ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

3 Απρ 2013

«Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα ακυρώσει τις συμβάσεις εξόρυξης χρυσού»: παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για τη Χαλκιδική

Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για τις μεταλλευτικές και εξορυκτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, τις εναλλακτικές προτάσεις του, τις νομικές και πολιτικές πλευρές, εξέθεσαν σε συνέντευξη Τύπου σήμερα οι Ηρώ Διώτη, η Κατερίνα Ιγγλέση, η Ειρήνη Αγαθοπούλου και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.


«Αν κι εφόσον εμείς γίνουμε κυβέρνηση, θα ακυρώσουμε τις συμβάσεις εξόρυξης χρυσού, για μια σειρά από λόγους», επισήμανε από το ξεκίνημα της συνέντευξης Τύπου η Ηρώ Διώτη, βουλευτίνα Λάρισας και συντονίστρια της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
 «Ένας λόγος βεβαίως είναι ο οικονομικός», επισήμανε, «καθώς το ελληνικό Δημόσιο δεν ωφελείται τίποτα. Είναι κραυγαλέα η υπόθεση της Χαλκιδικής όπου με 11 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η εταιρία στο ελληνικό δημόσιο, αγόρασε πάνω από 300.000 στρέμματα αρχέγονου δάσους στις Σκουριές και όλη την περιουσία των παλιών μεταλλείων, από τα οποία μετά από λίγο καιρό όταν τα μεταπούλησε κέρδισε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όμως αυτό για μας δεν σημαίνει πως αρκεί κάποιο κέρδος για το δημόσιο για να δεχτούμε την επένδυση και αυτό γιατί, αυτή η λεηλασία της φύσης, των φυσικών πόρων και των ανθρώπων δεν συνιστά ανάπτυξη. Υπάρχουν μερικές εξορύξεις που δεν πρέπει να γίνονται ακριβώς γιατί οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερα από τα κέρδη. Και οι ζημιές είναι δικές μας, είναι οι ζημιές της κοινωνίας, ενώ τα κέρδη είναι των εταιρειών».

«Δεν έχουμε σχέδια σαν της κυβέρνησης, θέλουμε ένα μέλλον πιο βέβαιο και φωτεινό για όλους»

«Δεν έχουμε ως ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για τη χώρα τέτοιου είδους σχέδια, όπως αυτά της σημερινής κυβέρνησης που επιθυμεί να παραδώσει σε ιδιώτες ό,τι πολύτιμο δημόσιο αγαθό υπάρχει, γη, παραλίες, βουνά, νερά, ώστε να κερδοσκοπήσουν ιδιωτικά συμφέροντα με την περιουσία της ελληνικής κοινωνίας, με δικαιολογία την έξοδο από την κρίση και το χρέος», επισήμανε η Ηρώ Διώτη. «Αυτό δεν είναι ανάπτυξη. (...)  Υπάρχουν κι άλλες δυνατότητες για την κοινωνία μας και τους εργαζόμενους, να ζήσουν με αξιοπρέπεια και υγεία σε ένα μέλλον πιο βέβαιο και πιο φωτεινό για όλους και όλες».

«Περιβαλλοντική και κοινωνική ερήμωση, με κίνδυνο μαζικής μετανάστευσης»

«Σχεδιάζεται μια εφιαλτικών διαστάσεων ανατροπή της περιβαλλοντικής ισορροπίας, που θα προκαλέσει μια μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική και κοινωνική ερήμωση.  Αυτός ο φαύλος κύκλος περιβαλλοντικής ερήμωσης, κοινωνικής αποσάθρωσης και επιβάρυνσης της υγείας του τοπικού πληθυσμού θα οδηγήσει, όπως έγινε και σε πολύ πιο χρυσοφόρα ορυχεία της Ν. Αφρικής, και σε μαζική μετανάστευση του πληθυσμού. Αν το δούμε όμως και αυτό θα είναι πολύ αργά. Γι’ αυτό δεν πρέπει να σιωπήσουμε, πρέπει να υποστηρίξουμε το δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής και να ανατρέψουμε αυτή την πορεία προς την κοινωνική ερήμωση και την περιβαλλοντική καταστροφή», τόνισε η Ηρ. Διώτη, δηλώντας κλείνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων».

Κατερίνα Ιγγλέση:  Οι δυνατότητες της Χαλκιδικής απέναντι στη μονοκαλλιέργεια των μεταλλείων


Το λόγο πήρε στη συνέχεια η βουλευτής Χαλκδικής, Κατ. Ιγγλέση, που ζει άλλωστε και τις εξελίξεις στην περιοχή  από πολύ κοντά, παρουσιάζοντας  την εναλλακτική λύση απέναντι «στη μονοκαλλιέργεια των μεταλλείων που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Χαλκιδική και πάει να επεκταθεί ακόμα περισσότερο».

«Στην εποχή του μνημονίου, επιβάλλεται η προώθηση των επενδύσεων με κάθε κόστος, όπως λέει και ο πρωθυπουργός», πρόσθεσε η Κατ. Ιγγλέση. «Ετσι, (δίνονται) λίγες θέσεις εργασίας, χωρίς συμβάσεις, χωρίς δικαιώματα, σε αντάλλαγμα κατοχής φυσικών πόρων και δημόσιας περιουσίας. Η Χαλκιδική αποτελεί σήμερα πεδίο σύγκρουσης δυο πολιτικών φιλοσοφιών. Εμείς υποστηρίζουμε μια ανάπτυξη που βασίζεται στις αρχές της αειφορίας, που προστατεύει και συνυπάρχει με το κοινωνικό, πολιτισμικό και φυσικό περιβάλλον, που σέβεται τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα, που στηρίζεται ταυτόχρονα στην οικονομική ευημερία, την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή. Όπως προέκυψε από επιστημονικές μελέτες που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη διημερίδα, μια βιώσιμη ανάπτυξη για την Χαλκιδική, βασισμένη στον πρωτογενή τομέα και στις ήπιες μορφές τουρισμού, είναι και εφικτή και οικονομικά επωφελής. Οι κύριες προϋποθέσεις είναι η πολιτική βούληση, ο σωστός σχεδιασμός και η συμμετοχή και συνεργασία των τοπικών κοινωνιών».

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χαλκιδικής

Η βουλευτής αναφέρθηκε στα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στα οποία θα μπορούσε να στηριχτεί η ανάπτυξη στην Χαλκιδική, δίνοντας και παραδείγματα υπαρκτών  στρεβλώσεων σήμερα, όπως η εισαγωγή... ντομάτας από τη Γερμανία . «Τομείς όπως η δεντροκομία, λαχανικά και κηπευτικά, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, άμπελος, μελισσοκομία, κτηνοτροφία, δασοπονία, είναι εφικτό να αναπτυχθούν και να επιφέρουν σημαντικά έσοδα.

Επιπλέον, η Χαλκιδική είναι ο τρίτος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα, βρίσκεται κοντά στο μεγάλο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και το αεροδρόμιο. Ο πολιτιστικός, οικολογικός, θρησκευτικός, γαστρονομικός τουρισμός και ο αγροτουρισμός αποτελούν πλέον τις αποδοτικότερες μορφές τουρισμού και απευθύνονται σε κοινό με υψηλότερες απαιτήσεις. Η Β.Α. Χαλκιδική μπορεί να αξιοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση τα αρχαία Στάγειρα γενέτειρα του Αριστοτέλη, το Άγιο Όρος, τη διώρυγα του Ξέρξη, την πλούσια χλωρίδα/πανίδα, τα αρχέγονα δάση, τη θάλασσα, το βουνό».

Η κ. Ιγγλέζη ήταν κατηγορηματική ότι «η ανάπτυξη θα πρέπει να βασίζεται στους τοπικούς πόρους, τη διαφοροποίηση και το ανθρώπινο δυναμικό. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί από την ίδια την κοινωνία».

Τα στοιχεία της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που ήρθαν σήμερα στο φως


http://left.gr/sites/left.gr/files/olympiada2.jpg
Μία από τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες που ήρθαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας (περισσότερες εδώ)


Η Κατ. Ιγγλέζη παρουσίασε, με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, και τα εφιαλτικά αποτελέσματα εξετάσεων σε νερό από ρέματα στην περιοχή της Ολυμπιάδας (σχετικό ρεπορτάζ σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών) κοντά στις εγκαταστάσεις της μεταλλευτικής εταιρείας, όπου ανιχνεύτηκε αρσενικό 49.000 (!) φορές πάνω από το όριο για το πόσιμο νερό, και πολλά ακόμη βαρέα μέταλλα σε συγκεντρώσεις πολλαπλάσια υψηλότερες από τα επιτρεπτά όρια.  Για να θέσει ρητορικά τα ερωτήματα: «Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, πώς μπορούμε να  εμπιστευτούμε την εταιρεία όταν λέει ότι θα προστατέυσει το περιβάλλον, πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε οποιαδήποτε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όταν οι εταιρείες τις παραβιάζουν, πώς να εμπιστευτούμε τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Χρ. Πάχτα, όταν στον δήμο του συμβαίνουν σήμερα αυτά; Πώς, τέλος, και λυπάμαι που το λέω, μπορούμε να εμπιστευτούμε τους εκπροσώπους κάποιων σωματείων εργαζομένων όταν ανέχονται αυτά τα πράγματα; Πώς να εμπιστευτούμε το κράτος;»

http://left.gr/sites/left.gr/files/afroi2.jpg
Μία από τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες που ήρθαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας (περισσότερες εδώ)

Ειρήνη Αγαθοπούλου: Η επένδυση στο Κιλκίς αντιβαίνει στην επιθυμία των κατοίκων

Η βουλευτής Κιλκίς, Ειρήνη Αγαθοπούλου, αναφερόμενη στην περίπτωση της περιοχής της, τόνισε ότι «η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μεταλλείων χαλκού-χρυσού (επίσης από την Ελντοράντο Γκολντ) στο Κιλκίς αντιβαίνει στις επιθυμίες των κατοίκων για πρωτογενή ανάπτυξη της περιοχής, που αυθόρμητα από τότε που αντιλήφθηκαν τις προθέσεις του υπουργείου ανέπτυξαν ένα κίνημα ενημέρωσης και αντίστασης. Πάνω από 5.000 πολίτες και 70 φορείς του Κιλκίς  έχουν ταχθεί ενάντια και γι’ αυτό έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του ΥΠΕΚΑ ζητώντας να ακυρωθεί ο διαγωνισμός εκμίσθωσης, υπόθεση που κανονικά θα εκδικαστεί αυτή την Παρασκευή, 5 Απριλίου, αν και το ΥΠΕΚΑ διαφαίνεται πως δεν είναι έτοιμο να μπει σε αυτή τη δικαστική μάχη και ίσως επιδιώξει αναβολή.

Η κοινωνία του Κιλκίς είναι αντίθετη σε αυτό το έργο που θα καταλάβει μια περιοχή 91.000 στρεμμάτων, περιλαμβάνοντας δάση, βοσκότοπους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και 11 κατοικημένα χωριά. Επιπλέον, υπάρχουν εμπεριστατωμένες μελέτες για την ύπαρξη ουρανίου στην περιοχή, όταν ο μεταλλευτικός κώδικας επιβάλλει οι έρευνες σε περιοχές που μπορεί να υπάρχουν ραδιενεργά υλικά να γίνεται μόνο από το δημόσιο.  Η εταιρεία λοιπόν εξορύσσοντας θα φέρει το ασφαλώς αποθηκευμένο στα βάθη της γης ουράνιο, στην επιφάνεια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Αν η εταιρεία επωφεληθεί από τη δυνατότητα απόλειψης ουρανίου, θα παρανομήσει μεν, αλλά με τη συνενοχή του ελληνικού δημοσίου που δεν φρόντισε για την εφαρμογή του σχετικού άρθρου (143Γ) του μεταλλευτικού κώδικα. Αν δεν το εκμεταλλευτεί, από την άλλη, το ουράνιο θα αποτελεί κίνδυνο στο διηνεκές για τη δημόσια υγεία».

Επιπλέον, η μεταλλευτική δραστηριότητα στο Κιλκίς θα απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, όταν  η έλλειψη νερού στο νομό είναι τόσο μεγάλη, ώστε το Κιλκίς να συγκαταλέγεται στους 6 πρώτους νομούς της χώρας στους οποίους έχει προταθεί να εφαρμοστεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της Ερημοποίησης».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Οικονομικό σκάνδαλο – οι κάτοικοι υπερασπίζονται θεμελιώδη δικαιώματα

Στη δική της παρέμβαση η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικέντρωσε την εισήγησή της σε δυο βασικά σημεία: πρώτον, την ποινικά ενδιαφέρουσα συμπεριφορά εκπροσώπων του δημοσίου, μια πλευρά που συνιστά οικονομικό σκάνδαλο, με διεξοδκή αναφορά στο χρονικό των συμβάσεων παραχώρησης από το ελληνικό δημόσιο, από την εποχή που ο σημερινός δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας, ως υφυπουργός, υπέγραφε τις σκανδαλώσεις παραχωρήσεις προς τις μεταλλευτικές εταιρείες.

Δεύτερον, στην άμυνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, που υπερασπίζονται θεμελιώδη δικαιώματά τους (στην υγεία, την ελεύθερη διακίνηση, στο φυσικό περιβάλλον, το δικαίωμά τους να απολαμβάνουν τα δημόσια αγαθά όπως το Συνταγμα κατοχυρώνει). Ένα παράδειγμα δημοκρατικής διεκδίκησης, τόνισε, σε μια εποχή που όλα εκμηδενίζονται μπροστά στην επιβαλλόμενη ανάγκη υπακοής.  Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, απαντά με ακραία καταστολή, δαιμονοποίηση, και προσβολή συνταγματικών δικαιωμάτων των κατοίκων.
 
Αργότερα σήμερα, το βίντεο από τη συνέντευξη Τύπου με τις πλήρεις εισηγήσεις όλων των ομιλητριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ