοινωνικό δίκτυο, προκειμένου να μπορούν να πουλάνε σε χαμηλότερες τιμές, χωρίς δηλαδή υπερκέρδη, αλλά με κέρδη ικανά να μπορούν να έχουν έναν μισθό.

Εμείς λοιπόν τι προτιθέμεθα να κάνουμε; Προτιθέμεθα το επόμενο διάστημα να καταθέσουμε πρόταση νόμου που θα αλλάξει ριζικά το θεσμικό πλαίσιο. Θα δίνει κίνητρα σε συνεταιρισμούς εργαζομένων προκειμένου να μπορούν να αναλάβουν τις επιχειρήσεις εκεί όπου η εργοδοσία είναι έτοιμη να φύγει ή φεύγει και τους εγκαταλείπει, αλλάζοντας όμως ριζικά το πτωχευτικό δίκαιο, ούτως ώστε να δεσμεύει και την προσωπική περιουσία εργοδοτών οι οποίοι παίρνουν τα κέρδη και αφήνουν τα χρέη στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα να δίνει θετικά κίνητρα και χρηματοδότηση στους συνεταιρισμούς εργαζομένων που αναλαμβάνουν αυτή την πρωτοβουλία.

Επίσης, στο δικό μας σχεδιασμό - ξέρετε ότι έχουμε στο πρόγραμμά μας δημόσια τράπεζα ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Απ΄ αυτή λοιπόν τη δημόσια τράπεζα, αντιγράφοντας ενδεχομένως και μοντέλα που έχουν «περπατήσει» σε άλλες χώρες, θα εκπονήσουμε προγράμματα χρηματοδότησης των πρωτοβουλιών συνεταιρισμών εργαζομένων που προχωράνε με αυτοδιαχείριση, να πάρουν στα χέρια τους την παραγωγή.

Και βεβαίως δίνουμε ιδιαίτερο βάρος, ιδιαίτερη σημασία σ΄ αυτό που ονομάζεται κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Δηλαδή στα δίκτυα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Οι συνεταιρισμοί σαν το δικό σας να έχουν τη δυνατότητα να διευκολύνονται από την πολιτεία, να είναι το υπουργείο Εργασίας αρωγός στις προσπάθειές τους, προκειμένου να μπορούν να βρίσκουν πιο εύκολα πρόσβαση στην αγορά για να πουλάνε  τα προϊόντα τους.Ξέρουμε βέβαια ότι αυτές οι προσπάθειες, που είναι στον πυρήνα τους κόντρα στη λογική του κέρδους της οικονομίας της αγοράς, αλλά βρίσκονται στο κέντρο της οικονομίας των κοινωνικών αναγκών, που εμείς έχουμε, αυτές οι προσπάθειες θα βρουν την αντίθεση των φονταμενταλιστών που μας κυβερνάνε σήμερα, του νεοφιλελευθερισμού, είναι δογματικοί οι άνθρωποι. Ενώ εδώ εσείς μπορείτε –και το ξέρετε καλύτερα από μένα- σας δημιουργούν προσκόμματα, σας βάζουν εμπόδια για να μην τα καταφέρετε. Και γιατί; Γιατί στη δική τους αντίληψη η οικονομία δεν είναι τίποτα άλλο από τη δυνατότητα κάποιων επιχειρηματιών να κερδίζουν και να μην δίνουν δεκάρα γι αυτό που εμείς ονομάζουμε κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Έχουν σπαταλήσει εκατομμύρια των εκατομμυρίων δίνοντας θαλασσοδάνεια, χαρίζοντας δάνεια, δίνοντας επιδοτήσεις σε κάποιους οι οποίοι άφηναν κατά καιρούς στα κρύα του λουτρού τους εργαζόμενους και έδιωχναν τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό.

Και εδώ αρνούνται, σε εσάς εδώ να δώσουν τα στοιχειώδη. Δηλαδή τι; Να απαλλάξουν το συνεταιρισμό σας από τα  χρέη που δημιούργησε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης και να δώσουν τη δυνατότητα να ξεκινήσετε, ένα άτοκο δάνειο δηλαδή προκειμένου να μπορέσετε να προχωρήσετε τις δραστηριότητές σας.

Εμείς στηρίζουμε την προσπάθειά σας. Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας και το υπουργείο Εργασίας άμεσα να ανταποκριθεί στα αιτήματά σας. Και πιστεύουμε ότι αυτό το μοντέλο –βεβαίως δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα λύσει το πρόβλημα συνολικά της κρίσης που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, γιατί είναι δομικό- αλλά τουλάχιστον θα δώσει μια αχτίδα φωτός, μια ελπίδα, μια προοπτική, όχι μόνο σε εσάς, τους 56 εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕΤ, αλλά θα δώσει μια ελπίδα και σε χιλιάδες άλλους εργαζόμενους που σήμερα βρίσκονται σε απόγνωση και δεν έχουν τη δυνατότητα να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Εγώ λοιπόν σήμερα βρίσκομαι εδώ κυρίως με την παρουσία μου να αναδείξω το πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια που κάνετε για εσάς, τις οικογένειές σας αλλά και για χιλιάδες άλλους εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα και να θέσω την κυβέρνηση προ των ευθυνών της προκειμένου να στηρίξει, να ικανοποιήσει τα αιτήματά σας. Και ταυτόχρονα να δεσμευτώ και για την πρόταση νόμου και για έναν συνολικό σχεδιασμό ο οποίος θα δώσει μια άλλη προοπτική.

Η μάχη η οποία δίνουμε και δίνετε –πρώτα εσείς τη δίνετε- είναι μια μάχη ταξική, είναι μια σύγκρουση ταξική. Θέλουν να μας πείσουν ότι μαζί τα φάγαμε. Λοιπόν, δεν τα φάγαμε μαζί. Αυτοί που τα έφαγαν εγκατέλειψαν το εργοστάσιο -και ίσως να έχουν βγάλει και τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Εσείς είστε εδώ και αγωνίζεστε για να ζήσετε τις οικογένειές σας. Και πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας θα δικαιωθεί και θα έχει αποτελέσματα.

Σας εύχομαι καλή δύναμη. Και, επαναλαμβάνω, ότι θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις προσπάθειές σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ