ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

26 Ιουν 2013

Ολοκληρώθηκε ο ανασχηματισμός: Κυβέρνηση με "παλαιάς δικομματικής κοπής" υλικά

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ορκωμοσία της δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η οποία έχει την σφραγίδα της υπεράσπισης των μνημονίων και των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών.



 Τρίτη 25/6


2.23 μ.μ.: ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για ανασχηματισμό: Όπως η κυβέρνηση είναι σύμβασης «μνημονιακού έργου», έτσι είναι και «ορισμένου χρόνου»

1.15 μ.μ.:  Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα η ορκωμοσία  της δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η οποία έχει την σφραγίδα της υπεράσπισης των μνημονίων και των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Θα ακολουθήσει η παρθενική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία θα δοθεί το στίγμα της επικαιροποιημένης προγραμματικής συμφωνίας την οποία οι δύο εταίροι επέλεξαν να μην την ανακοινώσουν παράλληλα με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης. (πηγή: stokokkino.gr)


8:20 Στις 12:30 αναμένεται η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.


_____________________________

Δευτέρα 24/6

Παραιτήθηκε η Σ. Βούλτεψη από υφυπουργός Υγείας

21:20 ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Η ανακύκλωση στα πρόσωπα δεν μπορεί να δώσει τεχνητές αναπνοές σε μια κυβέρνηση που καταρρέει

21:11 Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, (ο Δ. Αβραμόπουλος μετακινείται στο Άμυνας) υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπουργός Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης με υφυπουργό τη Σοφία Βούλτεψη, υπουργός Μεταφορών ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (άρα και υπεύθυνος για τα της ΕΡΤ) ο Παντελής Καψής. Παραμένει κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Σίμος Κεδίκογλου. Συνολικά, το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει  πλέον στη νέα κυβέρνηση με 4 υπουργούς, μια αναπληρώτρια υπουργό, και 5 υφυπουργούς. Η ορκωμοσία θα γίνει την Τρίτη στις 12.30, και θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του υπ. συμβουλίου.

Πρωθυπουργός : Αντώνης Σαμάρας

Αντιπρόεδρος : Ευάγγελος Βενιζέλος


Υπουργείο Οικονομικών : Γιάννης Στουρνάρας

Αναπληρωτής: Χρήστος Σταϊκούρας

Υφυπουργός: Γιώργος Μαυραγάνης


Υπουργείο Εξωτερικών : Ευάγγελος Βενιζέλος

Υφυπουργός: Δημήτρης Κούρκουλας

Υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού: Άκης Γεροντόπουλος


Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Δημήτρης Αβραμόπουλος

Αναπληρωτής: Φώφη Γεννηματά

Υφυπουργός: Αθανάσιος Δαβάκης


Υπουργείο Εσωτερικών: Γιάννης Μιχελάκης

Αναπληρωτής: Λεωνίδας Γρηγοράκος


Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναπληρωτής: Εύη Χριστοφιλοπούλου


Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας: Κωστής Χατζηδάκης

Υφυπουργός: Αθανάσιος Σκορδάς

Υφυπουργός:  Νότης Μηταράκης


Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υφυπουργός: Μιχάλης Παπαδόπουλος


Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Υφυπουργός: Κώστας Γκιουλέκας

Υφυπουργός: Συμεών Κεδίκογλου


Υπουργείο Πολιτισμού: Πάνος Παναγιωτόπουλος

Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Ανδριανός


Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Ιωάννης Μανιάτης

Αναπληρωτής Σταύρος Καλαφάτης

Υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου


Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Γιάννης Βρούτσης

Υφυπουργός : Βασίλης Γκεγκέρογλου


Υπουργείο Υγείας: Άδωνις Γεωργιάδης

Αναπληρωτής: Αντώνης Μπέζας

Υφυπουργός: Ζέτα Μακρή



Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Αθανάσιος Τσαυτάρης

Αναπληρωτής: Μάξιμος Χαρακόπουλος


Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Χαράλαμπος Αθανασίου

Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη : Νίκος Δένδιας

Υπουργείο Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης: Θόδωρος Καράογλου

Υπουργός Επικρατείας: Δημήτρης Σταμάτης

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Σίμος Κεδίκογλου

21:09 Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας δικομματικής κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ.

20:00 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Οι επίσημες ανακοινώσεις για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης θα γίνουν σήμερα το βράδυ στην βουλή από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου για τον επικείμενο ανασχηματισμό που αναμένεται να ανακοινωθεί έως αύριο, Τρίτη 25/6,  καθώς Πέμπτη και Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες  στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Στις 18:30 το απόγευμα της Δευτέρας η νέα συνάντηση των δύο.

Η  προγραμματική συμφωνία και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το  νέο κυβερνητικό σχήμα ,που είναι πλέον δικομματικό, στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο πολιτικών αρχηγών το βράδυ του Σαββάτου. Πληροφορίες φέρουν τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να αναλαμβάνει την Αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ενώ περί τα 15 στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης.


Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, «η νέα προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης θα συνίσταται στην κλιμάκωση της μνημονιακής πολιτικής, με νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα συρρικνώνουν τα δικαιώματα και τη δημοκρατία». Επιπλέον, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι "δεν υπάρχει καμία αυταπάτη ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο και η νέα προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης θα κινούνται σε μια ακόμα πιο αυταρχική λογική υλοποίησης του μνημονιακού προγράμματος και συρρίκνωσης της δημοκρατίας".

Όλο το ιστορικό:


Σάββατο 22/6: Ετοιμάζοντας τον ανασχηματισμό - Σενάρια και ονοματολογία

Σεναριολογίας συνέχεια: ποια ονόματα ακούγονται για τα υπουργεία της δικομματικής κυβέρνησης:  Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα περισσότερα δημοσιεύματα. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν τελικά ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, είτε ως αντιπρόεδρος είτε ως υπουργός.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν τελικά ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, είτε ως αντιπρόεδρος είτε ως υπουργός. - See more at: http://left.gr/news/senariologias-syneheia-poia-onomata-akoygontai-gia-ta-ypoyrgeia-tis-dikommatikis-kyvernisis#sthash.mWqcJTGF.dpuf

Η ΔΗΜΑΡ αποσύρεται: παραιτήθηκε (και) ο υφυπ. Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου


Παρασκευή 21/6: Οριστικοποίηση της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε διαβουλεύσεις για τους υπουργικούς θώκους

20:30 Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακίωτης, υπέβαλε και επισήμως πριν από λίγο την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

19:00 Την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά υπέβαλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκη, όπως είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα.

17:48 ΥΠΟΙΚ: Καλεί για εκκένωση ραδιομεγάρου Ο Στουρνάρας εκβιάζει τους εργαζόμενους. Προκειμένου να λάβουν την πρώτη δόση της αποζημίωσης,λέει, πρέπει να εκκενώσουν το Ραδιομέγαρο.

17:40 Λόγω των πολιτικών εξελίξεων και του επικείμενου ανασχηματισμού ο Κάρολος Παπούλιας – σύμφωνα με πηγές της προεδρίας – ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Λευκάδα για τους εορτασμούς του Αγ. Πνεύματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επέστρεφε από τη Λευκάδα τη Δευτέρα το βράδυ ή το αργότερο την Τρίτη το πρωί.
(Πηγή: real.gr)



17:30 Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ακύρωσε το εισιτήριό του για τη Θεσσαλονίκη, όπου επρόκειτο να μεταβεί στις 7 το απόγευμα και θα παραμείνει στην Αθήνα. Ως εκ τούτου αλλάζουν τα δεδομένα και πλέον δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά μέσα στο Σαββατοκύριακο.
(Πηγή: ΑΜΠΕ)


16:50 Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις πολιτικές εξελίξεις:
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Στο πλευρό της μεγάλης πλειοψηφίας για την ανατροπή της κυβέρνησης


16:20  Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν το μεσημέρι οι Σαμαράς και Βενιζέλος, ο οποίος αναχωρεί σε λίγες ώρες για τη Θεσσαλονίκη.  Λόγω της αναχώρησης του κ. Βενιζέλου, πιθανή συνάντηση των δύο αρχηγών σήμερα κρίνεται μάλλον αδύνατη, ενώ και λόγω της απουσίας του τις επόμενες μέρες, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συνάντηση μέχρι τη Δευτέρα.


15:30  Ανακοίνωση της κοινής συνεδρίασης Εκτελεστικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς

Η ΔΗΜΑΡ, μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της δεν μετέχει στην κυβέρνηση. Ζήτησε από τους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς, που η ΔΗΜΑΡ είχε υποδείξει να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.


Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη


Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Η ΔΗΜΑΡ έδωσε και θα δώσει τη μάχη για την παραμονή της χώρας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις. Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη μεταρρυθμιστική της πολιτική και στην αναζήτηση και διεκδίκηση λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Αυτή θα είναι η πολιτική μας παρουσία.

Σε αυτή την προσπάθεια η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή, αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

3.20 μ.μ.:  Οριστική η απόφαση της ΔΗΜΑΡ - τι ψήφισαν ΚΟ και Εκτ. Επιτροπή

Την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και την απόσυρση των βουλευτών και των ειδικών γραμματέων αποφάσισε η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Σύμφωνα με τον Real Fm, αναφορικά με την ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπέρ της πρότασης του Φώτη Κουβέλη με θέμα την αποχώρηση από την κυβέρνηση, ψήφισαν 11, δύο ψήφισαν κατά και ένας αποχή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου και ο Γρηγόρης Ψαριανός ψήφισαν κατά της πρότασης ενώ ο γραμματέας του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης επέλεξε την αποχή.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, όλοι ψήφισαν υπέρ, ενώ κατά ψήφισαν τέσσερις. (πηγή: enikos.gr)

Επίσης, αναφέρεται πως «για το ΠΑΣΟΚ προέχει η προγραμματική συμφωνία, αναμένεται να μπει με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Real Fm αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπει ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα διεκδικήσει το υπουργείο Εξωτερικών. Στόχος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τα οικονομικά αλλά τα παραγωγικά υπουργεία, με το όνομα της Φώφης Γεννηματά ακούγεται για το υπουργείο Υγείας».

3.15 μ.μ.: Οριστικοποιείται η απόσυρση των υπουργών που είχε στηρίξει η ΔΗΜΑΡ. Kαταθέτει σήμερα την παραίτησή του στον πρωθυπουργό ο Αντ. Μανιτάκης, σύμφωνα με δήλωσή του πριν από λίγο. Πληροφορίες για ανάληψη υπουργικών θώκων από το ΠΑΣΟΚ.

2.00 μ.μ.: Να αποσυρθούν οι υπουργοί  από την κυβέρνηση εισηγήθηκε ο Φώτης Κουβέλης κατά την συνεδρίαση της ΚΟ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Με την εισήγηση του προέδρου του κόμματος συντάχθηκε, κατά πληροφορίες που επικαλείται το In.gr, η πλειονότητα των μελών της ΚΟ, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για δικομματική κυβέρνηση και ανασχηματισμό.

12.35 μ. Σύμφωνα με το in.gr, «θεωρείται πιθανή μία νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο εντός της ημέρας, ώστε να αποφασιστεί η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, αλλά και να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία». Σε εξέλιξη η κοινή συνεδρίαση ΚΟ και Εκτ. Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

11.45 π.μ.: «Αυτή τη στιγμή η τρικομματική κυβέρνηση υφίσταται. Πρέπει να επιμείνουμε και να συμμετέχουμε πιο δυναμικά», δήλωσε στον ΣΚΑΙ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Γεράσιμος Γεωργάτος. (πηγή: real.gr)

11.25 π.μ.: Ξεκινά από λεπτό σε λεπτό η συνεδρίαση Κ.Ο. και Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Διαφωνίες με το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, διατύπωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον της χώρας και της ΔΗΜΑΡ. Σημείωσε πως σήμερα στα όργανα του κόμματος «θα συναποφασίσουμε για τη στάση μας στη Βουλή έναντι της κυβέρνησης, εάν θα στηρίζουμε ή εάν θα δίνουμε ψήφο ανοχής». Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του από το κόμμα, χαρακτηρίζοντας όσα γράφονται ως διαδικτυακά παραμύθια.

9.00 π.μ.: «Ανυποχώρητος είναι ο αγώνας μας. Δεν σταματάμε  αν δεν ανοίξει όλη η ΕΡΤ ως να μην έκλεισε μια μέρα, χωρίς καμιά απόλυση, χωρίς καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων», η απάντηση της ΠΟΣΠΕΡΤ προς Βενιζέλο και Σαμαρά, με ανακοίνωσή της στις 2.20 π.μ.

Η ΔΗΜΑΡ αποφασίζει σήμερα στις 10.30 το πρωί σε κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής, που αναμένεται θυελλώδης, αν θα δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση ή θα αποσύρει την εμπιστοσύνη της.

Για την αλλαγή στάσης του Φώτη Κουβέλη στο θέμα της ΕΡΤ ο Δ. Χατζησωκράτης,  βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε πως «η κυβέρνηση αυτή δεν ήταν δυνατόν να  λειτουργήσει παρά μέσα από μια διαδικασία συνεννόησης. Δεν υπήρξε ουσιαστική συνεννόηση». Και πρόσθεσε ότι «τον τελευταίο καιρό είχαμε πει ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία έθεταν υπό αμφισβήτηση τον τρόπο λειτουργίας, τη συνοχή της κυβέρνησης».
Αναφορικά με την πρόταση Βενιζέλου και την ανυποχώρητη στάση Σαμαρά, εμείς λέμε:

Ανυποχώρητος είναι ο αγώνας μας. Δεν σταματάμε  αν δεν ανοίξει όλη η ΕΡΤ ως να μην έκλεισε μια μέρα,
χωρίς καμιά απόλυση, 
χωρίς καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων. - See more at: http://left.gr/news/pospert-o-agonas-synehizetai-programma-ekdiloseon-tis-paraskeyis-216#sthash.nhFuzK1w.dpuf

00:42 Το διάγγελμα Σαμαρά:

Διάγγελμα Σαμαρά από allthewebnews

  "Από όταν ανέλαβα την λειτουργία της την λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης, είχα πει πως οι προτεραιότητες μου είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις και να φέρουμε την ανάκαμψη με ορίζοντα τετραετίας".

"Μέσα σε αυτόν το χρόνο έγιναν πολλά. Αυτό που προέχει είναι να πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού. Οι μεταρρυθμίσεις όμως δεν μπορούν να προχωρήσουν επαναλαμβάνοντας τα σφάλματα του παρελθόντος. Στο σημείο αυτό είχαμε μία σοβαρή διαφωνία με τα άλλα κόμματα που συμμετέχουν στην τρικομματική, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Έκανα προσπάθειες να αποκατασταθεί η ενότητα και να βρεθεί λύση. Να προχωρήσουμε όλοι μαζί.

Στη χθεσινή συνάντηση υπήρξε συμφωνία να αποκατασταθεί η λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης. Ο διαχειριστής θα προσλάμβανε με 3μηνες συμβάσεις τους εργαζόμενους, όλους εκείνους οι οποίοι θα ήταν απαραίτητοι. Κι όπως ακούσατε σήμερα από τον κ. Βενιζέλο, δέχτηκα ο αριθμός να φτάσει τους 2.000. Αυτό ήταν το μόνο θέμα που έμενε προς διαπραγμάτευση".

"Είχα συμφωνήσει και για νέο υφυπουργό, που θα προέρχεται από τα άλλα δύο κόμματα. Εγώ έκλεισα την αμαρτωλή ΕΡΤ, ας είχαν δικό τους υφυπουργό για νέα ΕΡΤ. Σήμερα στη συζήτηση ο Φώτης Κουβέλης, που είχε συμφωνήσει χθες, επανήλθε στην παλιά του θέση. Και ζήτησε αυτό που δεν έχει γίνει ποτέ. Να επιστρέψουμε στο αμαρτωλό παρελθόν, να μην υπάρχει ελπίδα ότι κάποτε θα άλλαζε κάτι στην ΕΡΤ.

Το μαύρο, θα φύγει, αλλά στο αμαρτωλό καθεστώς δεν θα επιστρέψουμε. Ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ, επέλεξαν να μη στηρίξουν τη λύση αυτή. Το ΠΑΣΟΚ θαρραλέα τη δέχθηκε. Θέλω να προχωρήσουμε. Στόχος είναι να προχωρήσουμε με ορίζοντα 4ετίας. Ελπίζουμε και στη στήριξη της ΔΗΜΑΡ. Κανείς δεν θέλει εκλογές, αλλά ασφαλώς δεν πρέπει να θέλει και ακυβερνησία. Σήμερα κλείσαμε ένα χρόνο ως κυβέρνηση. Μας μένουν άλλα τρία χρόνια. Θα τα εξαντλήσουμε".

00:39 Απόφαση ΣτΕ- Μιλά για "καταργηθείσα ΕΡΤ"

00:30 ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: "Τούτες τις ώρες δεν χωρούν ασάφειες και μισόλογα - Απαιτούνται καθαρές λύσεις"

Παρασκευή 21/6/2013, 00:15 Υπενθυμίζουμε ότι ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών οι Financial Times έγραφαν ότι "Έτοιμο να αναστείλει την πληρωμή των δόσεων προς Ελλάδα το ΔΝΤ".

24:00 Όλι Ρεν και Ντάισελμπλουμ ζητάνε από τους πολιτικούς αρχηγούς να φερθούν με υπευθυνότητα. Την ίδια ώρα ο Α. Σαμαράς ετοιμάζει μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα.

23:30 Τελείωσε η συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, θα συνεχιστεί αύριο. Ο Φ. Κουβέλης συνεχίζει να συσκέπτεται με στενούς τους συνεργάτες.

23:00 Eυ. Βενιζέλος: Η κατάσταση για τη χώρα είναι κρίσιμη. Πριν από 15 μέρες ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο θεσμικό πρόβλημα λόγω ατυχούς επιλογής της ΝΔ να ενεργήσει μονομερώς και να διακόψει τη λειτουργία της ΕΡΤ. Οι έλληνες πολίτες ένιωσαν να προσβάλλεται η έννομη τάξη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για μας το μεγάλο θέμα είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, ειδικότερα η άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης. Έχει ανοίξει ταυτόχρονα ζήτημα πολιτικής σταθερότητας στον τόπο μας. Μέσα από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις που κάναμε με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Κουβέλη θέσαμε το μείζον θέμα για τη δημόσια τηλεόραση. Έχουν γίνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης. Δεν είναι το 100% αυτού που θέλουμε. Αποδέχεται όμως ο πρωθυπουργός και η ΝΔ την άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και την άμεση επαναπρόσληψη περίπου 2.000 εργαζομένων με ειδική μέριμνα και για τα μουσικά σύνολα. Αυτό μας επιτρέπει να συζητήσουμε για την επαναθεμελίωση της κυβερνητικής συνεργασίας. Έχουμε δεχθεί ως ΠΑΣΟΚ αλαζονικές συμπεριφορές. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δεχθεί το μέσα-έξω, το αλα καρτ. Θέλουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει ως τρικομματική κυβέρνηση. Και ζητούμε από τη ΔΗΜΑΡ να μετάσχει στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. Το ΠΑΣΟΚ δε φοβάται τις εκλογές. Δε θέλει ο κόσμος εκλογές.

22:57 "Αν τελικά αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ, δεν θα μείνουμε εμείς να στηρίξουμε Σαμαρά", λένε αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (@doleross)


22:46  Φ. Κουβέλης: "Δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την ΕΡΤ"

 "Το ζήτημα δεν είναι τυπικό, είναι ζήτημα δημοκρατικής ουσίας".

"Ναι στην αναδιοργάνωση, ναι στον εξορθολογισμό, αλλά όχι σε πράξεις και ενέργειες που προσβάλλουν τη νομιμότητα".

"Απαράδεκτό το γεγονός ότι η απόφαση ΣτΕ δεν έτυχε εφαρμογής, όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση".

"Η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση ΠΝΠ παρά την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ, την οποία γνώριζε με σαφήνεια."

"Η ΝΔ ακολούθησε πολιτικής άρνησης της συλλειτουργίας των τριών κομμάτων, δεν είναι δική μας ευθύνη ότι δεν βρέθηκε ο κοινός πολιτικός τόπος".

22:40 Δηλώσεις θα κάνεις ο Φ. Κουβέλης πριν τη σύγκλιση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ.

22:32 Καλούνται οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

22:28 Πληροφορίες για "νίπτω τα χείρας μου" από Βενιζέλο και Κουβέλη στη νέα πρόταση (άρνηση) Σαμαρά για "δημόσια ραδιοτηλεόραση" - "Ό,τι πουν οι βουλευτές" (@doleross)

22:00 Βγήκαν από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης. Σύμφωνα με πληροφορίες έδωσαν εντολή να συγκληθούν άμεσα οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

21:40 Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του ΣτΕ θα εκδοθεί κατά τις 23:30.

21:05 Στο Μαξίμου βρίσκονται και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί. Ξεκινάει η σύσκεψη.

20:46 Στις 9.30 μ.μ. τελικά η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, λόγω καθυστέρησης Σαμαρά. Πιέσεις της ΔΗΜΑΡ προς τον Κουβέλη για την ΕΡΤ.

Κρατάμε, ωστόσο, πως, ενώ όλοι αναφέρθηκαν στη δημόσια τηλεόραση, κανένας τους δεν την αποκάλεσε "ΕΡΤ", ενώ σιγήν ιχθύος κράτησαν για το ζήτημα των εργαζομένων. Ακόμα και οι τρεις ζήτησαν να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ.

Ο πρωθυπουργός δεν δέχτηκε να κάνει δηλώσεις, ενώ πριν από τη συνάντηση των αρχηγών αναμένονται οι συνεδριάσεις των Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Η τελευταία θα συνεδριάσει από κοινού με την Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος, καθώς επίσης αναμένεται και το αποτέλεσμα της έκτακτης σύγκλισης του ΣτΕ, έπειτα από την προσφυγή του Προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΔΗΜΑΡ, η σημερινή δήλωση του γραμματέα της ΚΕ, Σπύρου Λυκούδη, προδιαθέτει για τη σημερινή στάση του κόμματος. Χαρακτηριστικά δήλωσε: "Νομίζω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Ο πρόεδρος μας είπε ότι το θέμα του ανασχηματισμού και του τρόπου με τον οποίο θα γίνει, και τι θα περιλαμβάνει, το άφησαν για να το συζητήσουν μετά, στις αρχές του Ιούλη".

Ακόμα, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί για τις... "διευκρινιστικές", μονταρισμένες οδηγίες του ΣτΕ, που όπως αποδείχτηκε ήταν κατευθείαν γραμμή της Συγγρού. Ταυτόχρονα, για άλλη μια φορά σήμερα δεν έγινε δεχτή τροπολογία ώστε να τοποθετηθεί η Βουλή σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με αποτέλεσμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ αλλά και των ΑΝ.ΕΛ να αποχωρήσουν. Αυτό σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σχετικά με υπογραφή δίμηνων συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ έως ότου ψηφιστεί ο νέος φορέας, μαζί με τη διάθεση για συμφωνία και από τις τρεις πλευρές, δείχνει πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει οριστικά πίσω την ΠΝΠ για την ΕΡΤ.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αλλάζει την αρχική του τοποθέτηση ("να γίνει αναδιάρθρωση με την ΕΡΤ ανοιχτή") και ζητά "η ανορθωτική πορεία να μην ανακοπεί από κάποιο γεγονός και κυλήσουμε πίσω", σημειώνοντας παράλληλα πως οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην Ελλάδα θέτουν τις προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη.


ΣΥΡΙΖΑ: Παράνομος ο Πρωθυπουργός, βαθαίνει η αντιδημοκρατική εκτροπή

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι της Κουμουνδούρου αναφέρουν πως το όλο επιχείρημα περί success story έχει ξεφουσκώσει με πάταγο. Προβλέπουν δε, ότι το επόμενο διάστημα αυτή η αντιδημοκρατική εκτροπή αναμένεται να βαθύνει, αφού επικείμενες μνημονιακές παρεμβάσεις δεν βρίσκουν κοινωνική συναίνεση και μόνο με αυταρχισμό μπορούν να επιβληθούν. Θεωρούν ότι η ΕΡΤ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει ο Σαμαράς το επόμενο διάστημα, ο οποίο μάλιστα προχώρησε στο λουκέτο της ΕΡΤ χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τους κυβερνητικούς του ετέρους. Ακόμα και αν οι κυβερνητικοί ετέροι ανταλλάξουν την αρχική τους αντίθεση στο κλείσιμο της ΕΡΤ με αναβάθμισή τους στον κυβερνητικό σχηματισμό, η συνοχή της τρικομματικής έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και αδυνατεί να αντέξει συγκρούσεις με την κοινωνία.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από την ΕΡΤ έδειξαν με σαφήνεια τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το επόμενο διάστημα:  "Ας καταλάβουν  καλά ότι δεν υπάρχουν συμβιβασμοί με τη βαρβαρότητα των απολύσεων και με το μαύρο στις οθόνες της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει ως ήταν, η βουλή θα λειτουργήσει κανονικά. Ειδάλλως, ό,τι και να αποφασίσουν σήμερα, ό,τι και να κάνουν,  ο λαός μας είναι αυτός που θα πει την τελευταία λέξη. Και κυρίαρχος σε αυτή τη χώρα ήταν και θα παραμείνει ο λαός". Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως ο πρωθυπουργός συνεχίζει να παρανομεί όσο δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ και η ΕΡΤ δεν εκπέμπει ξανά.
- See more at: http://left.gr/news/oloklirothike-o-anashimatismos-kyvernisi-me-palaias-dikommatikis-kopis-ylika#sthash.EAMwNKGS.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας εδώ