ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

1 Οκτ 2013

Ομιλία του Β. Χατζηλάμπρου για Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων: Δεν είναι μεταρρύθμιση αυτό που κάνετε, δεν έχει λογική

Η ομιλία του Β. Χατζηλάμπρου, στην Ολομέλεια της Βουλής, για την τροπολογία του ΥΠΕΘΑ και την τροπολογία που αφορά τα Ταμεία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και Πυροπλήκτων, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών – Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών και άλλες διατάξεις».


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριοι συνάδελφοι, ένα πρώτο σχόλιο είναι η δουλειά που κάνουμε εδώ και το πώς νομοθετούμε. Μια πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση θα ήταν να αλλάξει ο τρόπος αυτός. Φαντάζεστε ότι εγώ έρχομαι να μιλήσω για ναρκαλιευτές, ΟΥΚ, ΕΛΒΟ –σας τα λέω μόνο σαν τίτλους– ΤΑΣ, ΤΑΠ και υπάρχουν άλλα δέκα θέματα, όπως «Βοήθεια Στο Σπίτι», αυτό που αποσύρθηκε για τις ναυτιλιακές μετοχές κ.λπ.; Αυτά όλα τι ενότητα αποτελούν; Εγώ μπορώ να τους βρω κοινούς παρονομαστές, αλλά αποτελεί αυτό τρόπο θέσπισης; Υπάρχει τρόπος τέτοιος, έτσι ώστε ο κόσμος μεθαύριο να πάρει ένα νόμο και να είναι σίγουρος ότι διαβάζει το νόμο και όχι να έχει καταργηθεί στο επόμενο εδάφιο; Αυτό θα ήταν μια μεγάλη μεταρρύθμιση, και αναφέρομαι σε αυτό που οι εφημερίδες «παίζουν» ως μεταρρυθμιστικό μπλοκ.
Εξηγήστε μου κάτι. Τι μεταρρύθμιση είναι αυτή που γίνεται σε όλα αυτά, στο Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, στο Ταμείο Αποκατάστασης Πυροπλήκτων; Το 2007 ήταν οι φωτιές, το 2008 ήταν οι σεισμοί και ακόμα υπάρχει κόσμος ο οποίος δεν έχει ικανοποιηθεί. Είναι χρόνια μετά.
Και ερχόμαστε να κάνουμε μια ρύθμιση, όπου γίνεται τι; Γίνεται πιο ευέλικτο; Πήγαν προχθές στην Αμφίκλεια μηχανικοί από την Πάτρα και από την Αθήνα και αντιμετώπισαν τα πράγματα, αντιμετώπισαν τις καταστάσεις. Σήμερα ποια είναι η ρύθμιση; Τους περνάμε στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Τι χρειάζεται εκεί; Χρειάζεται να φτιάξουμε –και βλέπω ότι οι νομοτεχνικές βελτιώσεις του κυρίου υπουργού είναι σε μια ορισμένη κατεύθυνση– ένα σύνθετο διοικητικό σχήμα, για να υπογράφουν εκτός του αρμόδιου υπουργού και ο υπουργός Εσωτερικών και να απαιτείται και η έγκριση του περιφερειάρχη στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις…
Δεν είναι μεταρρύθμιση αυτό το πράγμα. Δεν έχει λογική. Δεν εξηγείται ότι έτσι θα γίνει πιο ευέλικτο το σύστημα. Υπαγορεύεται από άλλα πράγματα. Λέω λοιπόν ότι αυτό μια και το κάνατε, τελειώστε το καλά. Ξεκινήσατε να το κάνετε, κάνατε κάποιες βελτιώσεις, και αναγκάζομαι και κάνω και εγώ κάποιες παρατηρήσεις: «…και τυγχάνει αυξημένης μοριοδότησης που αντιστοιχεί σε τέσσερα μόρια ανά έτος απασχόλησης στις υπηρεσίες». Βάλτε το μέσα να τους εξασφαλίσετε. Θέλετε να τους εξασφαλίσετε;
ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ: Γίνεται αυτό με ΚΥΑ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Ναι. Γίνεται με ΚΥΑ! Γιατί δεν το κάνουμε τούτη την ώρα;
ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ: Μετά θα φωνάζετε…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Κάνατε μια τροπολογία. Γιατί τούτη την ώρα δεν το ρυθμίζετε αυτό; Βάζετε τη λέξη «αντίστοιχες» και δεν το ολοκληρώνετε, να μιλάτε για κατηγορία κλάδου και ειδικότητα. Δηλαδή πρέπει ορισμένα πράγματα να τελειώσουν κι όχι να παραπέμπονται μετά, σε άλλη ΚΥΑ ή να καθορίζουν όρους ξανά μέσα στους διαδρόμους των υπουργείων.
Συνεχίζω. Οι ρυθμίσεις στις οποίες θα αναφερθώ είναι ρυθμίσεις που έγιναν μετά την απορρύθμιση των μνημονίων και αφορούν τον κοινό παρονομαστή, στον οποίο αναφέρθηκα νωρίτερα. Ερχόμαστε να δημιουργήσουμε ένα νέο καθεστώς για να βελτιώσουμε λίγο την κατάσταση.
Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν, περίπου, οκτώ ναρκαλιευτές. Μπαίνουν μέσα στο ναρκοπέδιο και οι μισοί δεν θα βγουν από εκεί. Με οριζόντια μέτρα τους έκοψαν το επίδομα που ελάμβαναν. Οργανώνεται μια ημερήσια αποζημίωση, αλλά ως ειδικότητα ναρκαλιευτών τούς βγάζει από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, που σημαίνει ότι αυτή η ημερήσια αποζημίωση –ο καθένας το καταλαβαίνει– θα έχει άλλο φορολογικό συντελεστή, αφού δεν θα είναι επίδομα…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: Θα τα δώσουν στη ΡΑΕΜ!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Ναι, και δεν θα τους ακολουθήσει ούτε καν στα συντάξιμα, αφού θα έχουν απενταχθεί από τα βαρέα και ανθυγιεινά. Κάνετε μια ρύθμιση. Ολοκληρώστε την. Υπάρχουν ασάφειες –να μία άλλη περίπτωση, κύριε συνάδελφε– ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις –ενώ έχουμε εδώ το χαρτί– που θα τα οργανώνει το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Γιατί, κύριοι, δεν το ολοκληρώνετε; Το έχετε μπροστά σας.
Κάπως αντίστοιχη είναι η κατάσταση με την περίπτωση των ΟΥΚ, των Ειδικών Δυνάμεων, όπου γίνεται προσπάθεια βελτίωσης. Εμείς λέγαμε ότι το Μνημόνιο θα αποδυναμώσει αυτά τα Σώματα. Αυτό έγινε. Από τη μια μπαίνουν πολύ λιγότεροι στις σχολές. Από τις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών, λοιπόν, προέκυπταν τα ειδικά σώματα. Με βάση και τα μισθολογικά, όπου υπέστησαν μείωση, έχουμε σήμερα αδυναμία και κάνουμε μια τροπολογία για να ενταχθούν πενήντα άνθρωποι σε αυτό και να μπορούν να επανακατατάσσονται. Για να βγάλουμε πενήντα ανθρώπους ακόμα. Αυτές ακριβώς τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής σε αυτή την υπόθεση προσπαθεί να βελτιώσει τάχατες η τροπολογία.
Όμως, το θέμα των ημερών για τα ΟΥΚ νομίζω ότι θα ήταν να ξαναμιλήσουμε για τη δημοκρατική συγκρότηση αυτών των Σωμάτων. Θα είδατε όλοι, κύριοι συνάδελφοι, ότι χρησιμοποιήθηκε ο στίβος της Μάντρας ή και της Ελευσίνας κατ’ άλλους, για εκπαίδευση των ομάδων της Χρυσής Αυγής. Αυτό δεν θα ήταν θέμα για το κοινοβούλιο; Να υπάρχουν –αυτό δεν είναι ύβρις για το δημοκρατικό κόσμο;– μέσα στο σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων αυτές οι αντιδραστικές δυνάμεις; Φτάνουμε στο σημείο πλέον να σου λέει πριν απ’ όλα, για να ξέρεις με ποιον έχεις να μιλάς, ότι «είμαι από αυτούς που πιστεύουν στο Σύνταγμα και υπηρετώ τον ελληνικό λαό», εν είδει διαβατηρίου για να ξέρεις με ποιον μιλάς μέσα σε αυτά τα Σώματα. Αυτό θέλει μια πιο συνολική ρύθμιση. Όμως όταν είναι η τροπολογία της τροπολογίας δεν μπορεί να γίνει δουλειά. Χρειάζεται μια πιο συνολική ρύθμιση και για τη δημοκρατική συγκρότηση των Σωμάτων αυτών και για την οικονομική και θεσμική τους λειτουργία, έτσι ώστε να είναι Σώματα τα οποία στην πραγματικότητα να βγάζουν πέρα τη δουλειά για την οποία συγκροτούνται.
Τελευταίο σημείο: Δίνεται η κατά παρέκκλιση φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στην ΕΛΒΟ. Άλλο ένα σημείο που αφορά τις συνέπειες μιας πολύχρονης κακοδιοίκησης σε αυτές τις εταιρείες, μία εκ των οποίων είναι η ΕΛΒΟ. Υπάρχει, όμως, ένα μήνυμα στην αιτιολογική έκθεση: 2,5 εκατομμύρια είναι τα χρέη του ελληνικού Δημοσίου και με αυτά υποτίθεται ότι θα πληρωθούν μισθοί.
Δυόμισι εκατομμύρια χρέη του ελληνικού Δημοσίου κι είναι «κρεμασμένη» η ΕΛΒΟ για έλλειψη ρευστότητας και δεν μπορεί να δουλέψει;
Μια επίσκεψη να κάνει ένας στην ΕΛΒΟ, θα καταλάβει ότι επενδυμένα δισεκατομμύρια θα έπρεπε να αξιοποιούνται αυτή τη στιγμή. Στις στιγμές κρίσης αυτό θα σήμαινε. Να πάμε εκεί που έχουμε επενδύσει κοινωνικό πλούτο και να τον κάνουμε παραγωγικό.
Αντί γι’ αυτό, τι γίνεται; Τελευταία στιγμή μια ρύθμιση να μπορούν να πληρωθούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι!
Όμως -προσέξτε- η ρύθμιση αυτή θα έπρεπε να είχε φτιαχτεί όταν τα σχέδιά σας ήταν άλλα. Και λέει: Πέρα από τα μισθολογικά, αυτό θα βοηθήσει και την αναδιοργάνωση της εταιρείας.
Ποια είναι η απόφασή σας; Η απόφασή σας είναι για εν λειτουργία εκκαθάριση. Αυτή ήταν η απόφαση για την ΕΛΒΟ με βάση το άρθρο 14Α του νόμου για τις ΔΕΚΟ. Αυτή ήταν η απόφασή σας! Και αναδιοργάνωση των υπολοίπων. Πρέπει να την είχατε ετοιμάσει πιο πριν.
Σήμερα η λογική λέει ότι σε αυτά και σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, θα έπρεπε πολύ καθαρά απέναντί τους να τεθεί το εξής: «Αυτά αποτελούν πλούτο του ελληνικού λαού!». Μην πιάσω το ποιος μιλάει. Η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ έμπορος όπλων. Η Γερμανία, η Γαλλία και οι διάφορες επιτροπές μιλούν για το τι ακριβώς γίνεται με τις επιδοτήσεις, γιατί έχουν ένα πιο εξελιγμένο σύστημα επιδοτήσεων των δικών τους εταιρειών και δεν φαίνεται. Είναι πριν από όλα στις δικές τους εταιρείες μέτοχος και πρώτος πελάτης το δικό τους κράτος. Και τι θέλουν να κάνουμε εδώ δηλαδή; Να μην υπάρχει τίποτα. Αυτό θέλουν να κάνουμε.
[Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου βουλευτή]
Είναι σε σωστή κατεύθυνση η τροπολογία; Είναι. Είναι, όμως, ατελής κι αυτή. Θα την υποστηρίξουμε, αλλά είναι ατελής. Δηλαδή, δεν εξασφαλίζει ότι τα λεφτά θα πάνε στους εργαζόμενους. Μπορεί να βρεθούν απαιτητές και πιστωτές κ.λπ., οι οποίοι θα πάρουν τα λεφτά. Θέλει θωράκιση αυτή η τροπολογία.
Σε κάθε περίπτωση λέω το εξής: Αυτός μπορώ να καταλάβω ότι είναι ο κοινός παρονομαστής και να σας δικαιολογήσω στο «γιατί όλες αυτές οι τροπολογίες». Τροπολογίες για να διορθώσετε τις πολιτικές που κάνετε. Δεν διορθώνονται οι πολιτικές που κάνετε! Δεν διορθώνονται!
Τελειώνω με το εξής, κύριε πρόεδρε:
Άκουσα τον κύριο υφυπουργό Εργασίας. Προσπαθεί εδώ να κάνει πενήντα χιλιάδες θέσεις, είκοσι χιλιάδες θέσεις, δέκα χιλιάδες θέσεις. Και αυτά τα λέμε ως απάντηση σε τι; Κι έρχεστε και από μια παράταξη η οποία το κοινωνικό κράτος κάπως αλλιώς το είχε αντιμετωπίσει, κάπως αλλιώς το είχε σκεφτεί. Και σήμερα λέτε: «Ποιος σας είπε ότι καταργείται το κοινωνικό κράτος;».
Εγώ λέω, λοιπόν, ότι φυσικά και καταργείται. Πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακή πνοή στην Ελλάδα! Έχουμε χίλιους άνεργους την ημέρα –αυτά λένε τα νούμερα–, χίλιες καινούργιες απολύσεις. Τι φραγμούς βάζετε σε αυτά; Όσες προσπάθειες και να θελήσετε να κάνετε, δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί με κανένα μέτρο αυτή η πολιτική.
Είμαστε μαζί σας σε οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο; Μα, εδώ εμείς ζητάμε συνολική αλλαγή του πράγματος. Προφανώς και είμαστε μαζί σας, αλλά μην το κουνάτε αυτό ως λύση στο πρόβλημα –το λέω συνολικά–, γιατί θα βγείτε μετά και θα πείτε, αυτό το ψηφίζετε κι αυτό δεν το ψηφίζετε. Έτσι, όμως, όπως είναι οι τροπολογίες, δεν μπορούμε να τις ψηφίσουμε. Μόνο πολιτικά μπορούμε να τοποθετηθούμε σε αυτές.
Σε κάθε περίπτωση –ξαναλέω– θα μπορούσαμε να έχουμε και το σχόλιο του προεδρείου, το οποίο ανέλαβε στην παρούσα Βουλή λέγοντας ότι θα αλλάξει την κατάσταση και πως θα σταματήσει αυτή η «βιομηχανία» παραγωγής τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια. Ήταν η μοναδική του δέσμευση. Και γι’ αυτό εκλέχθηκε και συναινετικά, αν θέλετε. Μια δέσμευση αναλάβατε και δεν την κάνατε.
[από τα πρακτικά της Βουλής]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ