ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

11 Φεβ 2013

Η Αθηνά να βάλει το χέρι της



Της Μαρίας Κανελλοπούλου,
βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Στην μεταμοντέρνα εποχή μας, κάθε σχέδιο, όσο καταστροφικό και αντικοινωνικό κι αν είναι, αξίζει να φέρει κάποιο τιτάνιο όνομα. Πολλές φορές, η θεότητα ή η μυθική περσόνα που δανείζει το όνομά της σε κάποιο κυβερνητικό σχέδιο, συνήθιζε να προστατεύει τις ακριβώς αντίθετες αξίες και αρχές από αυτές που πρεσβεύει η καλή μας κυβέρνηση: πιο παλιά ο ''Τειρεσίας'' που αντί να προειδοποιεί με την μαντική του τέχνη κατέστρεψε τη μικρομεσαία τάξη, πιο πρόσφατα ο ''Ξένιος Ζευς'' που αντί να φιλοξενεί, βγαίνει παγανιά κυνηγώντας μετανάστες και εσχάτως το σχέδιο ''Αθηνά'' που αντί να οργανώνει τη θεϊκή παρέμβαση για να σωθεί η Παιδεία, την επιστρατεύει για να κλείσει τους ναούς της γνώσης.
Το σχέδιο ''ΑΘΗΝΑ'', περισσότερο σε ένα στρατιωτικό επιχειρησιακό πλάνο προσιδιάζει παρά σε σχεδιασμό εκπαιδευτικής πολιτικής. Ο Υπουργός Παιδείας του κ. Σαμαρά, επιχειρεί με ένα άνευ προηγουμένου πειρατικό ρεσάλτο να κλείσει σχολές και να καταργήσει ακαδημαϊκές κοινότητες, να εξορίσει εργαζομένους και διδάσκοντες και να διαλύσει οικονομικά οικογένειες. Πάνε πολλά χρόνια που οι κυβερνήσεις ήθελαν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ κέντρα διερχομένων, ''καταρτιζόμενων'', ''κινητικών'' φοιτητών και διδασκόντων. Επειδή ούτε με τους ''νόμους-πλαίσιο'' τα κατάφεραν, πολλώ δε μάλλον με το άρθρο 16, τώρα ο κ. Αρβανιτόπουλος επιλέγει ''σοκ και δέος'' κατά του ακαδημαϊκών κοινοτήτων, των γνωστικών αντικειμένων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων, κατά των τοπικών κοινωνιών και της νεολαίας.

Πολλά τοπικά αλλά και κεντρικά ΜΜΕ λένε ότι δεν αφήνουμε να γίνει ''συμμάζεμμα''.Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Αριστερά και το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για πρόθεση διατήρησης της διασποράς τμημάτων ΤΕΙ ή ΑΕΙ σε όλη την Επικράτεια. Δεν ήμασταν εμείς που φτιάξαμε σχολές χωρίς αντίκρυσμα απέναντι από κάθε ταχυφαγείο. Δεν ήμασταν εμείς που για να εξασφαλίσουμε την εκλογή ή την επανεκλογή μας, υποσχόμασταν ΤΕΙ σε κάθε κεφαλοχώρι.Εμείς, από την εποχή του μεγάλου πληθωρισμού τμημάτων, επισείσαμε τον κίνδυνο η χώρα να παράγει πτυχία χωρίς αντίκρυσμα, πτυχιούχους χωρίς ελπίδα.

Τώρα, με βάση την ίδια κριτική, αντιτιθέμεθα στον μανδαρινισμό του κ. Αρβανιτόπουλου γιατί από το ''σχέδιό'' του λείπει κάθε λογική και ηθική. Δεν είναι δυνατόν ο κ. Υπουργός να εξαναγκάζει σε βίαιη μετακόμιση, από το ένα εξάμηνο στο άλλο, 6300 φοιτητές της Πάτρας προς το Μεσολόγγι που δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές ούτε καν για για τους εκεί 2000 φοιτητές. Δεν είναι δυνατόν τα δύο τμήματα ΤΕΙ του Αιγίου, τα οποία ο Δήμος Αιγιαλείας στεγάζει δωρεάν, να ταξιδεύουν με το έτσι θέλω, χωρίς την παραμικρή μελέτη το ένα για την Αθήνα και το άλλο για την Πάτρα. Δεν είναι δυνατόν να χωρίσει τους εργαζόμενους των ΤΕΙ από τις οικογένειές τους επειδή έτσι θέλησε η τρόικα. Και κυρίως, δεν είναι δυνατόν να μη δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στους εμπλεκόμενους φορείς να πουν τη γνώμη τους και αντ' αυτού να στήνεται στον τοίχο η κάθε διαφωνία.

Τέλος, ο συμψηφισμός ''των φοιτητών που θα έρθουν και των φοιτητών που θα φύγουν'', όπως έχει αναφερθεί από φίλια της κυβέρνησης ΜΜΕ, μόνο στις εποχές της αναγκαστικής ανταλλαγής πληθυσμών παραπέμπει και καμία σχέση δεν έχει με ορθολογική ανακατανομή των δομών της 3βάθμιας εκπαίδευσης.

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες ημέρες, ας δούμε επιτέλους από τις τάξεις της νεολαίας να σπιθίσει η αντίσταση, να ανατείλει ο ορθολογισμός τον οποίο έχει καταργήσει αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση. Κι η Αθηνά μαζί μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ