ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

21 Δεκ 2013

Ομιλία της Μ. Κανελλοπούλου για τον ΕΝΦΙΑ στην ολομέλεια της Βουλής



Σας αποστέλλουμε την ομιλία της Μαρίας Κανελλοπούλου, Βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, για τον ΕΝΦΙΑ, που εκφωνήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 20.12.2013.



«Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Δεν σίγησαν ακόμη οι πανηγυρισμοί της Κυβέρνησης για το success story και το πρωτογενές πλεόνασμα και καλούμαστε να ψηφίσουμε έναν ακόμα εξοντωτικό φόρο. Τον ενιαίο φόρο ακινήτων. ΄Εχουμε δηλαδή μπροστά μας ένα από τα πολλά τιμήματα του πρωτογενούς πλεονάσματος: 2,6 δισεκατομμύρια που θα εισπραχθούν από το φόρο που εισάγεται σήμερα.

Αφού καταφέρατε το πρωτοφανές, να καθιερώσετε σχεδόν σαν μόδα τη λέξη «χαράτσι» στη δημόσια ζωή της χώρας με το τάχα έκτακτο και προσωρινό ΕΕΤΗΔΕ, σήμερα επανέρχεστε δριμύτεροι και φορολογείτε τα πάντα. Φορολογείτε ό,τι βρείτε μπροστά σας. Σπίτια, οικόπεδα, χωράφια, κήπους, περιβόλια, αυλές ανεξαρτήτως του αν είναι προσοδοφόρα για τους ιδιοκτήτες τους ή όχι. Δεν φτάνουν οι περικοπές παντού, οι απολύσεις, η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, η ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας, πρέπει ο κόσμος ξανά να πληρώσει νοίκι γι΄ αυτό που ήδη κατέχει και γι΄ αυτό που ήδη έχει πληρώσει πολύ ακριβά.

Εισάγετε βεβαίως, δεν μπορώ να πω, εξαιρέσεις από το φόρο. Δε θα μπορούσατε να κάνετε και αλλιώς, γιατί διαφορετικά πώς θα περιφέρονταν οι βουλευτές σας στα κανάλια για να δημαγωγήσουν, τάχα στεναχωρημένοι, να υποδυθούν τους σκληρά διαπραγματευόμενους χάριν της εκλογικής τους πελατείας η οποία «ειρήσθω εν παρόδω» δυσανασχετεί και όχι αδίκως. Εισάγετε εξαιρέσεις που ούτε ως προσχηματικές δεν αντέχουν. Πέραν των εξευτελιστικών ορίων οικογενειακού επιδόματος που προβλέπονται και οι οποίες περιλαμβάνουν ελάχιστους πολίτες, απαιτείτε για να εξαιρεθεί κάποιος, να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Κάντε μία βόλτα στις περιφέρειές σας κύριοι Βουλευτές της Κυβέρνησης. Γνωρίζετε πολλούς απ΄ τους πάμφτωχους πλέον συμπολίτες μας που να μην έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, τις οποίες μάλιστα αδυνατούν να ικανοποιήσουν; Σε ποιόν πλανήτη, για ποιούς πολίτες νομοθετείτε; Βεβαίως καταφέρατε να εισάγετε ένα φορολογικό μέτρο κλιμακούμενο. Τουλάχιστον πιο κλιμακούμενο από τα μέχρι τώρα ισχύοντα. Απ΄ την αντίστροφη όμως. Ενώ χτυπάτε την μικροϊδιοκτησία, θεσπίζετε απαλλαγές για τη μεγάλη ιδιοκτησία επιβαρύνοντας αναλογικά περισσότερο τα ακίνητα σε περιοχές με μικρότερη τιμή ζώνης. Επιπλέον φοροελαφρύνετε με σκανδαλώδη τρόπο την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία αφού καταργείτε την ανώτερη κλίματα 2% του φόρου ακίνητης περιουσίας που ισχύει σήμερα. Συγχαρητήρια κύριοι, επιτέλους βρήκατε ποιοι έχουν ανάγκη προστασίας στο καιρό της κρίσης. Βρήκατε ποιοι πρέπει να πληρώσουν επίσης. Προστατεύονται αυτοί που ήδη προστατεύονταν και πληρώνουν αυτοί που ήδη έχουν πληρώσει ακριβά, μερικοί μάλιστα εξ αυτών με την ίδια τη ζωή τους. Ξέρω …… λαϊκίζω.

Δεν θέλω να επεισέλθω περισσότερο στα τεχνικά ζητήματα του νομοσχεδίου. Τα ανέπτυξαν και θα τα αναπτύξουν άλλοι σύντροφοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρμοδιότεροι από μένα. Θέλω απλώς να σταθώ στη μεγάλη, την εφιαλτική εικόνα. Διαλύσατε και διαλύετε το δημόσιο τομέα. Διαλύσατε και διαλύετε τις εργασιακές σχέσεις στην υγεία, την παιδεία. Συρρικνώνετε συνεχώς το εισόδημα των συμπολιτών. Πόσο κατά τη γνώμη σας θα μπορέσει να αντέξει η οικονομία αυτή τη πολιτική των περικοπών και της φτώχειας; Πόσο θα αντέξει η αγορά όταν οι πολίτες δεν έχουν λεφτά για να την αιμοδοτήσουν; Στέκεται αγορά με συνεχώς μειούμενη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών; ΄Οσο μας νανουρίζετε με το παραμύθι της ανάπτυξης οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη. Και μέτρα όπως η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, όχι μόνο δεν σώζουν την αγορά αλλά ενεργοποιούν τον κοινωνικό αυτοματισμό. Και ως προς αυτό το τελευταίο, την υποδαύλιση του κοινωνικού κανιβαλισμού, παίρνετε άριστα και μπράβο σας.

Το έχουμε πει και το ξαναλέμε: για μας οικονομία δεν είναι μόνο οι αριθμοί. Οι αριθμοί μπορούν να προκύψουν με διάφορους πλασματικούς και επώδυνους τρόπους. Οικονομία δεν είναι μόνο το πρωτογενές πλεόνασμα στο οποίο επενδύετε με κάθε κοινωνικό κόστος. Οικονομία είναι οι άνθρωποι, οι άνεργοι, οι νέοι, αυτοί που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους και αυτοί που με δύο μεταπτυχιακά αναγκάζονται να ξενιτευτούν. Οικονομία είναι οι συνταξιούχοι που έχοντας ζήσει σκληρές εποχές, έχοντας δουλέψει από τα 12 και από τα 14 επιβιώνουν σήμερα με το ζόρι, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Οικονομία είναι οι άνθρωποι στις ουρές των συσσιτίων, είναι οι άστεγοι, είναι οι ασθενείς που δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους.

Αλλά ας πούμε έτσι, για να σας κάνουμε το χατίρι ότι οικονομία είναι μόνον αριθμοί. Ε, λοιπόν κύριοι, οι αριθμοί αυτοί δεν βγαίνουν. Και δεν το λέμε εμείς. Δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το λένε διεθνείς οργανισμοί πια. Ακούγεται ακόμη από νεοφιλελεύθερους κύκλους αναγνωρισμένων οικονομολόγων. Διαβάστε τη χθεσινή, τη προχθεσινή έκθεση του ευρωκοινοβουλίου που αναδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας.

Δεν πρόκειται να αντέξει η οικονομία τους εξαντλητικούς φόρους των κατωτέρων και των μεσαίων τάξεων. Δεν πρόκειται να αντέξει η κοινωνία.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, το κατ΄ επανάληψη παραβιασμένο από τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές σας Σύνταγμα των Ελλήνων στο άρθρο 4 παρ. 5 προβλέπει τη συνεισφορά των Ελλήνων στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Δεν διακρίνουμε αυτή την κατεύθυνση στο νόμο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που φέρνετε προς ψήφιση. Θα το καταψηφίσουμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά των μέτρων λιτότητας, κατά των πολιτικών σας, μέσα και έξω από τη Βουλή. Και θα σας επαναλαμβάνουμε συνεχώς τη πρότασή μας: συντάξτε επιτέλους περιουσιολόγιο με βάση τις πραγματικές αξίες της περιουσίας των πολιτών. Καθιερώστε προοδευτική φορολογία. Σταματήστε τις φοροαπαλλαγές της μεγάλης ιδιοκτησίας. Νομοθετείστε για τους πολλούς και όχι για τους φίλους σας. Είναι μερικά από αυτά που θα πράξουμε εμείς σαν μελλοντική κυβέρνηση αυτής της χώρας πριν καταλήξει αληθινά έρημη χώρα.

Και επειδή το έργο υπόσχεστε σε όλους «όλα» παίχτηκε και στην αίθουσα όπως παίζεται διαρκώς στα κανάλια σας λέμε: Δεν υποσχόμαστε τίποτα. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μας αφήσετε μετά από αυτή τη καταστροφή να μπορέσουμε να σταθούμε στο ύψος των προθέσεων και των οραμάτων μας γνωρίζοντας πως αυτό δεν είναι εφικτό χωρίς τη βοήθεια και τη δύναμη του λαού. Αυτή είναι η δική μας δύναμη αγαπητοί συνάδελφοι.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ