ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

6 Απρ 2013

Πορτογαλικό χαστούκι στις μνημονιακές πολιτικές: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τέσσερα μέτρα λιτότητας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας έκρινε αντισυνταγματικά αρκετά από τα βασικά άρθρα του προϋπολογισμού για το 2013. Πιο συγκεκριμένα, απέρριψε τέσσερα από τα εννέα επίμαχα μέτρα λιτότητας του προϋπολογισμού.

Ανάμεσα στα μέτρα που κρίθηκαν αντισυνταγματικά, ήταν η κατάργηση του επιδόματος των καλοκαιρινών διακοπών για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους, καθώς και περικοπές σε επιδόματα ανεργίας και ασθενείας.


Η κυβέρνηση επιθυμεί την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας προκειμένου να εξοικονομήσει 1.5 δισ. Ευρώ, υποστηρίζοντας πως αυτό είναι αναγκαίο ώστε η χώρα α πληροί τους όρους διάσωσης που έχει ορίσει η ευρωζώνη.

Πριν την ανακοίνωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Anibal Cavaco Silva, είχε υποστηρίξει ότι η όποια απόφαση του δικαστηρίου δεν θα έπρεπε να οδηγήσει σε αλλαγή πλεύσης της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση.

Δήλωσε δε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Τετάρτης, στο κοινοβούλιο, που είχε προταθεί από τους Σοσιαλιστές, με θέμα την έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ουσιαστικά την επανα-νομιμοποίησε.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, δεν αντέδρασε άμεσα στην απόφαση του δικαστηρίου, αλλά κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου για το Σάββατο.

Όπως αναφέρει στο αναλυτικό του ρεπορτάζ ο ρεπόρτερ του BBC, Alison Roberts, "η κεντροδεξιά του κυβέρνηση θα πρέπει τώρα είτε να βρει εναλλακτικούς τρόπους εξοικονόμησης κεφαλαίου και να τους καταθέσει στο κοινοβούλιο υπό τη μορφή συμπληρωματικού προϋπολογισμού -σε μια περίοδο που η εξουσία του να εφαρμόσει περαιτέρω λιτότητα είναι αποδυναμωμένη από την απόφαση του δικαστηρίου- είτε να επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος διάσωσης με την τρόικα, δηλαδή τους τρεις οργανισμούς που επιβλέπουν την εφαρμογή του".

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ, ότι η Πορτογαλία μπήκε στην επίβλεψη του ΔΝΤ το 2011, οπότε και άρχισε η επιβολή του αντιστοίχου σχεδίου διάσωσης από την ευρωζώνη, σύμφωνα με το οποίο, η Πορτογαλία έπρεπε να εφαρμόσει άμεση χαλιναγώγηση των δαπανών της.

Επίσης, για την πλειονότητα των Πορτογάλων εργαζομένων, οι ετήσιες αυξήσεις της φορολογίας ισοδυναμούν με περισσότερο από ένα μηνιάτικο: Ο κανονικός συντελεστής φόρου εισοδήματος αυξάνεται από 24,5% σε 28,5%.

Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ