ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

21 Σεπ 2012

«Η κυβέρνηση να είναι συνεπής στους σεισμόπληκτους, όχι στους τοκογλύφους»



Ερώτηση για τις οφειλές προς τους πληγέντες από το σεισμό του 2008 κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μ. Κανελλοπούλου, Β. Χατζηλάμπρου και Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μ. Κανελλοπούλου, Βασίλης Χατζηλάμπρου και Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη (Ηλεία) κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με το ζήτημα των οφειλών της Πολιτείας απέναντι στους σεισμόπληκτους του 2008.
Τέσσερα χρόνια μετά την ημέρα που ο Εγκέλαδος χτύπησε τη Δυτ. Ελλάδα, οι σεισμόπληκτοι των περιοχών Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας ακόμα περιμένουν από την Πολιτεία την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντί τους. Συγκεκριμένα, οι υπογεγραμμένες οφειλές των ΤΑΣ Αχαΐας και Ηλείας ανέρχονται στο ποσό των 19.900.000 ευρώ (17.000.000 ευρώ στο ΤΑΣ Αχαΐας και 2.900.000 ευρώ στο ΤΑΣ Ηλείας), ενώ από τον Απρίλιο του 2012 τα δυο ΤΑΣ αδυνατούν να παραλάβουν νέες πιστοποιήσεις οικονομικού χαρακτήρα κατόπιν εγγράφου από την ΥΑΣ που τους το απαγορεύει, λόγω εξάντλησης του ποσού που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2012. Οι μη αποδεκτές εκ μέρους των υπηρεσιών τέτοιες πιστοποιήσεις υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 5.000.000 ευρώ συνολικά και για τα δύο ΤΑΣ, αλλά φυσικά το ποσό συνεχώς αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου.

 
Σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (30/7/2012), το Υπουργείο είχε απαντήσει (21/8/2012) πως για το τρέχον έτος και για τα δύο ΤΑΣ έχουν προβλεφθεί 10.000.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και από αυτά εγκρίθηκαν τα 6,1 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν καλύπτει ούτε το 1/3 των ήδη αποδεκτών οφειλών απέναντι στους σεισμόπληκτους. Επιπροσθέτως, οι συγκεκριμένες πιστώσεις δεν έχουν φτάσει ακόμα στα ΤΑΣ. Από τα προαναφερθέντα συνάγεται το συμπέρασμα πως τα χρέη της Πολιτείας απέναντι στους σεισμόπληκτους κατ’ ελάχιστον μόνο θα ικανοποιηθούν και φέτος.
Επιπλέον, η ικανοποίηση των οφειλών της Πολιτείας απέναντι στους σεισμόπληκτους, όχι μόνο φέτος αλλά και γενικότερα, αμφισβητείται, αφού ενώ σύμφωνα πάλι με την ίδια υπουργική απάντηση ο σχετικός συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι 125.000.000 ευρώ, έχουν αποδοθεί τα 114.000.000 και άρα απομένουν άλλα 11.000.000 ευρώ. Σε αυτήν όμως την περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, ούτε οι ήδη αποδεκτές οφειλές δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν.
Με βάση τα προαναφερθέντα στοιχεία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζήτησαν από το υπουργείο να δώσει μια καθαρή επιτέλους απάντηση: Πότε και με ποιο τρόπο η Πολιτεία θα δώσει λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.
«Οι σεισμοπαθείς, σύμφωνα με αυτές τις δεσμεύσεις, έκαναν τους σχεδιασμούς για την αποκατάσταση των ζημιών των σπιτιών τους και δεν είναι δυνατόν να εμφανίζεται εκ των υστέρων το κράτος λέγοντας ουσιαστικά “ό,τι έδωσα-έδωσα” και “όποιος πρόλαβε-πρόλαβε, δεν έχω άλλα”! Έλεγχοι και επανέλεγχοι των ζημιών έγιναν με κάθε νόμιμο τρόπο και η κυβέρνηση οφείλει να φανεί συνεπής απέναντι στους κατοίκους αυτής της χώρας, αντί να επιδιώκει να είναι συνεπής προς τους κερδοσκόπους και τους ξένους τοκογλύφους-τραπεζίτες» δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ