ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

14 Οκτ 2012

Δήλωση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αχαΐας Μ. Κανελλοπούλου – Β. Χατζηλάμπρου για τη σύσκεψη σχετικά με τα απορρίμματα



«Δεν συνομολογούμε στην ιδιωτικοποίηση μιας τόσο σοβαρής για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών υπόθεσης»

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αχαΐας, συμμετείχαμε σήμερα στη σύσκεψη στην οποία μας προσκάλεσε ο Δήμαρχος Πατρέων, κ. Γιάννης Δημαράς, σχετικά με τα απορρίμματα.
Εκφράσαμε για ακόμη μία φορά την πλήρη αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε σκέψη κατασκευής εργοστασίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Tομέα (ΣΔΙΤ).
Αρνούμαστε να συνομολογήσουμε στην ιδιωτικοποίηση μιας τόσο σοβαρής για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών υπόθεσης. Δεν είναι δυνατόν η επεξεργασία των απορριμμάτων να αφήνεται στο έλεος της ιδιωτικής κερδοσκοπίας και των ξένων επενδυτών, που σαν τα όρνια πέφτουν πάνω σε οποιοδήποτε δημόσιο σύστημα έχει απομείνει στην Ελλάδα, προκειμένου να το κατασπαράξουν, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και άλλων τομέων του δημοτικού έργου. 

 
Αρνούμαστε να γίνουμε συνένοχοι στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους των υπηρεσιών, που συνεπάγεται αυτή η επιλογή, αύξηση η οποία θα επιβαρύνει περαιτέρω τον ήδη καθημαγμένο μέσο δημότη αυτής της πόλης.
Το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι υπαρκτό. Το αποδεικνύει η νέα υπερχείλιση σκουπιδιών στην Ξερόλακκα. Ωστόσο, η λύση δεν είναι η πολιτική που μας έφτασε ώς εδώ και η οποία δεν είναι άλλη από την υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης.
Η λύση είναι ένα δημόσιο σύστημα αποκομιδής και επεξεργασίας απορριμμάτων, στηριγμένο σε φιλικές προς το περιβάλλον και τους πολίτες κατευθύνσεις. Ένα σύστημα που δίνει βάρος στην ανακύκλωση με ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Που σημαίνει, επαναχρησιμοποίηση συσκευασιών και άλλων τυποποιημένων προϊόντων και υλικών, οικιακή κομποστοποίηση δυνατότητα κατασκευής μικρών αποκεντρωμένων μονάδων διαλογής και κομποστοποίησης, διαλογή στην πηγή με 4 κάδους για χαρτί, υπόλοιπα οργανικά και βιοαποδομήσιμα υλικά, πλαστικά, γυαλί, μέταλλο, ξύλο, που θα οδηγούνται για διαλογή στα ειδικά κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) και μετά στην ανακύκλωση υπολείμματα, που θα οδηγούνται στις αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις διαχωρισμού, όπου ανακτώνται υλικά, τα όσα οργανικά υπάρχουν θα γίνονται κομπόστα, ενώ τα αδρανή θα υφίστανται κατεργασία για αξιοποίηση στην οδοποιία ή σε αποκαταστάσεις τοπίου και βελτίωση υπαρχόντων και λειτουργία νέων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, για άλλα ανακτήσιμα υλικά (μπαταρίες, φάρμακα, ηλεκτρονικές και άλλες ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα κ.λπ.), με διεσπαρμένα σημεία συγκέντρωσης.
Σε δεύτερο επίπεδο προτάσσουμε τη δημιουργία αποκεντρωμένων ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης, με σχετικά απλό μηχανολογικό εξοπλισμό, χαμηλού κόστους, που θα περιλαμβάνει: κέντρο συγκέντρωσης προδιαλεγμένων ανακτήσιμων και ανακυκλώσιμων υλικών, από όλα τα σημεία διαλογής στην πηγή, αξιοποίηση - εμπορία - διάθεση, μονάδα επεξεργασίας - διαχωρισμού σύμμεικτων απορριμμάτων και κομποστοποίησης και μονάδα επεξεργασίας αδρανών. Τέλος, ο χώρος υπολειμμάτων, δεν μπορεί παρά να είναι μόνο ένας για όλη την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ