ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

19 Απρ 2013

Απώλειες 65% από την περιουσία των ταμείων μετά το «κούρεμα»

Περί τα 12 δισ. ευρώ οι απώλειες από το PSI. Επίσης, στα 2,5 δισ. ευρώ θα φτάσει το έλλειμμα των Ταμείων

Τα ταμεία βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο δίλλημα ως προς την συμμετοχή ή μη των Ταμείων στη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Οι ασφαλιστικοί φορείς κατέχουν το 16% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος.


Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση των ταμείων, για την συμμετοχή υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν περίπου 150.000.000,00 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στα ταμεία, επισημαίνουν ότι η μη συμμετοχή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στη διαδικασία αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας θα έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο Μετοχικό Κεφάλαιο της τράπεζας. Καθώς και στη απομείωση της υφιστάμενης μετοχικής θέσης των Ταμείων καθώς από το 16% σήμερα θα συρρικνωθεί στο 1,6 %.

Όλα αυτά συμβαίνουν πάντοτε χωρίς να υπάρχει δέσμευση από την κυβέρνηση για την κάλυψη της ζημιάς που πάντοτε προκύπτει στα ταμεία (είτε από άτοκες καταθέσεις, είτε PSI, είτε χρηματιστήριο).

Συνολικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΠΟΚΠ Θανάση Καποτά τα ταμεία μετά από την διαδικασία του κουρέματος έχασαν το 53,50% δηλ 11,92 δισ. ευρώ. Μάλιστα, υποστήριξε πως αν λάβουμε υπόψη μας τις τιμές διαπραγμάτευσης των νέων (κουρεμένων ομολόγων) λήξεως 2023-2042 οι πραγματικές απώλειες είναι της τάξεως του 53%-65% της νέας ονομαστικής αξίας.

Έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ το 2013

Κατά 700 εκατ. ευρώ υποχώρησαν τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών κατά το πρώτο δίμηνο του 2013. Στο σύνολο του έτους, το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 2,5 δισ. ευρώ για τα ταμεία και το 1,5 δισ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ.

Τα άκρως ανησυχητικά αυτά στοιχεία παρουσίασαν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, κατά τη διάρκεια του 29ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της ΠΟΠΟΚΠ.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι παρουσίασαν την κατάσταση με τα πλέον μελανά χρώματα καθώς ύφεση, η ανεργία, οι ελαστικές μορφές εργασίας η αδήλωτη εργασία έχουν οδηγήσει τα Ταμεία σε εφιαλτική κατάσταση.

Το πρώτο 2μηνο του έτους τα έσοδα υποχώρησαν κατά 696 εκατ.

Η εκτίμηση του ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 2,5 δισ. και για τον ΕΟΠΥΥ το 1,5 δισ. χωρίς να αποκλείονται και μεγαλύτερη αύξηση του ελλείμματος από αστοχίες υπολογισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ