ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

23 Οκτ 2012

Μ. Κανελλοπούλου: Η Παιδεία δεν μπορεί αντιμετωπίζεται σαν δευτερεύον θέμα



Δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας

Η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Μαρία Κανελλοπούλου, συμμετείχε σήμερα στη συνάντηση μεταξύ ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, και δήλωσε:
«Τονίσαμε στον κ. υπουργό ότι η απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ στην Παιδεία ανέρχεται μόλις στο 29% και, συνεπώς, ότι η μη ικανοποιητική απορρόφηση λειτουργεί παρελκυστικά για όλα τα θέματα της εκπαίδευσης. Εστιάσαμε στο πρόβλημα της θέρμανσης των σχολικών μονάδων, καθώς είναι αδύνατον να αγοραστεί πετρέλαιο. Χαρακτηριστικό της υποχρηματοδότησης των σχολείων είναι το γεγονός ότι αυξάνονται δραματικά οι απλήρωτοι λογαριασμοί προς ΔΕΚΟ.

Θέσαμε τα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής (κλειστά ειδικά σχολεία, κενές θέσεις στα τμήματα ένταξης και στην παράλληλη στήριξη, μεταφορά μαθητών) και επισημάναμε ότι ο ΑΣΕΠ για ειδικούς παιδαγωγούς εξακολουθεί να μην έχει διενεργηθεί. Ο κ. υπουργός αναφορικά με τη μεταφορά των μαθητών υποστήριξε ότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του και ως προς τα υπόλοιπα περιορίστηκε υποσχέσεις.
Θεωρούμε, ωστόσο, πολύ σημαντική τη δέσμευση για μηδενικές συγχωνεύσεις στην ειδική αγωγή και για σχεδόν μηδενικές συγχωνεύσεις στη γενική αγωγή, καθώς και ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή μέχρι τα Χριστούγεννα, με σκοπό να συγκεντρωθούν στο υπουργείο οι διάσπαρτες αρμοδιότητες και να αντιμετωπιστούν σφαιρικά τα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής. Μένει να δούμε κατά πόσο η προσωπική ευαισθησία από την οποία δήλωσε ότι εμφορείται ο κ. υπουργός θα μετουσιωθεί σχέδιο, μέσα και από τη δημόσια ειλικρινή διαβούλευση, και τελικά σε πράξη.
Ο μόνος τρόπος για να πάψει η χρόνια εγκατάλειψη των μαθητών της Ειδικής Αγωγή, και γενικά η υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είναι να απεμπλακεί η χώρα από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές και την τρόικα. Μόνη λύση είναι η ανατροπή με αγώνα και εναλλακτικό σχέδιο.
Τέτοιες συναντήσεις όπως η σημερινή, που έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, δεν λύνουν τα προβλήματα. Ελπίζω να διαψευστεί η εντύπωσή μου ότι τα σχολεία, η Ειδική Αγωγή και ο εκπαιδευτικό κόσμος θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται σαν δευτερεύοντα θέματα για την κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ