ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

12 Μαΐ 2013

Αντιδημοκρατική επίθεση της κυβέρνησης: Διαλύουν το σχολείο, επιστρατεύουν τους καθηγητές

Απεργία των εκπαιδευτικών στις 17/5, πρώτη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, και πενθήμερη από τις 20/5 αποφάσισε την Παρασκευή το μεσημέρι η ΟΛΜΕ - Την επιστράτευση των καθηγητών αποφάσισε η κυβέρνηση.


Σάββατο 11/5

Υπέγραψε ο Σαμαράς την απόφαση για επιστράτευση των καθηγητών - Πώς χαρακτηρίζει ο ίδιος την υπογραφή του

ΟΛΜΕ: Διαμαρτυρία για την καταδίκη της ποινικοποίησης των απεργιών & πρόσκληση στην κυβέρνηση για δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για τη στάση του πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας πως ο Σαμαράς αποσύρει, προς τέρψιν της ακροδεξιάς, το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας την ώρα που επιδεικνύει «πυγμή» στους εκπαιδευτικούς που υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο.


Eνημέρωση, Παρασκευή 10/5

Η εισήγηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προς τις Γ.Σ. για κινητοποιήσεις:
Γιατί εισηγείται απεργία των εκπαιδευτικών η ΟΛΜΕ

_______________

Η κυβέρνηση δεν θα περιμένει την απόφαση από τις τοπικές ΕΛΜΕ αναφορικά με την πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργία πάνω στις εξετάσεις, αλλά θα θα προχωρήσει σήμερα στην επιστράτευση των καθηγητών, αμέσως μόλις επιδοθεί η απόφαση της ΟΛΜΕ στο υπουργείο Παιδείας.
Διαβάστε αναλυτικά:
Επιστράτευση των καθηγητών «εδώ και τώρα», αποφάσισε η κυβέρνηση


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την προληπτική επιστράτευση των καθηγητών
 
Ανίκανη να αντιμετωπίσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και την αποφασιστικότητά τους για κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση ξεπερνά κάθε όριο αντιδημοκρατικότητας.

Οι προληπτικές απαγορεύσεις σε κάθε κινητοποίηση είναι το τελευταίο της όπλο.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Παιδείας, υπηρετώντας τις μνημονιακές εμμονές τους, αδιαφορούν παντελώς για το δημόσιο σχολείο. Τους απασχολεί μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση και η καλλιέργεια εντυπώσεων.

 Η υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας.
Είναι καταστροφικοί και επικίνδυνοι. Πρέπει, με τη δημοκρατική έκφραση της θέλησης του ελληνικού λαού, να φύγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

_______________________


Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. και Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ανακοίνωσε τη διαγραφή του προέδρου της ΟΛΜΕ, Νίκου Παπαχρήστου, από μέλος της ΝΔ και της ΔΑΚΕ.

_______________________

Μετά τη χθεσινή, ξαφνική διακοπή της συνεδρίασής του, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ συνεδρίασε εκ νέου με θέμα το χρόνο των κινητοποιήσεων και αποφάσισε 24ωρη απεργία στις 17/5 και πενθήμερη από τις 20/5.
Για να επικυρωθεί η απεργία, θα γίνουν Γ.Σ. σε όλες τις ΕΛΜΕ  στις 14/5 (Τρίτη) και Γ.Σ. Προέδρων την Τετάρτη 15/5. Εφόσον η πρόταση της ΟΛΜΕ συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και ξεκινήσει η απεργία, θα ξαναγίνουν Γ.Σ μέχρι 24/5 για παραπέρα εκτίμηση της κατάστασης και συνέχιση της απεργίας.

Με επιστράτευση των εκπαιδευτικών απειλεί η κυβέρνηση, αρνούμενη κάθε είδους διαλόγου. Για όψιμες και αδικαιολόγητες διαφωνίες κατηγορεί την ΟΛΜΕ το Υπουργείο Παιδείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σε ανακοίνωσή του σήμερα τονίζει πως είναι «η κυβέρνηση που εκβιάζει την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων, εκείνη που επιλέγει να χρησιμοποιήσει τους μαθητές και τις οικογένειές τους ως ομήρους για τα μνημονιακά της σχέδια.  (...)  Στηρίζουμε τα αιτήματα και τον αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης» και καταλήγει:
«Η κυβέρνηση πρέπει, έστω και τώρα, να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία απόλυση εκπαιδευτικού και σε κανένα κλείσιμο εκπαιδευτικής μονάδας, να προχωρήσει στην απόσυρση όλων των μέτρων και σε διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα μετά τις εξετάσεις».
 Τα απεργιακά σενάρια στο σημερινό ΔΣ της ΟΛΜΕ




Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση αποφασίζει να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην Δημόσια Εκπαίδευση στέλνοντας στην ανεργία 13.000 εκπαιδευτικούς σε πρώτη φάση, ενώ παράλληλα κάνει "δώρα" σε φίλους της στην ιδιωτική εκπαίδευση. 

Η ΟΛΜΕ ξεσηκώνεται απέναντι στη δολοφονία της δημόσιας εκπαίδευσης και τα καθεστωτικά ΜΜΕ μιλάνε για "καπρίτσιο"

Εδώ και λίγες μέρες τα καθεστωτικά ΜΜΕ (ανάμεσα σ'αυτά και τα κρατικά μέσα) έχουν βαλθεί να πείσουν το κοινό ότι οι καθηγητές προειδοποιούν με απεργίες με μοναδικό αίτημα να μην αυξηθεί το ωράριό τους. Υπερτονίζεται, μάλιστα, η αύξηση των δύο ωρών, συχνά συνοδευόμενη από το σχόλιο "μα καλά, τι θα πάθουν για δυο ώρες παραπάνω". Έλα όμως που συνοδεύεται από μια σειρά μεταθέσεων, αφού πολλοί εκπαιδευτικοί με τη νέα αύξηση δε θα μπορούν να συμπληρώσουν το προβλεπόμενο 75% του ωραρίου τους και θα υποχρεούνται να μετακινηθούν...  Και για του λόγου το αληθές, η αύξηση του ωραρίου είναι σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και όχι του Παιδείας!

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών προκύπτουν από νομοσχέδιο  του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε   στη Βουλή και  προβλέπει μείωση των αναπληρωτών μέσω της αύξησης των ωρών διδασκαλίας για το μόνιμο διδακτικό προσωπικό της δημόσιας εκπαίδευσης.  Αυτές οι αλλαγές είναι μνημονιακές επιταγές όπως προκύπτουν από το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο.

Κοντά σ'αυτά, το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ  προβλέπει περικοπές της τάξης του 14,2% στις δαπάνες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. Συνεπώς, οι πραγματικές δαπάνες από τον τακτικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση οδηγούνται στο 2,15% επί του ΑΕΠ το 2016. Αν σ'αυτά προσθέσουμε τις περικοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών και την επικείμενη αξιολόγηση που προετοιμάζει απολύσεις, δε φαίνεται καθόλου παράλογη η στάση της ΟΛΜΕ που προαναγγέλλει κινητοποιήσεις.

Να θυμήσουμε πως όλη αυτήν τη χρονιά η Δημόσια Παιδεία κατέρρεε. Χωρίς εκπαιδευτικούς αλλά και υλικές ανάγκες στα σχολεία, με μια σειρά συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων, με υποσιτισμένα παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία. Ο μακρύς δρόμος που άνοιξε το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος του.

Κοντά στο βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα

Από κοντά με το σχέδιο εξόντωσης της δημόσιας Παιδείας, η κυβέρνηση... δείχνει τα δόντια της γενικότερα για τους εργατικούς αγώνες. Η (αναμενώμενη) απειλή για επιστράτευση, σα να ξεθάφτηκε από άλλους καιρούς, είναι με σαφήνεια η γραμμή της κυβέρνησης: ό,τι κινείται καταστέλλεται. ακόμα και ο (παρουσιαζόμενος ως) μετριοπαθής υπουργός της ΔΗΜΑΡ, κ. Αρβανιτόπουλος, δε δίστασε να κόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τους συνδικαλιστές από την πρώτη κι όλας στιγμή.  Μάλλον καταλαβαίνει κι ο ίδιος πως το ζήτημα της δημόσιας Παιδείας είναι από καιρό αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών...

Σήμερα αναμένεται η τελική απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για το πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε σχετικά:
ΣΥΡΙΖΑ για κινητοποιήσεις ΟΛΜΕ: Η ΝΔ παίζει άθλια μικροπολιτικά παιχνίδια με τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας

Ψέματα και συκοφαντίες για τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ