ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

2 Απρ 2013

"Βόμβα" στο Μνημόνιο από ΣτΕ

«Βόμβα» στο δεύτερο μνημόνιο αποτελεί, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κρίνει αντισυνταγματική την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.
Μετά από σειρά συνεδριάσεων κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του ΣτΕ θεωρεί, με ισχυρή μάλιστα πλειοψηφία πως η κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής –είτε από εργοδότες είτε από εργαζόμενους- σε διαιτησία που προβλέπει το μνημόνιο (Ν. 4046/2012) παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για τη μοναδική διάταξη που χαρακτηρίζεται από το ΣτΕ ως αντισυνταγματική από όλες τις διατάξεις του δεύτερου μνημονίου.

Σημειώνεται ότι η διάταξη καταργεί το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία για την επίλυση εργασιακών θεμάτων (αύξηση αποδοχών, επιδόματα, άδειες, αργίες, κ.λπ.).

Στη διαιτησία μπορεί να προσφύγει είτε η πλευρά των εργαζομένων (συνδικαλιστικές οργανώσεις) είτε η πλευρά των εργοδοτών, αφού αποτύχουν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας, που αρχίζουν, κατά κανόνα, μετά τη λήξη ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονταν ότι η κατάργησή της παραβιάζει το άρθρο 22 του Συντάγματος, τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την Ε.Σ.Δ.Α., καθώς επέρχεται η καταστροφή του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ