ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

4 Μαρ 2013

Ερώτηση της Μ. Κανελλοπούλου για το νοσοκομείο Καλαβρύτων

Η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαρία Κανελλοπούλου, από κοινού με άλλους βουλευτές της Κ.Ο. τους οποίους κάλεσε να στηρίξουν τη διατήρηση του Νοσοκομείου Καλαβρύτων με τη συνυπογραφή τους, κετέθεσε στη Βουλή την παρακάτω ερώτηση:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Ζητήματα σχετικά με το Νοσοκομείο Καλαβρύτων

Το πολύτιμο και ιστορικό Νοσοκομείο Καλαβρύτων δέχεται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα ανώνυμους πυροβολισμούς. Tοπικά ΜΜΕ, δρώντας σαν ελεύθεροι σκοπευτές συκοφαντούν τους λειτουργούς και το έργο του νοσοκομείου, διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις περί ακρίβειας του Νοσοκομείου και δημοσιεύοντας ρεπορτάζ περί σκέψεων κλεισίματός του.
Το Νοσοκομείο-ΚΥ Καλαβρύτων έχοντας υποστεί τις συνέπειες τόσο της εφαρμογής της διασυνδεόμενης διοίκησης με το Νοσοκομείο Αιγίου, όσο και της απόφασης ενοποίησης των οργανισμών μετά την υπουργική απόφαση του πρώην Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, διαρκώς αποψιλώνεται με μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στοΝοσοκομείο Αιγίου, ενώ έχουν μειωθεί σημαντικά και οι κλίνες, από 30 σε 20, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται επικίνδυνα οι υπηρεσίες του προς τους πολίτες της Επαρχίας Καλαβρύτων αλλά και να δυσχεραίνεται η εργασιακή κατάσταση όσων έχουν απομείνει στο Νοσοκομείο.
Όλες οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου, τακτικά ιατρεία, εφημερία αλλά και νοσηλεία ασθενών, καλύπτονται από 8 όλες κι όλες νοσηλεύτριες,στις οποίες η διοίκηση χρωστάει ρεπώ αλλά και κανονικές άδειες ακόμη και της προηγούμενης χρονιάς, ενώ νοσηλευτική εργασία προσφέρει στα τακτικά ιατρεία ακόμη και η μοναδική μαία του Νοσοκομείου.
Επίσης περιεκόπησαν 10 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού ενώ οι προβλεπόμενες θέσεις γιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαβρύτων κατά τμήμα, κρίνονται ανεπαρκείς για τον όγκο των ασθενών που προσέρχονται καθημερινά αλλά και για τις ανάγκες εφημερίας που καλούνται αυτοί να καλύψουν.
Ταυτόχρονα, στο ΚΥ Καλαβρύτων δεν υπάρχει οργανική θέση νοσηλεύτριας ενώ έγιναν περικοπές 3 θέσεων γιατρών.
Ακόμα, το Νοσοκομείο αν και προβλέπεται στον οργανισμό, δεν διαθέτει ορθοπεδικό ιατρό την στιγμή που τα ατυχήματα στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων θα απαιτούσαν κάτι τέτοιο. Δεν διαθέτει επίσης οφθαλμίατρο, ουρολόγο ενώ τρεις γιατροί παθολόγοι, έχουν μετακινηθεί στο γενικό Νοσοκομείο Αιγίου.
Τα 2 διαθέσιμα ασθενοφόρα που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία της Πάτρας ή του Αιγίου είναι σε τραγική κατάσταση, γεγονός που ταλαιπωρεί αφάνταστα και τους υπεύθυνους οδηγούς.
Η πίστωση του 2013 για τις εφημερίες των γιατρών δεν επαρκεί με αποτέλεσμα τα Σαββατοκύριακα να εφημερεύουν εκ περιτροπής τα ιατρεία στη Δάφνη και στα Τριπόταμα Αχαΐας!
Το φαρμακείο του Νοσοκομείου είναι γυμνό από προσωπικό και καλύπτεται από βοηθό φαρμακείου που μετακινείται μία φορά την εβδομάδα από το Αίγιο.
Την ίδια στιγμή η σύνθεση του πληθυσμού της επαρχίας Καλαβρύτων, επιδρά στους δείκτες νοσηλείας των ασθενών γεγονός που επέτρεψε στους ʽʼερμηνευτέςʼʼ των δεδομένων του esynet, να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Όπως φάνηκε και από τα επίσημα στοιχεία του Νοσοκομείου, το 73% των νοσηλευομένων ασθενών στο Γενικό ΝοσοκομείοΚαλαβρύτων είναι γεννημένοι προ του 1940 (7% προ του 1920, 32% μεταξύ 1921-1930, 34% μεταξύ 1931-1940), ασθενείς που λογικά ʽʼανεβάζουνʼʼ τους δείκτες νοσηλείας.
Επειδή ο συνδυασμός της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της μαρτυρικής Πόλης με τη σύνθεση του πληθυσμού, καθιστά άκρως αναγκαία τη διατήρηση του Γενικού Νοσοκομείου - ΚΥ Καλαβρύτων
Επειδή κρίνεται αναγκαία η οικονομική στήριξή του με πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό
Επειδή η τοπικά κοινωνία έχει ανάγκη την άμεση κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, με την συμπλήρωση του οργανισμού με τις απαραίτητες οργανικές θέσεις και ίσως την απαγκίστρωσή του από το Νοσοκομείο Αιγίου

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου όσον αφορά την ύπαρξη και ασφαλή διατήρηση του ΓενικούΝοσοκομείου-ΚΥ Καλαβύτων;

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μαρία Κανελλοπούλου
Δημήτρης Στρατούλης
Μαρία Μπόλαρη
Γιάννης Σταθάς
Χαρά Καφαντάρη
Νίκος Μιχαλάκης
Βασιλική Κατριβάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ