ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

13 Ιουν 2013

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αχαϊας για το κλείσιμο της ΕΡΤ




Η AΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ…..

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή ενέργεια υποβάθμισης της δημοκρατίας, συρρίκνωσης της ελευθερίας της έκφρασης. Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θεσμικό πραξικόπημα. Έχουμε όλοι χρέος να αντισταθούμε απέναντι σε αυτή την πράξη.

Αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου, στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης στις επιλογές της και κανείς δεν μπορεί να εμπιστεύεται τι θα πράξουν στη Βουλή οι δύο συνεταίροι του πρωθυπουργού και συμμέτοχοι σε όλη αυτή τη συμπαιγνία κατά της δημοκρατίας.
Από δω και στο εξής και μέχρι αυτή η κυβέρνηση να αποχωρήσει, πρέπει να βρεθούμε όλοι οι εργαζόμενοι αλληλέγγυοι και ενωμένοι.


Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για τον τόπο και για τη δημοκρατία.

Καλούμε τον λαό
-να συμπαρασταθεί στους αγώνες των εργαζομένων, να βρίσκεται  μαζικά σε όλες τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Ελλάδα – στην Πάτρα στο ιστορικό κτήριο στο Δασύλλιο.
-να αντισταθεί σε αυτές τις επιλογές με την ειρηνική και μαζική παρουσία του, να αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπιση του Συντάγματος και των δημοκρατικών θεσμών.
-να υπερασπισθεί τον κόσμο της εργασίας τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης.



…..ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ κ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ


1. Το Μάιο το υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η ΕΡΤ έχει πλεόνασμα 40,97 εκατ. ευρώ και συνεισφέρει με το 50% των εσόδων της στο χρέος. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έχουν υποστεί όλες τις μειώσεις των υπολοίπων εργαζομένων στις ΔΕΚΟ καθώς μετά το 2010 και η ΕΡΤ εντάχθηκε στις ΔΕΚΟ.

2. Το «χαράτσι» για την ΕΡΤ στο λογαριασμό της ΔΕΗ (γύρω στα 300 εκ. ευρώ το χρόνο) είναι 4,25 ευρώ το μήνα! Από αυτά τα χρήματα το 25% (τα 75 εκ. ) πάει για την ΛΑΓΗΕ [Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας], άλλα 40 εκατ. στο υπουργείο Οικονομικών υπέρ του βασικού μετόχου, ενώ πηγαίνει και διψήφιος αριθμός εκατομμυρίων στον ΦΠΑ. Και η νέα τηλεόραση, όμως, που θα ιδρύσει η συγκυβέρνηση προβλέπει [άρθρο 6 του νόμου που κατέθεσαν] ότι θα έχει «έσοδα από ανταποδοτικό τέλος, ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση του στόχου της δημόσιας υπηρεσίας».

3. Το κόστος της ΕΡΤ (πολύ μεγαλύτερο από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, κατά τον κ. Κεδίκογλου) αφορούσε συνολικά 2.907 εργαζομένους, τρία πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, δύο δορυφορικά, πέντε κεντρικούς ραδιοσταθμούς, 19 περιφερειακούς, 35 σταθμούς εκπομπής. Παράλληλα, είχε και τα Μουσικά Σύνολα. Να σημειωθεί ότι κάλυπτε όλες τις εκδηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και όλων των κομμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό δίνοντας «δωρεάν» την εικόνα της στους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς.  

4. Όσον αφορά την τηλεθέαση μόνο η ΝΕΤ είχε τον περασμένο Ιούνιο 9,5% και είχε βγει πρώτη, στην ενημέρωση για τις εκλογές. Μέσα σε ένα χρόνο και μετά την απαξίωση λόγω των κομματικών παρεμβάσεων από την συγκυβέρνηση και την απομάκρυνση δημοσιογράφων με υψηλή τηλεθέαση κατρακύλησε στο 4,5%. Και βέβαια  η τηλεθέαση της ΕΡΤ θα πρέπει να υπολογίζεται για το σύνολο των καναλιών της.

5. Δεν είναι ευθύνη των εργαζομένων να «εκμεταλλευτούν» την περιουσία της ΕΡΤ – που αποτελείται κυρίως από κτήρια. Όσο για το αρχείο της, για το οποίο ενδιαφέρονται όψιμα, επί των ημερών των διορισμένων διοικήσεων της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, έγινε «φύλλο και φτερό». Είναι γνωστό ότι βίντεο ιστορικών σίριαλ και εκπομπών χρησιμοποιήθηκαν για να «γραφτούν» ποδοσφαιρικοί αγώνες. Το αρχείο είναι ήδη ημικατεστραμμένο, ενώ, όπως γράφουν τα ΝΕΑ, «στέλεχος προηγούμενης διοίκησης είχε παραδώσει με μίσθωμα 15.000 ευρώ το πολύτιμο αθλητικό αρχείο».

6. Ποιος εμπόδισε την σημερινή κυβέρνηση, όπως και τις προηγούμενες να ενοποιήσει τα «έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους»;  Οι εργαζόμενοι ή οι διορισμένες από τις Κυβερνήσεις διοικήσεις της ΕΡΤ;

7. Αν υπάρχει αδιαφάνεια στη διαχείριση της ΕΡΤ, πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα τα στοιχεία. Και θα πρέπει αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας να καλέσει τον κ. Κεδίκογλου να προσκομίσει τις αποδείξεις. Και, βέβαια, ο κ. Κεδίκογλου μπορεί να ρωτήσει τους συνοδοιπόρους του σε ΝΔ και ΠαΣοΚ γιατί δεν έκαναν απογραφή…



8. Η μισθοδοσία των 2656 εργαζομένων στην ΕΡΤ είναι 92 εκ. ετησίως, ενώ για τους μισθούς μόνο 11 ειδικών συμβούλων και 16 ατόμων «ειδικών θέσεων» δαπανώνται 1,4 εκ. ευρώ. Ενδεικτικά, παρουσιάστρια ειδήσεων «ειδικής θέσης» εισπράττει καθαρά 2.152 ευρώ τον μήνα και σκηνοθέτης με υπηρεσία από το 1998, μονιμοποιημένος το 2006, αμείβεται με 1.050 ευρώ.

9. Τις εξωτερικές παραγωγές και το κόστος τους δεν τις αποφασίζουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, αλλά η διοίκηση, δηλαδή οι εντεταλμένοι της εκάστοτε κυβέρνησης, δηλαδή αυτοί που τώρα την κλείνουν. Μάλιστα οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ είχαν καταγγείλει πρόσφατα ότι εκπομπές που χρησιμοποιούσαν στούντιο, εξοπλισμό και έμψυχο δυναμικό της ΕΡΤ, βαφτίστηκαν «μεικτές» παραγωγές και τα χρήματα κατέληγαν σε εξωτερικές εταιρείες παραγωγής.

10. Από τον περασμένο Νοέμβριο οφείλονται στους εργαζόμενους δεδουλευμένες υπερωρίες, νυχτερινά και εξαιρέσιμες και 10.000 ρεπό. Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, «το προσωπικό θα αποζημιωθεί κανονικά» (λες και η αποζημίωση απολυόμενου δεν είναι δικαίωμα του εργαζόμενου!!!).



ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ν. ΑΧΑΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ