ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

1 Μαΐ 2013

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Πανεπιστημίου – ΤΕΙ του ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΙΑΣ

Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Πάτρας, στη συνεδρίασή του 26/4/2013, έλαβε νέα κατάπτυστη απόφαση, εναρμονισμένη πλήρως με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ που οδηγεί στην πλήρη υποβάθμιση της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Η απόφαση να «χαθεί» το Εαρινό εξάμηνο, λόγω των δίκαιων κινητοποιήσεων ενάντια στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ, συνιστά κατάχρηση εξουσίας, η οποία οδηγεί σε απόγνωση περισσότερους από 5.000 φοιτητές και φοιτήτριες των τεσσάρων τμημάτων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και των τμημάτων "Πληροφορικής και ΜΜΕ" και "Μουσειολογίας" του Παραρτήματος Πύργου. Οι φοιτητές αυτοί τίθενται από τώρα σε αργία, αδυνατώντας να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους ή να συνεχίσουν την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Χαρακτηριστικό της ύπουλης απόφασης είναι ότι λήφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 26 Απριλίου, με καθυστέρηση μεγαλύτερη της μίας εβδομάδας μετά τη λήξη των καταλήψεων και την έναρξη των μαθημάτων, σε χρόνο που ο μεγάλος αριθμός των φοιτητών έχει φύγει από την Πάτρα για τις διακοπές του Πάσχα.
Από καθηγητές των τμημάτων του ΤΕΙ Πάτρας έγιναν προτάσεις, στο πλαίσιο ακόμα και αυτού του αντιδραστικού νόμου 4009 που διέπει τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να διδάσκονται τα μαθήματα μέχρι τις 19 Ιουλίου (με δύο εβδομάδες παράταση) και οι εξετάσεις να διεξαχθούν το Σεπτέμβριο ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο. Παρόλα αυτά το Συμβούλιο του ΤΕΙ Πάτρας απέρριψε αυτές τις προτάσεις με οριακή πλειοψηφία (3 έναντι 2), λειτουργώντας εκδικητικά απέναντι στους φοιτητές που τόλμησαν να διεκδικήσουν δυναμικά το δικαίωμα στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι δάσκαλοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν δείξει σε προηγούμενες μείζονες κινητοποιήσεις (πχ κατά την απόπειρα αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος) ότι είναι διατεθειμένοι να υπερασπίσουν τα δικαιώματα των φοιτητών τους καλύπτοντας πάντα το προβλεπόμενο διδακτικό έργο μέσα σε περιόδους διακοπών. Στα πλαίσια της δημοκρατικής λειτουργίας Συγκλήτων και Συνελεύσεων Τμημάτων έχουν με αποφάσεις τους αποτρέψει τέτοια εκδικητικά και αντι-ακαδημαϊκά σχέδια, που διαλύουν την εκπαιδευτική διαδικασία σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Οι επιπτώσεις αυτής της ανυπόστατης απόφασης, πέραν της καθυστέρησης ολοκλήρωσης των σπουδών, είναι πολλές.

Κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος δεν θα διδαχθούν τα μαθήματα του Α και Β εξαμήνου, λόγω μεταβατικότητας σε όλα τα τμήματα που χάνουν το εξάμηνο. Επομένως, οι πρωτοετείς φοιτητές δεν θα παρακολουθήσουν ποτέ τα μαθήματα του Β εξαμήνου. Εφόσον «χάνεται» το τρέχον εξάμηνο, δεν θα έχει πραγματοποιηθεί η διδασκαλία των μαθημάτων των εξαμήνων Β, Δ και ΣΤ, δημιουργώντας μια χαοτική κατάσταση στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Πολλά μαθήματα δεν έγιναν λόγω αναστολής λειτουργίας του ιδρύματος, από τη διοίκηση, ως κίνηση διαμαρτυρίας απέναντι στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Με ποιο δικαίωμα λοιπόν, στερεί η διοίκηση του ΤΕΙ Πάτρας τη δυνατότητα των φοιτητών να συνεχίσουν τις σπουδές τους, όταν ευθύνεται και η ίδια για τη διακοπή της εκπαιδευτικής λειτουργίας;
Η καταγγελία των συμβάσεων των εκτάκτων εκπαιδευτικών που αποφασίστηκε ως αποτέλεσμα της διακοπής διδασκαλίας των μαθημάτων θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην επίβλεψη των πτυχιακών εργασιών που εκπονούν επί πτυχίω φοιτητές και φοιτήτριες. Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να επιβλέψουν όλες τις πτυχιακές εργασίες που είναι σε εξέλιξη, καθώς είναι εξαιρετικά λιγότεροι από τους εκτάκτους, και δεν καλύπτουν όλα τα γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται με τις πτυχιακές εργασίες.
Σε μια εποχή που ο λαός μας υφίσταται ανελέητη επίθεση στα εισοδήματά του και η ανεργία έχει εκτοξευτεί σε υψηλά επίπεδα, πρωτόγνωρα για τη χώρα μας, οι γονείς δεν έχουν τη δυνατότητα να χρεώνονται έξοδα για σπουδές των παιδιών τους (ενοίκια, λογαριασμοί κλπ.) χωρίς να διεξάγονται τα μαθήματα. Δημιουργείται επομένως, από την απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ Πάτρας, τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.
Το Συμβούλιο του ΤΕΙ έλαβε μια ακόμα απερίγραπτη απόφαση: Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν να διδάσκουν τα μαθήματα, παρ’ όλο που χάνεται το εξάμηνο και τα μαθήματα αυτά θα θεωρηθούν ως μη διδαχθέντα. Προφανώς αυτό γίνεται για να δικαιολογηθεί ο μισθός των μονίμων εκπαιδευτικών και να μη θεωρηθούν ως αργόμισθοι. Οι φοιτητές που θα παρακολουθήσουν αυτά τα μαθήματα, για διάστημα 6-7 εβδομάδων μέχρι το τέλος του εξαμήνου, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις υπόλοιπες εβδομάδες στο νέο ακαδημαϊκό έτος.
Πώς να χαρακτηρίσει κανείς αυτή την απόφαση; Εκπαίδευση αλά καρτ; Ή μήπως ότι ανοίγει μια νέα εποχή στην εκπαίδευση, όπου οι φοιτητές αφήνουν «καβάτζα» μαθήματα για να τα χρησιμοποιήσουν ένα χρόνο μετά;
Δεν κατανοεί το Συμβούλιο του ΤΕΙ ότι κανένας φοιτητής δεν θα παρακολουθήσει αυτά τα μαθήματα και ότι με αυτό τον τρόπο δίνει τους εκπαιδευτικούς βορά στην κοινωνία ώστε να θεωρηθούν ότι αμείβονται χωρίς να εργάζονται; Ή μήπως τελικά αυτός είναι ο στόχος, ώστε να εξυπηρετηθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός και στην εκπαίδευση και να υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η Δημόσια Παιδεία;
Η Οργάνωση Πανεπιστημίου - ΤΕΙ του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του Συμβουλίου ΤΕΙ. Η απόφαση αυτή είναι αντιεκπαιδευτική, έξω από οποιαδήποτε ακαδημαϊκή δεοντολογία και εκπορεύεται από εγωιστικά κίνητρα με εκδικητική πρόθεση απέναντι στους φοιτητές. Η σχιζοφρενής αυτή απόφαση πρέπει να ανακληθεί. Ζητάμε την ομαλή συνέχιση των μαθημάτων σε όλο το ΤΕΙ Πάτρας και την παραίτηση του Προέδρου του ΤΕΙ και των μελών του Συμβουλίου ΤΕΙ που βρίσκονται σε πλήρη ασυμφωνία όχι μόνο με την εκπαιδευτική κοινότητα και με την κοινωνία της Πάτρας, αλλά και με την ίδια τη λογική.

Η εξουσία δεν είναι για να την απολαμβάνει κάποιος, ούτε για να την εκμεταλλεύεται για προσωπικές ή εγωιστικές επιδιώξεις, αλλά για να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ