ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

6 Ιουν 2013

Λαϊκή εξέγερση στην Τουρκία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις - Με βία, χημικά και αύρες νερού απαντά η αστυνομία

Συνεχίστηκαν και την Τετάρτη το βράδυ οι διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις. Τρεις επιβεβαιωμένοι νεκροί, χιλιάδες oι τραυματίες από την άγρια καταστολή σε Κων/πολη και Άγκυρα και άλλες πόλεις - Περισσότερες από 1.700 προσαγωγές
Η δημοσίευση ενημερώνεται περιοδικά.

Πέμπτη 6/6

Ο Γιώργος Ιατρίδης, φοιτητής και διαχειριστής του site «Alexiptoto» έχει συλληφθεί από την τουρκική αστυνομία

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και η άγρια καταστολή την ώρα που ο Ερντογάν επιστρέφει στην Τουρκία από την τριήμερη περιοδεία του στο Μάγκρεμπ. Η αντιπροσωπεία των διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ επέδωσε λίστα με τα αιτήματά της στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, με βασικότερο την καρατόμηση της αστυνομικής ηγεσίας και την ακύρωση των σχεδίων για το πάρκο Γκεζί. Τρεις, έως τώρα, οι επιβαιβεωμένοι νεκροί της τουρκικής εξέγερσης.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή αναφέρει ότι την Τετάρτη σημειώθηκαν οι πρώτες διαμάχες ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές της κυβέρνησης. Τα περιστατικά καταγράφηκαν στην Ριζούντα, από όπου κατάγεται ο Ερντογάν, και ξεκίνησαν, σύμφωνα με τις αναφορές, όταν στα συνθήματα κατά της κυβέρνησης που φώναζαν νεαροί διαδηλωτές άρχισαν να απαντούν μέλη του πλήθους.



Το ρεπορτάζ του Euronews για τα γεγονότα της Τετάρτης (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω):


 Το link του καναλιού του Hayat που εκπέμπει επί 24ωρου βάσεως  τα γεγονότα: http://www.evrensel.net/ // Ένα βίντεο 7 λεπτών στο οποίο συνοψίζεται η πρώτη βδομάδα αντίστασης στην Κωνσταντινούπολη // Μια διαφωτιστική συνέντευξη: «Το Ταξίμ είναι η εξέγερση της γενιάς που μεγάλωσε με τον Ερντογάν» // Επιβεβαιώθηκε με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας και τρίτος νεκρός.


Τετάρτη 5/6
 Οι εξελίξεις το βράδυ της Τετάρτης: Δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλυθεί το πλήθος των διαδηλωτών στην Άγκυρα -
Tείχη βιβλίων απέναντι στην τουρκική αστυνομία -   Μετά από μια εβδομάδα σιωπής, η οποία προκάλεσε ειρωνικά σχόλια, ο Ορχάν Παμούκ καταγγέλει την καταστολή - Και μια σημερινή μαρτυρία από την Απελευθερωμένη ζώνη της Ταξίμ



 Protests in Turkey began as demonstrations against redevelopment of Istanbul's Taksim Square.


Παρά τη «συγγνώμη» του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς για την αστυνομική βία των προηγουμένων ημερών, χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν χθες την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και την Άγκυρα, όπου φώναξαν συνθήματα ζητώντας την αποχώρηση του πρωθυπουργού. Με τη συνομοσπονδία των συνδικάτων του δημοσίου τομέα KESK που κήρυξε από χθες διήμερη απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές, ενώνεται σήμερα η συνομοσπονδία των εργατών συνδικάτων DISK με 420.000 μέλη. Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης στην πόλη Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου ένας νέος 22 ετών τραυματίσθηκε σοβαρά κατά τη διάρκειά της άγριας καταστολής και αργότερα έχασε τη ζωή του. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, νωρίς σήμερα το πρωί, τουλάχιστον 25 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Σμύρνη με την κατηγορία της διάδοσης «ψεύτικων και δυσφημιστικών πληροφοριών» μέσω  Twitter. Σύμφωνα με τον Αλί Ενγκίν, τοπικό στέλεχος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), οι συλληφθέντες κρατούνται διότι απλώς «κάλεσαν σε διαδήλωση». Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα "Χουριέτ", το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg HT ανέστειλε την Τρίτη τη μετάδοση ενός τηλεπαιχνιδιού, επειδή ο παρουσιαστής του είχε κάνει την προηγουμένη μέρα ερωτήσεις στους παίκτες σχετικές με τις διαδηλώσεις.

Την ίδια στιγμή, ΕΕ και ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση Ερντογάν για σεβασμό των δικαιωμάτων των διαδηλωτών και «αποκλιμάκωση» της κατάστασης. Το ρεπορτάζ του Euronews:






Τρίτη 4/6
Συνεχίζονται και σήμερα το βράδυ, οι διαδηλώσεις σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα και Σμύρνη, έστω και με μικρότερη συμμετοχή. «Προσεκτικότερη» η αντιμετώπιση από την αστυνομία, πυροσβεστικές δηλώσεις υπουργών - διαβάστε ένα ρεπορτάζ για την σημερινή, 8η μέρα διαδηλώσεων. Αύριο, Τετάρτη, η 2η μέρα της απεργίας που κήρυξε η Συνομοσπονδία Ενώσεων Εργαζομένων στο Δημόσιο.




Και δεύτερος νεκρός διαδηλωτής στην Τουρκία (Διαβάστε το τελευταίο μήνυμά του στο Facebook) - Μέχρι τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη:  Νέες διαδηλώσεις, νέες επιθέσεις της αστυνομίας σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα (ενημέρωση) ενώ «εξομάλυνση» της κατάστασης στην Τουρκία βλέπει ο Ερντογάν από το μακρινό Μαρόκο. Δείτε ακόμα: Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για την εξέγερση στη γείτονα

Δευτέρα 3/6 
19:00 Προειδοποιητική απεργία στην Τουρκία κήρυξε η Συνομοσπονδία Ενώσεων Εργαζομένων στο Δημόσιο

17:53 Λογομαχία Eρντογάν με δημοσιογράφο του Reuters

16:50 Νεκρός ο διαδηλωτής που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Κωνσταντινούπολη


Δείτε εικόνα από Άγκυρα



Νέες συγκρούσεις το πρωί στην Κωνσταντινούπολη όταν 1.000 διαδηλωτές πλησίασαν τις γραμμές των αστυνομικών στην κεντρική πλατεία Κιζιλαϊ φωνάζοντας «Ταγίπ παραιτήσου». Χημικά κατά ειρηνικών διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και μαθητές, και στην Άγκυρα (απ' όπου και η παρακάτω φωτογραφία του Al Jazzera). Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν κάνει πως δεν βλέπει τις διαδηλώσεις και αναχωρεί για επίσκεψη στο Μαγκρέμπ, ενώ η Ευρωπαϊκή Αριστερά τον καλεί να σταματήσει τη βίαιη καταστολή της λαϊκής κινητοποίησης.





*************************************************************************************************************************
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εξεγερμένους της Τουρκίας σήμερα, Δευτέρα 3/6, στις 5:30 μ.μ. στην τουρκική πρεσβεία (Βασ. Σοφίας και Ρηγίλλης).

Το κάλεσμα των Νέων ΣΥΡΙΖΑ για αλληλεγγύη: Ο αγώνας του τουρκικού λαού είναι και δικός μας αγώνας

H ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για την ακραία καταστολή: Το «οικονομικό θαύμα» της Τουρκίας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο

Άλλη μια νύχτα δακρυγόνων και καταστολής χθες στην Τουρκία όπου μέχρι νωρίς το πρωί της Δευτέρας συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Άγκυρα και άλλες πόλεις. Έχουν αναφερθεί 2 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες, πολλοί με σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι από δακρυγόνα, και περισσότερες από 1.700 προσαγωγές, αλλά οι διαδηλωτές επιμένουν σε όλη την Τουρκία (διαβάστε το ρεπορτάζ του Σεΐτ Αλντογάν, ανταποκριτή της εφημερίδας Evrensel) και εμπλουτίζουν τις δράσεις τους. Η ανταπόκριση του δικτύου «Russia Today» που συνοψίζει τη χθεσινή ημέρα:





Το αναλυτικό ρεπορτάζ του left.gr για τις εξελίξεις της Κυριακής 2/6 με την άγρια καταστολή, το πείσμα των διαδηλωτών και τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Ελλάδα και αλλού:


 Πορεία αλληλεγγύης το απόγευμα της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη (ενημέρωση - φωτογραφίες) - Ανακοίνωση: Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στον τούρκικο λαό  -   Δείτε: Η τουρκική εξέγερση σε 70 δευτερόλεπτα (βίντεο / Ένα φωτορεπορτάζ των 3 ημερών / Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για το θάνατο διαδηλωτή, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων /  Διαβάστε: Τουρκία: Το background & η αφορμή, ένα χρονικό της εξέγερσης

Συνεχίστηκαν και την Κυριακή, για 3η ημέρα, οι διαδηλώσεις σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη και άλλες πόλεις της Τουρκίας, με την αστυνομία να καταστέλλει άγρια τις κινητοποιήσεις ενάντια στη διακυβέρνηση Ερντογάν. Εχουν αναφερθεί 2 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες, πολλοί με σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι από δακρυγόνα, και περισσότερες από 1.700 προσαγωγές.

Διαδηλώσεις έγιναν σε όλες τις συνοικίες και οι διαδηλωτές συνεχώς φώναζαν τα συνθήματα όπως «παντού Ταξίμ, παντού αντίσταση», «θάνατος στο φασισμό λευτεριά στο λαό».

Εντωμεταξύ μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μπροστά στα συγκροτήματα των μεγάλων ΜΜΕ. Ο κόσμος φώναξε συνθήματα ενάντια στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ όπως «πουλημένοι». Σ’ αυτές τις διαδηλώσεις οι καλλιτέχνες και οι ηθοποιοί διάβασαν μία κοινή ανακοίνωση καταδικάζοντας την φιλοκυβερνητική θέση των ΜΜΕ. Σε πάρα πολλές διαδηλώσεις ο κόσμος έδιωξε τα συνεργεία των τηλεοπτικών καναλιών εκτός απ’ το κανάλι Hayat.

Τα ΜΜΕ ήταν χτες ακόμα πιο συγκρατημένα, σχεδόν την ώρα που σε όλη την Τουρκία γινόταν διαδηλώσεις τα κανάλια αφιέρωναν ελάχιστο χρόνο για τα γεγονότα. Απ’ όλες τις διαδηλώσεις έρχονταν συνεχώς ροή πληροφοριών στο κανάλι Hayat που έκανε απευθείας συνδέσεις. 



Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, ο κόσμος επιμένει (live streaming)

 
Watch live streaming video from revoltistanbul at livestream.com


 Το βίντεο του «Russia Today» από την ανακατάληψη της πλατείας Ταξίμ το απόγευμα της Κυριακής από τους διαδηλωτές:






22:15 Πληροφορίες του AL Jazeera (απ' όπου και οι παρακάτω φωτογραφίες) αναφέρουν ότι υπαρχουν αρκετοί τραυματισμοί και συλλήψεις στη συνοικία Μπεσίκτας (4 χιλιόμετρα από την πλατεία Ταξίμ), σε διαμαρτυρία έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο:






22:00 Αυτοκίνητο παρασύρει διαδηλωτές τραυματίζοντας τρία άτομα στην Άγκυρα - Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτοκίνητο που μπήκε μες στους διαδηλωτές οδηγούσε έγκυος που πανικοβλήθηκε κι έχασε τον έλεγχο:






21:40 Εκπληκτικό στιγμιότυπο, αλιευμένο από το twitter (#occupygezi & #taksim):






21:20 Σε πολλές φοιτητικές εστίες στην Κωνσταντινούπολη οι φοιτητές έχουν βγει με φωνές, τραγούδια, χειροκροτήματα, χτυπώντας κατσαρόλες



21:05 Πριν από λίγοΣμύρνη: Αστυνομικοί χτυπούν έφηβους (βίντεο)


 20:50 Ρίψη χημικών στη συνοικία Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης





20:40 Πληροφορίες της Διεθνούς Αμνηστίας για 5 σοβαρά τραυματίες από τις επιθέσεις της Αστυνομίας σε διαδηλωτές. Πάνω από 1.700 προσαγωγές από το ξεκίνημα της εξέγερσης. Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Άγκυρα (φωτο από το Al Jazeera):









 20:00 Βίντεο: Η ανταπόκριση του Al jazeera από την Άγκυρα


19:40 Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μέχρι αυτήν την ώρα στην Σμύρνη σύμφωνα με την Ομογένεια της Κωνσταντινούπολης (από @ Μakis Sinodinos):





19:25 Άγκυρα: Πάνω από 400 τραυματίες, οι 15 σοβαρά, σύμφωνα με πληροφορίες 





19:25 Βίντεο: Αστυνομικός πυροβολεί άοπλο διαδηλωτή και πανηγυρίζει



18:50 Βίντεο του Al Jazeera από την πλατεία Ταξίμ:






18:45 Η πλατεία Kizilay στην Άγκυρα μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, με την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα και νερό, όπως μεταδίδει το Time Turkiye (φωτογραφία από το Al Jazeera)




18:40 Κυβερνητικό κτίριο υπό κατάληψη. Κεντρικό πανό: «Ζήτω οι εξεγερμένοι της Ταξίμ»




18:20 Προκλητικός ο Ερντογάν: «Υποκινούμενοι και πλιατσικολόγοι οι διαδηλωτές». Ευθύνες στην αντιπολίτευση για την υποκίνηση των επεισοδίων στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις επέρριψε σε δηλώσεις του την Κυριακή ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρά το ότι έδωσε την εντολή στην αστυνομία να απομακρυνθεί αργά το Σάββατο αποκλιμακώνοντας κάπως την κατάσταση, εμφανίζεται ανυποχώρητος στην προοπτική να ολοκληρωθούν τα σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Ταξί (πηγή: in.gr)


18:10 Πληροφορίες για σκληρή επέμβαση της Αστυνομίας στο Γκιουνντογντού της Σμύρνης και για χρήση πλαστικών σφαιρών στα Άδανα





17:50  Χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει μια ομάδα περίπου χιλίων διαδηλωτών στην Άγκυρα που κατευθύνονταν προς το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε η τουρκική αστυνομία, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ροής NTV.


 




Σχεδόν σε όλες τις πόλεις οι διαδηλωτές κάνουν κάλεσμα για την συνέχιση των διαδηλώσεων

Σχεδόν σε όλη την Τουρκία συνεχίζονται οι μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Ερντογάν και στην πολιτική της. Συνολικά σε 57 πόλεις πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και στις περισσότερες απ’ αυτές είχαν μαζικό χαρακτήρα.

Βίντεο του δικτύου «Russia Today»:





Χτες το απόγευμα σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις ο κόσμος επέμενε και παρέμεινε στις πλατείες μέχρι το πρωί. Στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης ο κόσμος είναι μαζεμένος και συνεχώς καλούν τις μάζες να δώσουν περισσότερο υποστήριξη. Χτες η αστυνομία είχε αποσυρθεί απ’ την πλατεία Ταξίμ. Δεκάδες χιλιάδες κόσμος μαζεύτηκε στην πλατεία και συνέχισε τη διαδήλωση. Όμως η αστυνομία σε όσους δρόμους οδηγούσαν στην πλατεία προσπαθούσε να εμποδίσει τους διαδηλωτές να φτάσουν στην πλατεία. Απαγορεύτηκαν τα πλοία απ’ την ασιατική πλευρά να περάσουν στην ευρωπαϊκή πλευρά. Ο κόσμος ώρες ολόκληρες περπατάει για να φτάσει στην Ταξίμ. Σε όλες τις διαδρομές η αστυνομία επιτίθεται ενάντια στον κόσμο και συνεχώς ρίχνουν δακρυγόνα από το έδαφος και το αέρα.

Demonstrators clash with police during a protest against Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan and his ruling Justice and Development Party on June 1, 2013. (AFP Photo / Adem Altan)


Χτες μέχρι το απόγευμα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών είχαν πραγματοποιηθεί 939 συλλήψεις χωρίς όμως να αναφέρονται οι τραυματισμοί.

Το τηλεοπτικό κανάλι Hayat εδώ και δύο μέρες σε εικοσιτετράωρη βάση μεταδίδει συνεχώς ζωντανά τα γεγονότα. Η ανταπόκριση που κάνουν οι διαδηλωτές δείχνει ότι ο αριθμός των τραυματιών είναι πια χιλιάδες. Η αστυνομία οδηγεί τα οχήματά της στο ψαχνό και στα μεγάλα κτίρια υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές. Οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι στα κεφάλια και τον ώμο. Αυτό δείχνει ότι ανοίγουν πυρ είτε με σφαίρες είτε με πλαστικές σφαίρες απ’ τα κτίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από είκοσι άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Δύο απ’ αυτούς, το στέλεχος του Κόμματος Εργασίας και άλλος ένας εξακολουθούν να είναι σε σοβαρή κατάσταση. Οι γιατροί χτες δήλωσαν ότι ο δεύτερος ζει με μηχανική υποστήριξη και θα είναι θαύμα εάν συνέλθει.

An injured demonstrator is helped during clashes between riot police and demonstrators in Ankara on June 1, 2013. (AFP Photo / Adem Altan)


Στην Αγκυρα το Συνδικάτο των εργαζομένων Υγείας δήλωσαν ότι η αστυνομία και οι ηγεσίες των νοσοκομείων έχουν δώσει εντολή να μη δοθούν πληροφορίες για τους τραυματίες. Ενώ μία μερίδα ΜΜΕ φαίνεται πως ακολουθεί αυτή την διαταγή, μη αναφέροντας τις βάρβαρες επιθέσεις της αστυνομίας.

Σχεδόν σε όλες τις διαδηλώσεις ο κόσμος απαιτεί την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο Ερντογάν στην τελευταία του χτεσινή δήλωσε «παρακάλεσε» να σταματήσουν οι διαδηλωτές. Ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε ηρεμία κι απ’ τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κόσμος προσπαθεί να αντιδράσει με όλους τους τρόπους ενάντια στην καταστολή. Ιδιαίτερα στη Σμύρνη και την Αγκυρα στις σφοδρές συγκρούσεις κάηκαν τράπεζες και δέχτηκαν επιθέσεις κρατικές υπηρεσίες.


************

Χιλιάδες διαδηλωτές γιόρτασαν τη νίκη τους στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια της νύχτας όταν αποχώρησε η αστυνομία από την πλατεία Ταξίμ.

Πολλές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις βιαιότητες των δυνάμεων της τάξης και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο νεκροί και τουλάχιστον χίλιοι τραυματίες-- στοιχεία που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές στην Τουρκία.

Η αστυνομία συνέλαβε 939 διαδηλωτές σε τουλάχιστον 90 διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 48 πόλεις, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μουάμερ Γιουλέρ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

***

Σάββατο 1/6

Αεροφωτογραφία της πλατείας Ταξίμ νωρίτερα (από το Τουίτερ)
Φαίνεται το μέγεθος της πλατείας (και του πλήθους!) καθώς και το παρκάκι, από το οποίο ξεκίνησαν όλα.






Δακρυγόνα  σε ειρηνική διαδήλωση απόψε στο Μπεσίκτας (δήμο στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου)

Посмотреть изображение в Твиттере



Και ο Χαλίτ Εργκέντς μεταξύ των χιλιάδων ανώνυμων διαδηλωτών της πλατείας Ταξίμ



Αναγνωρίζετε τον γενειοφόρο αριστερά; Ίσως τον έχετε γνωρίσει κάπως έτσι!

Πηγή



20.43

Τουρκία: 939 συλλήψεις σε 90 συγκεντρώσεις κατά τον υπουργό Εσωτερικών

Πολλοί έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι, λέει η τουρκική κυβέρνηση
 
Στη σύλληψη 939 ανθρώπων σε συνολικά 90 διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την Τουρκία έχει προχωρήσει η τουρκική αστυνομία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Μουαμέρ Γκιουλέρ, το Σάββατο το βράδυ.
«Υπήρξαν 939 συλλήψεις σε διάφορες πόλεις. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι», δήλωσε στην τουρκική κρατική τηλεόραση ο κ. Γκιουλέρ.
Πρόσθεσε δε ότι ο επίσημος αριθμός των καταγεγραμμένων τραυματιών κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οι οποίες έχουν ως επίκεντρό τους την Κωνσταντινούπολή και ειδικότερα την πλατεία Ταξίμ, είναι 79.
Πηγή: Reuters

Ναυτεμπορική



20.22 Σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 τραυματίες μόνο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Ιατρών, έξι άνθρωποι έχουν χάσει την όρασή τους τουλάχιστον στον ένα τους οφθαλμό.

Στην πρώτη φωτογραφία, τραυματίας από ρίψη δακρυγόνου από πολύ κοντινή απόσταση (@1LifeSoLiveIt)
Embedded image permalink


The young man shoot on the head in Ankara

 People in Besiktas are hit with plasti bullets

19.49 ΑΘΗΝΑ: Παρά τη βροχή, γύρω στα 100 άτομα βρίσκονται έξω από την τουρκική πρεσβεία, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους εξεγερμένους της Τουρκίας που βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρή αστυνομική καταστολή. Οι διαδηλωτές φωνάζουν: "Σε Ελλάδα και Τουρκία, ο εχθρός είναι στις τράπεζες και στα υπουργεία", ενώ την παράσταση έχει κλέψει ένα πλακάτ που γράφει: "Εγώ Χριστό και εσύ Αλλάχ και οι δυο μας ΜΑΤ και ΜΑΤ". Περισσότερα εδώ.

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο τουρκικό λαό την Κυριακή

19.19 Πυροβολισμούς στον αέρα από την τούρκικη αστυνομία, προκειμένου να διαλύσει τις διαδηλώσεις, καταγγέλλει ρεπόρτερ του Al Jazeera.

19.10 To Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν να σταματήσει την αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών σε όλη την Τουρκία.

Βίντεο του Al Jazeera: Ανταπόκριση από τις διαδηλώσεις και την αστυνομική βία στην Άγκυρα: 

17.50 Oι διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη κατάφεραν να επανακτήσουν την πλατεία Ταξίμ. Υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών και η κεντρική πλατεία της Άγκυρας, με αίτημα να παραιτηθεί η κυβέρνηση.

Φωτογραφία από Al Jazeera - πλατεία Ταξίμ 


17.00 Πυκνώνουν οι τάξεις των διαδηλωτών σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, η αστυνομία συνεχίζει να επιτίθεται βάναυσα εναντίον των διαδηλωτών με χημικά αλλά και αύρες νερού. Τα πλάνα από την πλατεία Ταξίμ δείχνουν τεράστια σύννεφα καπνού από τα χημικά της αστυνομίας, ενώ η ανταποκρίτρια από την Άγκυρα μετέδωσε ότι τις τέσσερις τελευταίες ώρες η αστυνομία δεν έχει σταματήσει να ρίχνει χημικά εναντίον των διαδηλωτών.

Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο Ερντογάν δηλώνοντας ότι τα έργα στο πάρκο Γκεζί & η καταστολή "θα συνεχίσουν κανονικά"

Ανταπόκριση από διαδηλωτή της πλατείας Ταξίμ : Εδώ και 36 ώρες ο κόσμος αντιστέκεται και η αστυνομία επιτίθεται

Turkey protests: This is not about a park! This is about democracy!

Οι διαδηλωτές με σύμμαχο τα βιβλία 




Φωτογραφίες - σύμβολο της δύναμης των διαδηλωτριών 








Embedded image permalink

Φωτογραφικό υλικό και εδώ

Συγκλονιστικό βίντεο δείχνει τον οδηγό αύρας νερού να στοχεύει διαδηλωτή στο κεφάλι με τον άνδρα να πέφτει κάτω αναίσθητος.


Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για δεύτερη ημέρα σήμερα, προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση εκατοντάδων διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου χθες έγιναν βίαιες διαδηλώσεις με πολλούς τραυματίες. Μεταξύ των τραυματιών ήταν χτες δύο βουλευτές. Μία διαδηλώτρια βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο με κάταγμα στο κεφάλι, ενώ ένα άτομο έχασε ένα μάτι του, από πλαστική σφαίρα.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φορώντας μαντίλια και χειρουργικές μάσκες και με το σύνθημα "Ενωμένοι κατά του φασισμού" ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση, καθώς προσπαθούν να διασχίσουν το δρόμο για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Διεθνή
Λίγο νωρίτερα διαδηλωτές είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία στη συνοικία Μπεσικτάς, στις όχθες του Βοσπόρου, και αφού είχαν διασχίσει μια γέφυρα, σε μια προσπάθειά τους να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

***********

Χιλιάδες κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στο δρόμο, μετά τη βίαιη καταστολή μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά ενός οικιστικού σχεδίου η οποία μετατράπηκε σε διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης.

Σε αρκετές συνοικίες του κέντρου, πολλές ομάδες διαδηλωτών περιφέρονταν μέχρι να ξημερώσει χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες για να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν. Οι διαδηλωτές ενθαρρύνονταν συχνά από κατοίκους που είχαν βγει στα μπαλκόνια και στα παράθυρα για να διαμαρτυρηθούν μαζί τους.


Στο επίκεντρο των συγκρούσεων, η πλατεία Ταξίμ, η οποία δεν καλύπτεται σήμερα από το πυκνό σύννεφο των δακρυγόνων που ρίχθηκαν χθες και τη νύχτα.

Αστυνομικοί των μονάδων καταστολής, με ασπίδες στα χέρια και θωρακισμένα οχήματα εξοπλισμένα με αντλίες νερού, έχουν λάβει θέση σε διάφορα σημεία της πλατείας, η οποία δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία παρά την έντονη οσμή από τα δακρυγόνα.

Στους γύρω δρόμους όπου είναι εμφανή τα σημάδια των συγκρούσεων, τα καταστήματα άνοιξαν ξανά. Ομάδες νέων με καλυμμένα τα πρόσωπα με μαντήλια έχουν καταλάβει οδικούς άξονες που οδηγούν στην πλατεία.


Το όργιο καταστολής (31/5)

Φωτογραφία: Taksim square, Istanbul.<br /><br />
STATE TERROR<br /><br />
[19]


Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης άρχισαν νωρίς χθες το πρωί, όταν αστυνομική δύναμη καταστολής επενέβη για να απομακρύνει εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί, πάνω στην πλατεία, για να εμποδίσουν το ξερίζωμα 600 δένδρων που προβλέπει ένα οικιστικό σχέδιο.

Ύστερα από εκκλήσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί κάτοικοι πήγαν στην πλατεία ως ενισχύσεις για να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ στη διάρκεια της ημέρας πολλοί ακόμη διαδηλωτές συγκεντρώνονταν με σκοπό να καταγγείλουν την πολιτική του κυβερνώντος από το 2002 κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.


Δεκάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις. Η Διεθνής Αμνηστία μιλούσε χθες για τουλάχιστον εκατό τραυματίες.

Οι αρχές δεν έχουν δώσει ακριβή αριθμό. Χθες ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού περιορίστηκε να πει ότι 12 άνθρωποι νοσηλεύονταν, εκ των οποίων μια γυναίκα που υπέστη σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση και ότι τουλάχιστον 63 άτομα συνελήφθησαν.

Φωτογραφία: Turkish police against the people</p><br />
<p>[2]

Φωτογραφία: Police terror in Taksim! Asphyxiating gas is not enough for the police, they target the canisters towards people's heads!</p><br />
<p>[2]


Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ