ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

12 Δεκ 2013

Δήλωση της Μ. Κανελλοπούλου για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων



Σχετικά με την επέτειο των 70 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων η Μαρία Κανελλοπούλου, Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Η σφαγή των Καλαβρύτων είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση εγκλήματος πολέμου στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα γεγονότα είναι γνωστά. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, η 117η Μεραρχία Καταδρομών έφτασε στα Καλάβρυτα, αφού πρώτα εκτέλεσε 143 άνδρες στα γύρω χωριά, και προχώρησε σε εκτεταμένη εκκαθάριση της περιοχής. Περίπου στους 600 ανέρχονται οι άνδρες που εκτελέσθηκαν, πάνω από 360 σπίτια καταστράφηκαν και μόνο 15 σπίτια γλίτωσαν την καταστροφή.


Μετά την Απελευθέρωση, μέσα στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου και του Μετεμφυλιοπολεμικού Κράτους, κάποιοι επιχείρησαν να ξαναγράψουν την ιστορία. Η σκληρή Μετεμφυλιοπολεμική Δεξιά προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη του Ολοκαυτώματος στους Κομμουνιστές και στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Οι επίγονοι των δωσίλογων, στην προσπάθειά τους να ξεπλύνουν το μαύρο παρελθόν τους, ήταν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν οτιδήποτε. Σε πείσμα όμως όλων αυτών, η ιστορική μνήμη παρέμεινε ζωντανή.


Η Γερμανία, αν και αναγνωρίζει με δηλώσεις εκπροσώπων της τη θηριωδία, συνεχίζει να μπλοκάρει την καταβολή των αποζημιώσεων. Ενώ όμως η στάση της Γερμανίας είναι αναμενόμενη, μας εξοργίζει η στάση των Ελληνικών Κυβερνήσεων που ουδέποτε διεκδίκησαν με στοιχειωδώς σοβαρούς όρους τις αποζημιώσεις. Η μάχη για να αποδοθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις στον ελληνικό λαό για τα εγκλήματα της Κατοχής δεν είναι απλώς μία υπόθεση οικονομικού ενδιαφέροντος. Είναι μία σημαντική καμπή στον αγώνα της Μνήμης ενάντια στη Λήθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ακούραστο πρωτοστάτη το Μανώλη Γλέζο, συνεχίζει να θέτει επίμονα την αξίωση της αποζημίωσης από το Γερμανικό Κράτος, ως μια αξίωση υλικής και ηθικής δικαίωσης, όσο και αν η Κυβέρνηση την αποσιωπά.

Η επέτειος του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στις μέρες μας. Μετά από 70 και πλέον χρόνια, ο ελληνικός λαός βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με το φασισμό που όχι μόνο ξεχύνεται στους δρόμους αλλά έχει μπει και στο Κοινοβούλιο. Βρίσκεται αντιμέτωπος με μία εγκληματική – ναζιστική οργάνωση που δολοφονεί, εκπαιδεύει παραστρατιωτικά τμήματα, μια φασιστική οργάνωση της οποίας οι οπαδοί είχαν το θράσος κατά την προεκλογική περίοδο να γράψουν συνθήματα για “νέο Ολοκαύτωμα” στο δρόμο που οδηγεί στη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων.

Όχι μόνο οι Καλαβρυτινοί, αλλά όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να τιμήσουμε τους νεκρούς μας. Να τιμήσουμε όσους αγωνίστηκαν ενάντια στους Ναζί κατακτητές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ