ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

7 Απρ 2013

Τριγμούς προκαλεί το "μπλόκο" στη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank

Ισχυρό σοκ έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η διαφαινόμενη άρνηση της τρόικας να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ της Εθνικής και της Eurobank.
Του θέματος έχει επιληφθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ενδέχεται να ζητήσει πολιτική λύση του ζητήματος, σε ανώτατο επίπεδο, όμως όλα αναμένεται να εξαρτηθούν από το τι θα ειπωθεί στη συνάντηση της Κυριακής μεταξύ αυτού και των επικεφαλής της τρόικας. Αυτό γιατί, σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί επιτυχημένα η ΑΜΚ, τότε υπάρχει ο κίνδυνος το ΤΧΣ να αποκτήσει πέραν του 90% των μετοχών, αλλά και να ασκεί το management, ενδεχόμενο που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος.



Τα "αγκάθια"
Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα ζητά να γίνουν δύο ξεχωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις, ενώ φαίνεται ότι δεν δέχεται να δοθεί παράταση για την πραγματοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης. Τα βασικά "αγκάθια" που θέτει η τρόικα, προκειμένου να δώσει το "πράσινο φως" και να ολοκληρωθεί η συμφωνία, είναι πρώτον ότι φοβάται πως το μέγεθος της ενιαίας τράπεζας που θα προκύψει, αν συμβεί αυτό, θα είναι πολύ μεγάλο και... δυσκίνητο για περαιτέρω πώληση, αφού το ενεργητικό εκτιμάται στα 170 δισ. ευρώ, δηλαδή λίγο μικρότερο από ένα ελληνικό ΑΕΠ, και δεύτερον έχει ισχυρές αμφιβολίες ότι η τράπεζα θα καταφέρει να βρει το 1,6 δισ. ευρώ ιδίων κεφαλαίων που απαιτείται, προκειμένου να καλύψει το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Ενδεικτικό του πανικού που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση για τη μη ολοκλήρωση της συμφωνίας αποτελεί και η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ. «Το deal Εθνικής - Eurobank πρέπει να ολοκληρωθεί, καθώς ο αντίκτυπος στην αγορά θα είναι θετικός» ανέφεραν κύκλοι της Ιπποκράτους εξαίροντας τη σημασία της συγχώνευσης των δύο τραπεζών στη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.


Οι συναντήσεις και το "βέτο"

Χθες πραγματοποιήθηκε "μπαράζ" συναντήσεων μεταξύ του τεχνικού κλιμακίου της τρόικα με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση. Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο πλευρών σχετικά με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και τηςσυγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank. Πάντως, το κυβερνητικό επιτελείο επιθυμεί διακαώς να προχωρήσει η διαδικασία, αφού σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται να δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί δήλωσε ότι από πλευράς τρόικας δεν έχει τεθεί κάποιου είδους «βέτο» στη συγχώνευση. Σημείωσε ωστόσο ότι η συγχώνευση θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας.

Η πρόταση της τρόικας
Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν πως η τρόικα έχει απορρίψει την πρόταση να υπάρξει παράταση για την ανακεφαλαιοποίηση ειδικά των Εθνικής και Eurobank. Εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, η Εθνική θα αναγκαστεί να υιοθετήσει την πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να υλοποιηθούν δύο αυξήσεις κεφαλαίου με τον όρο να προηγηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να μπορέσει να καλύψει τη συμμετοχή της στην Eurobank που φθάνει το 85%. Ακόμη όμως κι αν υιοθετηθεί εν τέλει αυτή η πρόταση, θεωρείται πλέον δεδομένο πως η όποια λύση μεταφέρεται στην κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουγού Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα την Κυριακή.

Στο ναδίρ ο τραπεζικός δείκτης
Είναι πάντως γεγονός πως όλη αυτή η ιστορία έχει επηρεάσει ήδη δυσμενώς την ελληνική αγορά. Ειδικότερα ο τραπεζικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε χθες με τη δεύτερη υψηλότερη ημερήσια πτώση εντός του 2013 (μετά το -9,69% της 19ης Μαρτίου) υποχωρώντας 7,80% στις 106,23 μονάδες. Με δεδομένα τα χαμηλά επίπεδα διαπραγμάτευσης των τραπεζικών τίτλων, οι επιμέρους ποσοστιαίες απώλειες ήταν και χθες σε διψήφιο ποσοστό: η Εurobank υποχώρησε 21,05% στα 0,15 ευρώ, η ΕΤΕ ακολούθησε με πτώση 11,11% στα 0,52 ευρώ, ενώ για την Τρ. Πειραιώς οι απώλειες διαμορφώθηκαν σε 10,11% στα 0,16 ευρώ. Πλέον ο τραπεζικός δείκτης παρουσιάζει συνολικές απώλειες 53,05% από την αρχή του έτους (έναντι απωλειών 9,36% του Γ.Δ. και 14,87% του FTSE25), ενώ συμπλήρωσε ένα πτωτικό σερί επτά συνεδριάσεων (για δεύτερη φορά φέτος, μετά το διάστημα 7-15 Ιανουαρίου), που του κόστισε το 20,44% της αξίας του.


Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ