ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

26 Οκτ 2012

Ανοιχτή επιστολή της Μ. Κανελλοπούλου προς την εκπαιδευτική κοινότητα και τους πολίτες της ΑχαΐαςΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ανοιχτή επιστολή της Μ. Κανελλοπούλου
προς την εκπαιδευτική κοινότητα και τους πολίτες της Αχαΐας


Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές/μαθήτριες,
Είστε ένα από τα πιο ζωντανά τμήματα του πληθυσμού, ο οποίος με τίμησε με την ψήφο του και μου ανέθεσε το πολύ δύσκολο έργο της μεταφοράς του αγώνα και των αιτημάτων της Αχαΐας προς τη Βουλή των Ελλήνων. Μιας Βουλής που δοκιμάζεται πολύ από τις αντιδημοκρατικές πρακτικές της κυβέρνησης, που υποβαθμίζουν σταθερά τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, αλλά και από τις ναζιστικές πρακτικές της Χρυσής Αυγής, που πολύ θα ήθελε να εξαλείψει άμεσα τη Βουλή και την ίδια τη Δημοκρατία.
Από τη σχέση εκπαιδευτικού και μαθητή, μαζί με τον γονιό, εξαρτάται το μέλλον της Δημοκρατίας. Η αξία του διαλόγου, της κατανόησης του διαφορετικού, της αποδοχής της διαφορετικής άποψης, παγιώνονται στα μαθητικά θρανία και στα σχολικά προαύλια, και μάλιστα από πολύ νωρίς, από τις πρώτες τάξεις, από το νηπιαγωγείο. Αλλιώς το παιχνίδι... είναι εξαρχής χαμένο.

Η 28η Οκτωβρίου έχει μείνει στη συλλογική μνήμη σαν η ημέρα-σύμβολο της αντιπαράθεσης με το φασισμό. Ο ελληνικός λαός, ένας λαός πλούσιων και μεγάλων αγώνων, μέσα σε ελάχιστο διάστημα, όρθωσε το ανάστημά του δύο φορές. Μία φορά απέναντι στον ιταλικό φασιστικό ιμπεριαλισμό και άλλη μία φορά ενάντια στο ναζισμό και τον Γερμανό κατακτητή.
Ακολούθησε η Εθνική Αντίσταση, η δόξα και η προσφορά της οποίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πια, έπειτα από 65 και πλέον χρόνια, από κανέναν. Το τίμημα της αντιπαράθεσης με το ναζισμό υπήρξε βαρύ. Χίλια χωριά καμένα, χιλιάδες εκτελεσθέντες, χιλιάδες αγνοούμενοι, οικονομική καταστροφή της χώρας. Η χώρα μας υπέστη, από τους ναζί και τους δωσίλογους, το δικό της Ολοκαύτωμα. Ούτε αυτά μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς.
Και όμως. Ο καιρός τα ‘φερε έτσι που εν έτει 2012 και ενώ ο πλανήτης δεν έχει επουλώσει ακόμα τις πληγές του από τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο, στην Ελλάδα κάποιοι τολμούν να τα αμφισβητήσουν. Τολμούν να αμφισβητήσουν την αξία της ανθρώπινης ζωής, πέρα από χρώμα, θρησκεία και «πιστεύω». Τολμούν να αμφισβητήσουν το δικαίωμα της γνώμης, της ελευθερίας του λόγου, της Τέχνης. Τολμούν να θέτουν σε αμφισβήτηση τις ίδιες τις αξίες του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας. Και όχι μόνο τα αμφισβητούν όλα αυτά, αλλά προχωρούν παραπέρα, χτυπώντας και βρίζοντας Έλληνες και σφάζοντας μετανάστες. Χτυπώντας και σφάζοντας την ίδια τη Δημοκρατία και στοχοποιώντας τον Ανθρωπισμό, αντί τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τους διεθνείς και ντόπιους κερδοσκόπους για τα οικονομικά δεινά της πατρίδας μας.
Είναι η καταλληλότερη και η πιο κρίσιμη στιγμή, όλοι μαζί οι δημοκρατικοί πολίτες αυτής της περιφέρειας, που υπέστη πολλά από το ναζισμό, να πούμε ένα νέο βροντερό «ΟΧΙ» στο φασισμό. Είναι η πιο κατάλληλη ευκαιρία για να καταλάβουμε ότι στους μαθητές μιας Δημοκρατίας, δεν ταιριάζουν το στρατιωτικό βάδισμα και οι παρελάσεις που υμνούν το μιλιταρισμό, αλλά η ανθρωπιστική και αντιφασιστική σκέψη.
Πέρυσι, τέτοια μέρα, οι αυθόρμητες κινητοποιήσεις χιλιάδων πολιτών σε όλη την Ελλάδα ανάγκασαν το πολιτικό σύστημα σε αναδίπλωση, τρόμαξαν τους ξένους και ντόπιους καταπιεστές του εργαζόμενου λαού. Την 28η Οκτωβρίου, ο αχαϊκός λαός ας εκφράσει με μαζικό και ειρηνικό τρόπο το δικό του «ΟΧΙ». Και φέτος, τα μηνύματα των ηρώων της Αλβανίας και τα μνημεία εκτελεσθέντων στα Καλάβρυτα, στους Ρογούς, στην Κερπινή μάς καλούν να φωνάξουμε για τη Δημοκρατία, να τραγουδήσουμε για τη ζωή και την αξιοπρέπεια.
«Γιατί εμείς, τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ